Herkese selam arkadaşlar, Ethereum blok zinciri üzerine inşaa edilmiş dAppsler üzerinde araştırma yaparken merkeziyetsiz yapı üzerine kurulmuş Decentraland adında bir oyun ile karşılaştım. Bu kriptoparayı ve oyunu daha önce bilen biri olarak fiyatının düşmesi ile beraber bunun bir yatırım fırsatı olup olmadığını anlamak için Decentraland'ın dünyasına katılmaya karar verdim. Oyuna başlamak için öncelikle Metamask ya da Ledger gibi bir Ethereum tabanlı cüzdan ile bağlantı kurmanız gerekiyor. Ben oyunu oynadığım süre boyunca Metamask ile ilerledim çünkü Metamask'ın dAppsler için en uygun cüzdan olduğunu düşünüyorum. Bunun ardından ücretsiz bir avatar yaratmanıza izin veriliyor ancak ücretsiz yarattığınız avatarın kendine özel bir kullanıcı adı olmuyor. Ben Lachrymose adını satın almak için Uniswap adlı decentralized exchangeden
100MANA ($5.64) satın aldım çünkü centralized exchangelerdeki minimum buy ve withdrawal limiti çok yüksekti. Sorun şu ki dAppsler üzerinde işlem yaparken Ethereum ağı nedeniyle sürekli olarak transfer ücreti ödemek gerekiyor. Örneğin, adınızı satın almak için bile Ethereum blokzinciri üzerinde bir işlem yapmanız gerekiyor ve önce ad sorgulama için
4 cent ardından sorguladığım adı satın almak için
7 cent (slow fee ile ödedim, oyunun tavsiyesi 2.64 dolarlık bir transfer ücretiydi) ödedim.
Oyun tamamen web tabanlı ve browser üzerinden oynanabilir olduğu gibi karakterinizi yönlendirme sırasında w, a, s, d tuşlarını ve mouseyi kullanıyor ayrıca V tuşu ile first person ve third person bakış açısı arasında değişim yapabiliyorsunuz. Benim oyunda en garipsediğim nokta böylesine düşük grafik kalitesine sahip bir oyunun aşırı kötü optimizasyona sahip olmasıydı. Ben oyuna GTX1060 ekran kartı ile dahil olmama rağmen sağ üstten settings'e tıklayarak graphics quality üzerinde bazı değişiklikler yapmak zorunda kaldım. Örneğin, yaptığım ilk değişiklik oyundaki shadow, soft shadow ve bloom efektini kapamaktı. Tüm bunları yapmama rağmen minimum 60FPS takıntısı olan biri olarak yine de istediğim akıcı hissi yakalayamadım ve daha sonra minimum ayarları yapmama rağmen istediğim değeri yakalayamayınca biraz araştırma yaptım ki oyunda en düşük grafiklerde ve en iyi ekran kartında oynasanız dahi optimizasyon sorunu nedeniyle akıcı his yakalanamıyormuş.
Ben oyuna başladıktan sonra haritadaki bir anahtara bastım ve ardından anahtarın yanındaki kutuyu o anahtar ile açtım. Tüm bunları yaptıktan sonra oyun başlangıcındaki teleport aracından bir sonraki haritaya ışınlandım. Bir sonraki haritada
/goto magic komutu ile rastgele bir dünyaya ışınlanabileceğimi öğrendim ve denemek istedim. Ardından,
HTC Exodus'un telefonunun sergilendiği başka bir garip haritaya ışınlandım. Oyunu oynarken isim satın almamış bir Guest ile karşılaştım, Guest'in üstene tıklayarak onun ne zaman oyuna katılıp katılmadığını
(pasaportunu) kontrol edebileceğimi öğrendim ve aynı zamanda kişinin üzerindeki blok butonuna tıklayarak kişiyi oyunda bloklamak mümkündü.
Pozitif yönleri- dAppsler hakkında fikir vermesi.
Negatif yönleri- Kötü grafik ve optimizasyon.
- Bedava olması gereken isim hakkının ücretli olması.
- Her yeni harita yükleme ekranında uzun bekleme süreleri
(web browser olması nedeniyle.. ve de internet hızına bağlı).
- Second Life adlı oyunla benzerlik göstermesi
(2000 modası).
Daha da negatif yönleri- Oyundaki haritalarda gizli sandıklar olduğunu ve bunların gift verdiğini öğrenmiştim
(oyun içi item ve MANA ödülü gibi). Bu nedenle, sandık keşfetmek için haritada dolaşırken özel bir t-shirt ve 10 MANA kazamıştım
(bulduğuma sevindim) ancak hediyeyi kabul etmek için bile 1gwei ve 475366 gas price ile
13 cent tutarında fee ödemek zorunda kaldım (
asla ödemezdim ama size kanıt olsun diye ödemeyi yaptım).
Sonuç: Bir oyun düşünün yaptığınız her hareket, aldığınız her item, açtığınız her sandık ve ödüllerde bile 1gwei ile dakikalarca onay beklemeyi göze alsanız dahi 5 ile 13 cent arasında ödeme yapmanız gerekiyor. Bu koşullarda, blokzinciri teknolojisi ile bir oyun yapmanın hiçbir anlamı olmadığı ve oyun sektörünün böyle bir hamallık/hantallıkla ilgilenmeyeceğinden kesin olarak emin oldum.
Sonuç2: Ethereum ağının PoW algoritması nedeniyle ne kadar çok yavaş olduğunu ve günümüz dAppslerine yeterli olmadığını, özellikle oyunlar ya da sık işlem gerektiren uygulamalar için yüksek maliyetli olduğunu gördüm.
Sonuç3: Geçmişteki interneti bugünün blokzinciri teknolojisi ile karşılaştıran insanların, blokzinciri teknolojisini gözünde büyüttüğünü, aslında bu teknolojinin uygulamaların +%99'u için gerekli olmadığını ve bu teknolojinin tek ve en önemli kullanım alanının
Bitcoin ve
DeFi olduğunu bir daha anladım. Bu dünyadaki garip diskoları, havada uçan balinaları ve günümüz dünyasının sanal bir alternatifini size daha fazla göstermek isterdim ama 2000 modası olan bir oyunu tanıtmaya gönlüm el vermedi. Finans ve blokzinciri teknolojisi ile ilgilenen herhangi bir kullanıcının bu oyunu oynayacağını düşünmüyorum. Bu nedenledir ki oyunu oynadığım süre boyunca sadece üç tane 'guest' ile karşılaştım ve de bu kişilerin benim gibi deneme amaçlı giriş yaptığını düşünüyorum. Bu konu burada sonlanıyor, görüşmek üzere.
Bu görseller bana ait
Bu görselleri
theblockcrypto.com adlı websitesinden alıntıladım
(daha fazla gerçek görsel eklemek isterdim ama oyun oynanılacak gibi değil)