Arkadaşlar DEEX Exchange ile ilgili araştırmalar yapmaktayım. Yaptığım araştırmaların tamamını derledim ve sizlerle paylaşmak istedim. Buyrun;
Öncelikle DEEX Exchange; Mart 2018 de Faaliyete girmesi planlanan, en hızlı, güvenilir ve büyük potansiyele sahip Graphene (Bitshares 2.0) blok zincirinde çalışacak, merkezi olmayan bir sistem oluşturmayı hedefliyor. Peki, Merkezi borsalar ve Merkeziyetsiz borsaların farkları nelerdir ?
Merkeziyet siz borsaların, Merkezi borsalara göre avantajları;
1) Merkezi borsalar da hack saldırıları tek bir merkeze yapılır.Merkeziyet siz borsalar da böyle bir şey mümkün olmayacağı için hacklenme riski azdır.
2) Merkezi borsalar, siyasi faktörler ve yaptırımlar dan çabuk etkilenirken, bu tür durumlar Merkeziyetsiz borsaları etkilemez veya daha az tahrip eder.
3) Merkeziyetsiz sistemin tek bir karar merceği yoktur. Tüm katılımcılara eşit koşullar ve birbirleriyle doğrudan ticaret edebilecekleri bir platform sağlayıp haksız rekabetin de önüne geçmeyi hedefliyorlar.
Tüm sayılan bu avantajlar DEEX Exchange bir kaç adım öne geçirmektedir.
Ayrıca Deex Exchange hakkında not aldığım bazı bilgileri şöyle derledim;
1) DPOS (Delegated Proof of Stake) algoritması aracılığıyla blok zincir ağındaki tüm işlemlerin en yüksek güvenliği ve güvenilirliğini sağlar. (Kullanıcılar kendi güvenliğinden,kendileri sorumlu olacaktır.)
2) Farklı ticaret platformları ve fiyat fon giriş / çıkış için ödeme sistemleri arasında para transfer mekanizmaları olarak özel geçit bilgisayarları (Gates) kullanabilme.
3) En modern tarayıcılarla uyumlu uygun GUI (Graphical User Interface), Trade için masaüstü uygulaması olacak,Android ve IOs için mobil uygulamalar,Ayrıntılı ve sürekli güncellenen belgeler,Çok sayıda ticaret çiftleri (Xcoin/BTC, Ycoin/ETH, vb).
4) Yüksek likidite; binance ve diğer bir çok borsa da onaylı hesapta limit 2 BTC iken Deex de sınırsız, büyük yatırımcıyı çekecek anlamına gelir bu.
5) API (3. parti kuruluşlarının entegrasyonu için hazırlanmış bir altyapı), kripto para birimlerinin ve token’ların cold wallet’ta muhafaza edilmesi için kendi donanım kripto cüzdanı.
Peki,Borsayla beraber faaliyete geçecek olan Deex Coin nedir?
Token adeti toplam 100 milyon ve bunların %75’i ICO sürecinde satılmaya çalışılacak, satılmayan tokenler yakılacaktır. Geriye kalan %25 tokenın %15'i geliştirici ekibi için, %7'si danışmanlar için,%3'ü ödül ve PR için ayrılmıştır. Ayrıca Deex token alan kişelere, 3 aylık dilimler halinde kârın dağıtımı %30 oranında (Deexcoini exchange de bulundurdukları oranda) dağıtılacak, yani Deexexchange'in elde ettiği kardan pay alacaklar.
Tüm bu bilgileri ve daha fazlasını edindikten sonra aklımda bir kaç soru işareti kalmıştı. Aklımda ki soru işaretlerini kaldırıp daha sağlıklı bilgiler elde edebilmek için Deex yetkilileriyle temasa geçtim. Sorduğum soruları ve aldığım cevaplar;
Soru 1) Deexin mevcut yol haritasın da bu ay içerisinde, içinde Türkiye'ninde olduğu çeşitli ülkelere ATM'lerin kurulacağı söyleniyor.Kriptoların hali hazırda Türk ticari hukukun da hiç bir yükümlülüğü olmamasına rağmen, yasal prosedür nasıl aşılacak ve ATM'ler nasıl faaliyet gösterecek?
Cevap: Yol haritasına bağlantılı olarak DEEX projesi anlaşacağı Türk şirketi üzerinden ATM kurmaya planlıyor. Hukuki ve diğer resmi prosedürleri Türk şirketi aşacak ve üstlenecek. Şuan anlaştığımız bir şirket yok, görüşmeler devam ediliyor.
Soru 2) Yabancı forumlar da Deex ile ilgili pek yazı dizisi bulup okuyamıyorum. Deexe olan ilginin genellikle Türk ve Rus vatandaşlardan olması beni biraz düşündürüyor.?
Cevap: Sosyal medyada ve bitcointalk’ta zayıf kaldığımızı kabul ediyoruz, fakat hazır ürün sunulduğu zaman en iyi reklamını ve tanıtımı kendisi yapar. Reklam düşünülmüyor değil ancak 89 ülkeden yatırımcı var. En ağırlıklı olanlarıysa Rus ve Türk yatırımcılar.
Soru 3) Domaininin 1 yıllık olduğunu gördüm.Neden 1 yıllık domain alındı?
Cevap: Domain geçici alındı, ticari şirketi üzerine devir edilecek.
Soru 4) Deex merkeziyetsiz borsa olma fikriyle bu yola çıkıyor fakat piyasa da farklı merkeziyetsiz borsalar mevcut. Bu konuda deex nasıl adımlar atıp, mevcut borsaların önüne geçmeyi hedefliyor?
Cevap: WhitePaper Türkçeye çevrildi, pek zamanım olmadı göz atmaya ve tercümede yanlışlık varsa düzeltmeye, yineden incelemenizi tavsiye ediyorum. Cevapları bulursunuz. (Türkçe WhitePaper'ı Deex in sitesinden indirip okuyabilirsiniz.)
Soru 5) Borsanın açılış tarihi hakkında ki öngörünüz nedir ve deex coinin tahmini olarak hangi seviyelere ulaşmasını düşünüyorsunuz?
Cevap: Borsa açılışı Mart ayıdır, Deex coin ve diğer gibi Kripto para değerini tahmin etmek zor, tahmin eden de hep yanılır.
Birde videolu analizimiz mevcut analize şuradan
https://www.youtube.com/watch?v=HzLe0naqKcI ulaşabilirsiniz. Analiz çok iddialı olsa da gerçekleşmesi muhtemel bir analiz diye düşünüyorum. Ayrıca Steemitte yazılmış şöyle bir
https://steemit.com/bitcoin/@trsteemit/deex-token-alabilmek-icin-son-5-guen-yeni-bitcoin-ve-altcoin-borsasi yazıda mevcut buradan da doyurucu bilgilere ulaşabilirsiniz.
Tüm bu verileri bir kenara koyup Binance ve Kucoin'in başarılarını da göz önünde bulundurursak eğer DEEX'in İCO'suna yatırımda bulunmak bana mantıklı geliyor. Çünkü DEEX'de aynı başarıyı gösterirse 100 katına kadar kazanç sağlamamıza neden olabilir. Ben şahsen yatırımda bulunacağım bu İCO'ya riskleri var kabul ediyorum ama her İCO'nun riskleri olduğunu düşünüyorum. Önemli olan riski hangi İCO'da almak gerektiğidir. Eğer bu İCO hakkında bir bilgisi olan varsa başlık altında paylaşırsa sevinirim.
NOT: BitFinder'a DEEX Exchange hakkında verdiği bilgiler için teşekkürü bir borç bilirim...