Pages:
Author

Topic: Domino etkisine hazır mısınız? - page 2. (Read 437 times)

sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
March 22, 2020, 02:03:55 AM
Bir domino etkisi olur mu olmaz mı bence zor. Bu süreçte zayıf bütçeli zor günler için birikimi olmayanlar elensede birikimli olanlar sürecten her zaman daha etkili çıkmışlardır. Bizim milletimiz kirli çıkıdır. Dilencimizin bile yastığının altında binlerce TL vardır , sürecin bir şekilde atlatilacagini düşünüyorum.

Neyse bende Fiziki altın ve fiyat bakımından dolar bazında 2008 seviyesine kadar gelmiş bedavadan daha bedava olan borsamizdan hisseler toplayarak sürece dahil oldum diyebilirim.

Genç bir ülke olduğumuz için virüs etkisinin 1 ay içinde tamamen son bulacağını düşünüyorum. O zaman bugün iş yapmayanlar iki katı ciro yapacaklardır çünkü çevremden gözlemlediğim kadarıyla yasak kalktığı andan itibaren kendini cafelere barlara atacak çok ciddi bir kesim var. Bende dahil.

Bu süreçte yıprananlar olsa da tam manasıyla çöküş olması bence çok zor
Gelecekten haftadan itibaren virüsün etkisini kamedemeli şekilde yitirecegini düşünüyorum.
legendary
Activity: 1218
Merit: 1291
March 22, 2020, 01:02:34 AM
direkt cevabim; biz bitmişiz.
daha once yazdigim gibi arabami satiyorum.
düşeş ev gelirse alicam yoksa nakit devam, biraz da altin alicam (fiziksel).
bu olaylarin etkisini 2-3 aya goruruz, hele bide ise yarar ilac bulunmayip 1-2 sene uzarsa allah bize başka dert vermesin.

bir yandan buyuk istanbul depremini dusunuyorum..
bu ulkede zaten hic gun yuzu gormedik emin olun bu da gelir bizi corona varken bulur.

bu dönemde hobiye, ekstra seylere vb harcancak para kesinlikle yok. sikilmis kemerler iyice sikilmali. bir miktar uzun vadeli bitcoin’im var kalaniyla hicbir sey almiyorum.

not: yatirim herkes korkarken yapilir.
piyasalar cakildiginda geri donecegim. sadece bitcoin degil, normal borsalarda da alim firsati olacak.
legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
March 21, 2020, 05:21:34 PM
Bu gidişatı anlatmaya ekonomi terimleri yetersiz kalacak sanırım. Ben yine de denemek istiyorum... Enflasyonun ileri aşamalarında, slumpflasyon adında bir kavram var. Buna gidişat şöyle oluyor:

- Enflasyon sonrasında önce stagflasyon görülür; yani enflasyon + sıfır büyüme + işsizlik artışı.
- Sonrasında resesyon görülür; yani enflasyon + 2 çeyrek üst üste küçülme. (stagflasyon ve resesyon kelimelerinin ikisi de İngilizce'deki recession ve stagnation kelimelerinden gelmektedir ve karşılığı "durgunluk" olarak geçer.)
- Daha sonrasında ise slumpflasyon görülür; yani yüksek enflasyon + küçülme. (bazıları buna eksi büyüme de diyor)
- Slumpflasyon'un bir seneden daha fazla devam ettiği durumlar ise depresyon olarak adlandırılıyor; yani yüksek enflasyon + işsizlik artışı + sürekli küçülme.

Emin olmamakla birlikte, biz şu anda stagflasyon yaşıyor olabiliriz ve doğrudan slumpflasyon'a geçme ihtimalimiz var. Elbette ki şahsi yorumumdur, kimseyi karamsar bir tabloya yönlendirmek istemem.

Böyle durumlarda bir sektörün küçülüp, başka bir sektörün büyüdüğü pek görülmez. Tüm sektörlerde daralma, yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik artarak devam eder. Küçülme ise "süreklilik" şeklinde devam eder. Umarım en kötüsünü yaşamayız.
legendary
Activity: 2100
Merit: 1452
March 21, 2020, 04:10:05 PM
konuyu daldan dala atlayarak yazmışım müsait bir ara düzenleyeceğim.

ben Esnafım cebimde çok az nakit var ve işletmem kapalı. neden ülkenin ekonomik durumu belli nakit cepte durmuyor aylık yaşıyoruz ortalama 2015 den bu yana devletimiz kriz yok desede var var var. ve 2015 den bu yana yaşanan krizde devlet üçük esnafa orta parmağını göstermiş ve vergi affı haricinde esnafın ayakta kalmasını sağlayacak hiçbirşey yapmamıştır.

hocam küçük şehirlerin neredeyse hiçbirinde belirli bir seviyenin altında hiçbir esnafta sigortalı eleman bulamazsınız.  dükkan açıksa eleman para alır kapalı ise alamaz. çünki dükkan sigorta ve asgari ücret durumunu kaldıramaz. 600 liraya çalışanlar tanıyorum ben elemanıma asgari ücret seviyesine getirmeyi çalışıyorum ama veremiyorum malesef. bana destek vermiyorken saçma salak sektörlere anlamsız destekler veriyorlar. ben bu duruma korkmuyormuyum sanıyorsunuz?

ben bu olayı anlamıyorum.

ülkemizin kasası boş yoksa insan sağlığından başka önemli ne var kapat 14 gün ülkeye ne olmuş dünyada iş bitmiyor hocam.  sırası ile sektörleri kapatıyorsun ancak buna bir çözüm hala sunmuyorsun. sonra her gün bir başka esnafı kapatıyorsun zaten sokakta insan kalmadı bunu böyle yapacağına sırası ile dersinki kardeşim hasta sayısı .... yı geçer veya ..... ölüm gelirse ... ohal ilan edeceğiz ve yapacağınız hazırlığı yapın ihtiyaçlar şunlar olacaktır şuradan temin edebilirsiniz. ve .... süresi içerisinde biz ohal ilan edip askeri sokağa indiririz ve 14 günlük veya süresi ne ise o sürede evde insanı tutarız dersin.

ben 5 gündür kapalıyım lokantalar yarından itibaren kapalı sayılır berberlerde aynı şekilde ve sektörleri uzun ve ne kadar olduğu belli olmayan bir şekilde kapattın veya sektörlerin kapanmasına devam edilecek ee burada mantık ne şimdi? cafeteryalar virüs bulasştırıyorken 5 gün boyunca berberler virüsü aktarmadımı?

ancak bakıyorsun şahsen insanların haybeye öldüğünü veya hastalığın haybeye arttığını ve yönetimin bu işi beceremediğini düşünüyorum.
sen hastalığa çözüm bulsan bile insanların korkusunun geçmesi uzun sürecektir ve birçok esnaf bu süreçte kepenk çekecektir.

bence insanların değil devleti yönetenlerin bu durumun farkında olmadıklarını düşünüyorum yoksa böyle bir krizde uçağın kdvsini aklı başında bir insan bu kararı veremez veya işletmeler kapatılırken inşaata destek vermez.

en dip esnaf en üst esnafa kadar domino etkisi ile yıkılır. bunun altından esnaf kalkalmaz işletme sahibi o ayki kirayı almama gibi şansı yok çünki çoğu dükkan sahibi o parayı belirli bir düzene göre planlamıştır mesela benim işletme sahibim kredisini ödüyor. nasıl olacak şimdi bu iş? ben kapatsam o adam yeni kiracı bulamayacak çünki sokakta parası olan kalmadı. herşey o kadar iç içe ve derin bağlantılı ki. sonunu düşünemiyorumm tek bildiğim şu.

ülkenin kasası boş ve bize hala ne yapıyorsunuz siz diyen olmadığına göre ve cebimizdeki para bitmeye başladığında veya bittiğinde susan insanlar konuşmaya başlayacak ve ozaman yıllardır bu esnafların ödediği vergilerin hesabı sorulacaktır. ve bunun sonunu düşünmek istemiyorum.
ne ülkeyi yönetebiliyoruz ne yaşayayabiliyoruz. bu işin sonu boka çıkıyor.

özeti şu

https://twitter.com/MstSelanik/status/1241384674817200128
legendary
Activity: 3248
Merit: 1531
March 21, 2020, 03:36:36 PM
Korkum zaten uzun amandır saç teli üzerinde yürüyen ülke ekonomisinin çökmesidir.
Daha insanlar olayın ciddiyetinde değil.

Sinema tiyatro düğün salonları kapatıldı.
Eğlence mekanları kapatıldı.
AVM ler kapatılacak,
Berber ve kuaförler kapatıldı.
Lokantalarda masa servisi kapatıldı.
Bu işletmeler iş yapmadan kaç ay işçilerine maaş verebilir?
Hizmet sektörü başta olmak üzere bir çok sektörde çok ciddi daralma bekliyorum.
sonra işten çıkarmalar başlayacak.
iş mahkemelerinde işçiler hakkını arayamayacak çünkü iş verenler mücbir sebeple işini kapatıyor.
Bu işçiler kirada, bunların ev sahipleri ne yapacak? onlarda o kira ile geçiniyor.
herkes her şey bir biri ile ilintili.
bazı sektörler küçülürken bazıları büyüyecek diye savunanlar bence hayal görüyor. 15 yıllık garson gidip sağlık çalışanı mı olacak? Güldürmeyin beni...
Kısacası domino etkisi hepimize yansıyacak.
Bu konuda düşünce ve yorumlarınızı merak ediyorum.
Pages:
Jump to: