5. sezondan yani 11. Doctor'dan itibaren Steven Moffat baş senarist oldu ve işler değişti. Yine aslında her bölüm farklı konular vardı ama arka planda ilmek ilmek işlenen bir ana konu da vardı her sezon. 11. sezona kadar böyle devam etti. Birbirinden bağımsız ya da 2-3 bölüm bağımlı bölümler içeren sezonlar ama her sezonda arka planda işlenen bir ana konu.
Çok severim çok. Sohbetini edebileceğim kişiler vardır ümidiyle açtım aslında konuyu.
11. sezon ile Steven Moffat, Neil Gaiman, Russell T. Davies ve Mark Gatiss gibi harika senaryolar yazan kişiler seriyi bıraktı ve 11. sezonla düşüş başladı.
Ekşi'den bir yorum;
orphan 55 adlı bölümü (12*03); yeni serinin, imbd'de açık ara en düşük puan alan bölümü oldu. bu sene de serbest düşüş devam ediyor; muazzam bir bilimkurgu dizisinden, birol güven vari sosyal mesaj kaygılı teenage dizisine nasıl döndüler anlayamıyorum.
Bu arada diziyi izleme rehberi de eklemem lazım. Kaliteli bir rehber bulunca ekleyeyim. Çünkü her sezon bitince bazı ara ek bölümler var. Yılbaşı özel bölümleri var. Mini bölümler var. Var da var. Gerçekten büyük bir külliyat.
Ekleme:
Buldum ve konuyu güncelledim
https://www.bilimkurgukulubu.com/televizyon/dizi/modern-doctor-who-izleme-sirasi/
Ekleme2:
Doctor'umuz zaman ve mekanda TARDIS isimli bir uzay aracıyla seyehat eder. TARDIS şu;
Evet bir polis kulübesi görünümünde.
Tardis'ler aslında zamanda yolculuk ettikten sonra o dönemle uyumlu bir binaya, yapıya dönüşürler. Fakat Doctor'umuzun Tardis'inin şekil değiştirme sistemi bozuk olduğu için bu şekilde takılı kalmıştır
Tardis açılımı: Time and relative dimensions in space
https://eksisozluk.com/tardis--313016
Tardis'in bir başka en önemli özelliği ise hangi gezegene, hangi yıla, yani nereye veya ne zamana gidilirse gidilsin tercüme devresi ile oradaki dilleri karakterlerimizin diline, karakterlerimizin dilini de o dile çevirir konuşma esnasında. Böylelikle "evrendeki ve zamandaki herkes İngilizce konuşuyor çok saçma" görüşü de çözülmüş olur
Bir Tardis'için içini ilk defa gören herkes ilk olarak "bigger on the inside" diyerek "içi dışından daha büyük" tepkisini verir Çünkü aslında teorik olarak Tardis'in içi çok büyüktür, kendine yeni yerler açabilir, eski yerleri kapatabilir, dışarıdan bakılınca ise sadece bir kulübe.