Pages:
Author

Topic: diriliş gibi tarihi diziler - page 4. (Read 491 times)

full member
Activity: 336
Merit: 100
December 25, 2017, 08:29:32 AM
Tabi ki insanın tarihinden güç alması, geçmişini tanıması gelecek için büyük önem arz etmekte. Fakat malesef bu iş bizim ülkemizde doğru işlemiyor. İnsanlar geçmişinden ders alıp & esinlenip ilerlemeye çalışmak yerine, geçmişte yaşamayı seçiyor.
legendary
Activity: 1176
Merit: 1013
DAVID CHAUM's xx coin SALE IS NOW LIVE!
December 24, 2017, 08:38:59 AM
Tarihi düzgün anlattıkları zaman yapılmasını her zaman destekleriz. Lakin tarih diye senaryo yazıp millete tarihiniz bu demenin de manası yoktur.

Tarih öğrenmek istiyorsanız kaliteli yapım belgeselleri izlemelisiniz. Dizilerden tarih öğrenilmez. Geçmiş dönemi anlatan dizilerin amaçları arasında didaktik öğreti yoktur. Dizilerin, adı üstünde, senaryosu olur.
Ben bu tarzlar dizilerin ülkemizde çok geride olduğunu düşünüyorum. Biraz dünyayı izleyip örnek almaları gerekiyor. Burada suç yapımcıların değil çünkü onlar kendilerine söyleneni yapıyorlar. 3 saat süren dizi mi olur diye tepki koyabilen yok malum iktidar ve onun beyin yıkama yöntemleri yüzünden.
member
Activity: 350
Merit: 10
December 23, 2017, 11:31:16 AM
sadece bu dizi değil malazgirt,  haçlı savaşları, istanbulun fethi, çanakkale zaferi, kurtuluş savaşı gibi birçok kahramanlarımızın abartılmamış magazinleşmemiş hikayeleri anlatılmalı diziler aracılığıyla

tarihimizin unutulmaz dönüm noktalarının ve kahramanlıklarının yeni nesillere doğru bir şekilde anlatılması şart...
full member
Activity: 286
December 21, 2017, 06:55:04 PM
Diziyi takip edenlerdenim.Size bu tarz dizilerin neden yapildığını daha  detaylı anlatırdım ama biraz kısa gecicem.muhtesem kerhane pardon muhteşem yüzyılla kıyaslarsak muazzam başarılı bir dizi. tahminimce dizide Ertuğrul 3.cocuğu Osman doğasıyla kadar yada kendi beyliğini kurasıya kadar devam edecek. Yanlız tarihi iyi bilenler dizideki kurgular da sıkıntı olduğunu görmüştür. Biraz değinmek gerekirse;

Tabiki tarihi birebir anlatılması zor. Mesela benim bildiğim Ertuğrul Gazi savaşçı biri değil. Bu dizide ise baş karakter olduğu için savaşçı bir Alp görünümündedir. Zaten senaristler otağından emir yağdıran bir rolde Ertuğrul'un yazarlardı  Dizi 2.sezonu görmezdi.

Dizide vahdeti vücudçu ibnul Arabi var. Dönem olarak çok fazla uyusmuyorlar sanki biraz zorlama. Artık Dizinin yapımcısı mı, senaristi mi yoksa başka biri mi sevdiğinden mi bu karakteri dizide istiyor bilmiyorum ama biraz siyasi nedenle bu dizide olduğu belli.

Dizideki genel sıkıntı her sezon kendini tekrar etmesi mesela zehirlenme muhabbeti, kardeşlerin zaman zaman birbiriyle anlaşamaması, devletle yani Selçuklu ile zaman zaman sıkıntı yaşaması, otağ içindeki entrikalar veya otağ- saray veya kervansaray arasında yada bizanslılar arasında dönen kirli ilişkiler. Bu dizi senaristleri yada yapımcıların yeteneksizliğini gösteriyor.

