konuyu daldan dala atlayarak yazmışım müsait bir ara düzenleyeceğim.
ben Esnafım cebimde çok az nakit var ve işletmem kapalı. neden ülkenin ekonomik durumu belli nakit cepte durmuyor aylık yaşıyoruz ortalama 2015 den bu yana devletimiz kriz yok desede var var var. ve 2015 den bu yana yaşanan krizde devlet üçük esnafa orta parmağını göstermiş ve vergi affı haricinde esnafın ayakta kalmasını sağlayacak hiçbirşey yapmamıştır.
hocam küçük şehirlerin neredeyse hiçbirinde belirli bir seviyenin altında hiçbir esnafta sigortalı eleman bulamazsınız. dükkan açıksa eleman para alır kapalı ise alamaz. çünki dükkan sigorta ve asgari ücret durumunu kaldıramaz. 600 liraya çalışanlar tanıyorum ben elemanıma asgari ücret seviyesine getirmeyi çalışıyorum ama veremiyorum malesef. bana destek vermiyorken saçma salak sektörlere anlamsız destekler veriyorlar. ben bu duruma korkmuyormuyum sanıyorsunuz?
ben bu olayı anlamıyorum.
ülkemizin kasası boş yoksa insan sağlığından başka önemli ne var kapat 14 gün ülkeye ne olmuş dünyada iş bitmiyor hocam. sırası ile sektörleri kapatıyorsun ancak buna bir çözüm hala sunmuyorsun. sonra her gün bir başka esnafı kapatıyorsun zaten sokakta insan kalmadı bunu böyle yapacağına sırası ile dersinki kardeşim hasta sayısı .... yı geçer veya ..... ölüm gelirse ... ohal ilan edeceğiz ve yapacağınız hazırlığı yapın ihtiyaçlar şunlar olacaktır şuradan temin edebilirsiniz. ve .... süresi içerisinde biz ohal ilan edip askeri sokağa indiririz ve 14 günlük veya süresi ne ise o sürede evde insanı tutarız dersin.
ben 5 gündür kapalıyım lokantalar yarından itibaren kapalı sayılır berberlerde aynı şekilde ve sektörleri uzun ve ne kadar olduğu belli olmayan bir şekilde kapattın veya sektörlerin kapanmasına devam edilecek ee burada mantık ne şimdi? cafeteryalar virüs bulasştırıyorken 5 gün boyunca berberler virüsü aktarmadımı?
ancak bakıyorsun şahsen insanların haybeye öldüğünü veya hastalığın haybeye arttığını ve yönetimin bu işi beceremediğini düşünüyorum.
sen hastalığa çözüm bulsan bile insanların korkusunun geçmesi uzun sürecektir ve birçok esnaf bu süreçte kepenk çekecektir.
bence insanların değil devleti yönetenlerin bu durumun farkında olmadıklarını düşünüyorum yoksa böyle bir krizde uçağın kdvsini aklı başında bir insan bu kararı veremez veya işletmeler kapatılırken inşaata destek vermez.
en dip esnaf en üst esnafa kadar domino etkisi ile yıkılır. bunun altından esnaf kalkalmaz işletme sahibi o ayki kirayı almama gibi şansı yok çünki çoğu dükkan sahibi o parayı belirli bir düzene göre planlamıştır mesela benim işletme sahibim kredisini ödüyor. nasıl olacak şimdi bu iş? ben kapatsam o adam yeni kiracı bulamayacak çünki sokakta parası olan kalmadı. herşey o kadar iç içe ve derin bağlantılı ki. sonunu düşünemiyorumm tek bildiğim şu.
ülkenin kasası boş ve bize hala ne yapıyorsunuz siz diyen olmadığına göre ve cebimizdeki para bitmeye başladığında veya bittiğinde susan insanlar konuşmaya başlayacak ve ozaman yıllardır bu esnafların ödediği vergilerin hesabı sorulacaktır. ve bunun sonunu düşünmek istemiyorum.
ne ülkeyi yönetebiliyoruz ne yaşayayabiliyoruz. bu işin sonu boka çıkıyor.
özeti şu
https://twitter.com/MstSelanik/status/1241384674817200128