Bir ay önce komisyondan geçen internetten yapılan yayınlar için RTÜK denetimi tasarısı, dün akşam saatlerinde TBMM’de kabul edildi. Bir süredir TBMM’de görüşmeleri süren torba tasarının dün akşam kabul edilen düzenlemesine göre, artık radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıları RTÜK’ten yayın lisansı alacak. Bu yayınları internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri ise yine aynı şekilde RTÜK’ten yayın iletim yetkisi alacak.
Eğer bir platformun yayın hakkı ya da lisansı bulunmuyorsa RTÜK’ün talebi üzerine sulh ceza hakimi tarafından içeriğin çıkarılması ya da erişimin engellenmesine karar verilebilecek. Bu durum bu hak ve lisansları iptal edilen yayınlar için de geçerli. Sulh ceza hakimi ise RTÜK’ün talebini en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlayacak. Yine de dijital yayıncılar bu karara Ceza Mahkemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz edilebiliyor.
Yayın hakkı ve iletim lisansı verilmesiyle dijital yayınların denetlenmesi ve getirilen bu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların, RTÜK ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işbirliğiyle 6 ay içinde çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenmesi bekleniyor.
Tasarıda son dakika değişikliği
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin önergesiyle düzenlemede bir son dakika değişikliği de yapıldı. Yapılan bu değişiklik ile gereği yapılmak üzere kararın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gönderileceği metne eklendi. Aynı önergeyle içeriğin çıkarılması ya da erişimin engellenmesi kararının uygulamasına ilişkin düzenleme de yapıldı. Bu düzenlemenin gerekçesi ise şöyle açıklandı:
Bireysel iletişim ile görsel işitsel içerik paylaşılabilen video paylaşım ve sosyal medya platformları gibi kullanıcıların maddenin kapsamında bulunmadığı hususu açıkça düzenlenmek suretiyle bu konudaki tereddütler giderilmektedir. Sulh ceza haiminin kararını verirken tabi bulunduğu mevzuat açıklığa kavuşturulmuş ve böylece erişimin engellenmesi kararının internet sitesinin tümüne yönelik olarak değil, öncelikle ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verileceği hususu açıkça düzenlenmektedir.
Muhalefet yapılan bu düzenlemenin “sansür”olduğunu ifade etti.
https://webrazzi.com/2018/03/22/dijital-yayinciliga-rtuk-denetimi-getirildi/