Neredeyse bin yıl önceki mevzular anlatılıyor. Tabiki herşeyi dört dörtlük anlatılması mümkün değil. Bildiğim kadarı ile 60_70 milyon lira para harcanıyor diziye Ama devlet biraz daha paraya kıyıp Viking kalitesinde bir dizi yapabilirdi. Birçok konuda eleştirilerilebilir ama şu ana kadarki en iyi Türk tarih dizisi buna kimse itiraz edemez.
full member
Activity: 546
December 21, 2017, 03:34:31 PM
aslında dirilişe tarihi dizi demek de yanlış sonuçta tarih objektif bir açısıyla değerlendirildiğinde tarih olur.
Diriliş ertuğrul sadece reyting amacı yani para amacı güden bir diziden başka birşey değildir bence
full member
Activity: 700
Merit: 134
December 21, 2017, 02:42:43 PM
Tarihi dizi dediğin hem izleyiciyi ekrana bağlayacak hem de tarih gerçeklerinden sapmadan-sıkmadan güzel çekimler ile yapılmalıdır. Ama bizdeki dizilere bakınca gördüğümüz şey gerçekten uzak kahramanlık öyküleri.
Mesela Mustafa diye bir film çekmişti can dündar. Gerçekçi ve güzeldi ama fazla gerçekçi olduğu için tepki çekmişti ve beğenilmemişti. Oysaki tarihe ışık tutacak bir yapımdı.
Şimdiki dizilere bakınca halkı gaza getirecek öğelerle dolu olduğunu görüyoruz Cheesy
member
Activity: 350
December 21, 2017, 01:42:56 PM
sadece bu dizi değil malazgirt,  haçlı savaşları, istanbulun fethi, çanakkale zaferi, kurtuluş savaşı gibi birçok kahramanlarımızın abartılmamış magazinleşmemiş hikayeleri anlatılmalı diziler aracılığıyla

member
Activity: 116
TEND, TOKENISING LUXURY ASSETS
December 21, 2017, 07:27:55 AM
Ertugrul su ana kadar cekilen tarihi dizilerin en az abartilisi olan  ve tarihimizi bir daha yasamak ne gunlerden gectigimizi  nelerle ugrastigimizi gormek acisindan yararli bir yapim olmus.
member
Activity: 111
TEND, TOKENISING LUXURY ASSETS
December 21, 2017, 07:16:32 AM
Ertugrul dizisi  gecmisimize isik tutmasi hasebiyle son zamanlarda gercekten zevkle izleyebilecegimiz bir dizi olmus.Diziyi yapanlar da oynuyanlarda ovguyu hakediyorlar.
newbie
Activity: 56
Merit: 0
December 21, 2017, 05:35:23 AM
Yabanci olarak yayınlanmıs bir sürü dizi var ama sanirim Osmanlı ile ilgili cok yok
member
Activity: 103
ICO Live! betterbetting.org
December 21, 2017, 05:09:16 AM
Cok severek ızledıgım bır dızı bıraz abartılı da olsa nasıl bu gunlere geldıgımızı  anlatıyor  su andakı yasadıgımız entırıkalar cekememızlıkler ta ozamandan varmıs  bırde Cuneyt arkını andıran sahneler cok bu abartmalar da olmasa  seyır zevkı daha yuksek olur
member
Activity: 322
Merit: 11
December 21, 2017, 04:41:04 AM
Dirilişin gerçek tarihten çok fazla uzaklaşmıyor bence. Bazı karakter ve olaylar mevcut değil ama bu da izlenebilmesi için yapılmış bazı dokunuşlar bence.
newbie
December 21, 2017, 04:16:42 AM
keşke hep trihimizi anlatan böyle diziler olsa abuk subuk şeyleri insanlara izletiyorlar
member
Activity: 99
December 21, 2017, 03:52:56 AM
Bu tur diziler den tarihimizin ne kadar acillarla kiskancliklarla sabotajla entirikalarla yazildigini anliyoruz.Ertugrul dizisi bu konuda bizi aydinlatiyor.Evet abartilar var, ama  seyirci cekmek icin bu kadar olur. Onemli olan abartilari atarsan ne kadar zor bir surecten gecip 600 yil hukum suren dunyanin en buyuk imparatorlugu nun temeli nasil atildi anlayabiliyoruz.
member
Activity: 154
Merit: 16
December 21, 2017, 03:37:17 AM
Diriliş ertuğrul gibi tarihimizi anlatan diziler hakkında yorumları alalım.

Bazı konuları ve karakterleri hayal ürünü de olsa dizi olarak değerlendirdiğimizde gayet başarılılar. Zaten onca bölüm birebir gerçek olsa o kadar konu bulunmaz materyal bulunmaz. Gerçeğe yakın uydurmalar olabilir ya değilse bi kaç bölümde biter
newbie
December 21, 2017, 12:03:34 AM
tarihten sapmalar var ama güzel ve başarılı bi dizi
member
Activity: 294
December 20, 2017, 10:40:32 PM
İlk sezonunu takip etmiş biri olarak abartıları, gereksiz aşırı pohpohlamaları görünce bıraktım ve herhangi bir Türk dizisine nadiren şans vermem gerektiğini anladım.
Her bölümde 10 kişinin 500 kişiyi kesmesi belki bazılarının hoşuna gidiyor olabilir ama benim gözümde aşırı derecede gerçeklik dışı ve dizilerin kalitesini düşüren bir durum.

bazı şeyler elbet abartılarak anlatılıyor olabilir de senin söylediğin 10 kişinin 500 kişiyi kesmesi de daha bir abartı.
Türklerin tarihine baktığımı zaman doğup büyüdüğü ortaasya da dibinde ki çin gibi nüfusunun 20 katından daha fazla bir olan ülkeye diz çöktürmüştür. (diz çöktürmekten kastım akınlarından bıkan çin devleti haracı kabul etmek zorunda kalmıştır. ve de etrafına çin seddini çekmek zorunda kalmıştır.)

türklerin savaş konusunda ne kadar başarılı olduğunu bütün tarihi kitaplarda da görebiliriz. bütün çin akınlarında en az 10 kat düşman birliğine karşı savaşılmıştır bu da bir gerçek.

elimizde 41 çerisiyle çin sarayını basıp çinden kurtulan bir Kürşat gerçeği var.

50bin kişi ile 200bin kişiyi hallaç pamuğuna çeviren bir Alparslan örneğini de göz ardı etmemek lazım.

Mustafa Kemal Atatürk sayesinde başarıya varan Kurtuluş Savaşının her karesinde aynı örneği görebiliriz. bütün dünyaya kafa tutulmuştu o dönemde

Atilla için "Tanrının kırbacı" demelerini unutmamak gerekir. roma ve bizansın belası olmuştu.

bunlar sadece birkaç tane örnek olsa da her dönem de bu örnekler gibi onlarcasını görebiliriz.

zaten bir çok savaşta elinde az sayıda kuvvet bulunduğu için birçok savaş sanatı geliştirmiştir Türkler. birliklerini ona göre yetiştirmiştir.

bu konuda milliyetçilik yaptığımın farkındayım ama bu bir gerçek savaşçı bir milletimiz var. daha küçük yaştan at sırtında bir hayat sürmeye başlayıp ok atıp kılıç sallama konusunda devamlı süren bir eğitim görmüşüz. tarihimizin büyük bir kısmında üretmekten çok savaşarak üretileni elde etmişiz.
newbie
Activity: 60
December 20, 2017, 04:29:11 PM
İlk sezonunu takip etmiş biri olarak abartıları, gereksiz aşırı pohpohlamaları görünce bıraktım ve herhangi bir Türk dizisine nadiren şans vermem gerektiğini anladım.
Her bölümde 10 kişinin 500 kişiyi kesmesi belki bazılarının hoşuna gidiyor olabilir ama benim gözümde aşırı derecede gerçeklik dışı ve dizilerin kalitesini düşüren bir durum.
newbie
Activity: 98
December 20, 2017, 04:15:07 PM
Diriliş diğer tarihi dizilere göre daha çok geçmek tarihi yansıtıyor ama onda bile Reyting kaygısı ilemgeröekten saptığı gözlenmekte
Tarih dizilerden öğrenilmez
newbie
Activity: 20
December 20, 2017, 03:07:45 PM
Tamamen duygu sömürüsü ve kibir mastürbasyonundan başka bir şey değil.Abdülhamit'i Sherlock Holmes gibi olayları çözümlerken görebiliyorsunuz dizide.Onca yıl kaybettiği topraklardansa hiç bahsedilmiyor nedense.
Pages:
Jump to: