Bu konuya post atan kaç kişi içeriği tam olarak dinledi bilmiyorum ama cumhurbaşkanı Türkiye’de tıp eğitiminin ücretsiz olduğunu ve bu bölümün de en maliyetli bölümlerden biri olduğunu söylüyor.
- 18 yıllık “%100 ücretsiz” eğitim.
- 1 ayda ~$11 milyar dolar açık veren bütçe.
Kasada devlet memurunun maaşını ödeyecek para yok, devlet karşılıksız para basarak maaş ödüyor. Buna rağmen en az kıdemli doktor asgari ücret X3 alıyor ki “memur” olduklarını düşünürsek bu gayet iyi bir oran. Ücretinden memnun olmayan insanların “özele” geçmesi gerekiyor.
Bütçe açığı vermek devletin sorunu. Bunun acısını "memur"dan çıkarmak saçma olur. 1/4 uzman doktor maaşı 14k. 1000 doların altına doktorluk yapmak pek de akıl kârı değil. Bi de cumhurbaşkanının bu son sözünden sonra özele geçmeler ve yurtdışına çıkmalar artacak. Bu işin sonu sağlık sisteminin özelleşmesiyle bitecek gibi görünüyor. 90milyona dayanmış nüfusa da zaten doktor yetiştiremezsin.
Devlet denen mekanizma biz, yani halk olduğuna göre ve TCMB de T.C’deki bankaların garantörü olduğuna göre; kasası (-) yazan devlet benim, yani halkın mevduatını dolaylı yoldan tehdit ediyodur. Halk ya yönetimi değiştirir ve ülkeye yabancı yatırımcı gelir ya da devlet bütçe açığını kapatmak için vergi arttırır ve memurda, emeklide, sosyal yardim yaptiklarinda kisintiya gider. Sonuç olarak Almanya’da da doktor asgari ücret X3 alıyor, Türkiye’de de asgari ücret X3 alıyor.
Peki ben neden doktorların maaş tutumundan rahatsızım onu belirteyim;
- Benim maaşım yatsın da gerisine ne olursa olsun (tavrı).
- Hayat boyu devlet hastanesine gidememiş, ihtiyaç durumunda randevu bulamamış olmak ve buna rağmen alamadığım hizmet için vergi ödemek.
Sonuç olarak, sağlık sistemi özelleştirilsin ve hem doktorlar hakettiği maaşa ulaşsın, hem de biz yani halk kullanamadığımız bu saçma sisteme para ödemeyelim.
Siz halk olarak doktor maaşları yeterli ben şu kadar alıyorken o da bu kadar almalı diyorsunuz, ben halk olarak doktor bu kadar alırsa ya özele kaptırırız ya da yurtdışına diyorum. Memur olarak baksanız da yaptıkları iş sıradan bir memur işi değil. Özele ya da yurtdışına giden her doktor arkasında mağdur insanlar bırakıyor. 2 ay sonrasına ameliyat randevusu veriliyor mesela 2 ay sonra bir bakıyorsunuz doktor istifa etmiş. Ameliyat sarkıyor sağlık riske giriyor. Randevuları söylemiyorum bile.
Günümüzde sağlık sistemi doktorlar için de hastalar için de çökmüş durumda. Kapsamlı bir düzenleme yapılmazsa özele para bayılmak dışında bir şey yapamayacaz. Doktorlar iyi kötü kendilerini kurtarır da olan yine halka olacak.
Bu ülkede birkaç haset insan dışında kimse “ben bu kadar aliyorum, x de şu kadar alsın” demiyor. Doktorlarin maaş karşilaştirmasi yaptiği ülkeler ABD gibi özel sağlik sisteminin olduğu ve eğitimin ücretli olduğu ülkeler ya da Almanya gibi senede $300B bütçe fazlası verip de fazla parayı ne yapacağını bilmeyen ülkeler.
Türkiye ise her hafta başkasının elini öpmeye giden, kısa süreli swap anlaşmalarıyla bu değirmeni döndürmeye çalışan, tarımda, sanayide ve enerjide %100 dışa bağımlı fasfakir bir ülke. Böyle bir ülkede doktorlar değil asgari ücret X3, asgari ücret 7X bile alsalar yaşam standartları dibe vuracaktır.
Kasada para yok. Basilan her bir kurus Türk lirasi “KARŞILIKSIZ”, şu an devletin memura, emekliye ve sosyal yardıma verdiği her 1 kuruş; zaten ezim ezim ezilen özel sektör çalışanını USD/TRY kurunda eziyor diyorum. Almanya’da memur doktor 4k eur ile asgari ücret x3 aliyor, Türkiye’de de 8-9+döner ile memur doktor asgari ücret x3 alıyor.
Sorun burada “doktorun maaşi” değil, sorun Türk lirasinda yasanan değer kaybi ve alim gucunun dusuklugu. Boyle bir ulkenin yasayicilari olarak tek derdiniz doktor maaşı mı harbiden? Fakir bir ulke oldugumuzu anlamak bu kadar zor olmamali. Bence doktor maasindan önce devletteki bu butce acigi devam ederse bankalar ne durumda olur konusunda endişelenin. O zaman “firinci” en kutsal meslek haline gelir haberiniz olsun.