Pages:
Author

Topic: Dünya da obezite nasıl patlak verdi nasıl sona erecek - page 2. (Read 283 times)

sr. member
Activity: 1666
Merit: 304
kycfree
Obezitenin dünya genelinde iki sebebi var biri varlık biri yokluk.Birbirinin tam zıttı olan bu iki kavramın insan vücudu üzerinde bazen aynı sonuca yol açabilmesi gerçekten çok ilginç.Varlık kısmına hiç girmeyeceğim yokluk kısmı zaten konu içerisinde biraz anlatılmış olsa da halkımız bu konuda çok bilgisiz.Örneğin sokak röportajlarında ekonomiden yakınan göbekli bir abimize yiyeceğin kadar yemişsin hala isyan ediyorsun diyen çok sayıda dayı gördük.İşin aslı öyle değil proteine ve sağlıklı besin kaynaklarına ulaşamayan kişiler genellikle ucuz şeker ağırlıklı besinlere yöneliyor bu da insan vücudu üzerinde yağlanmaya yol açabiliyor bu konumdaki insanlara önerebileceğim maalesef çok bir şey yok.Varlıktan bu hale gelen insanların ise bu durumdan kurtulmak için çabalaması gerekiyor çünkü obezite masum gibi gözükse de birçok hastalığın tetikleyicisi konumuda yani  sadece fiziksel görünüşü etkileyen bir olay değil.
legendary
Activity: 2128
Merit: 1148
şeker var bende ilaç kullanıyorum, ilacı almasam şeker fırlıyor, ilacı alırsam da kilo...mecburen ilaç alıp dikkatli beslenmeye başladım arada yürüyüş de yapacam, pantolonlar dar gelmeye başladı  Undecided
copper member
Activity: 1498
Merit: 1110
Fast Food’un içinde geçenlerde burada da açılan katkı maddeleri de çok olduğu için bağımlılık benzeri etkileri de oluyor.Yapay tatlandırıcılar ile istenilen tat kolaylıkla elde edilirken, baskın bir koku ile size yedirilen ürünleri sanki lezzetli gibi bir algı ile yediriyorlar.

Dünyada genel obezite problemi var bu Türkiye’ye özel bir durum değil.Türkiye’de fast food bile pahalandığını için insanlar artık evden yemek götürüyor işine.Bu anlamda da fast fooda ulaşımın zorluğunun pozitif yönlerini de belki görmek gerek.En azından insanlar fast food yiyemiyor cümlesi ekonominin kötü zeminin taşırken, sağlık yönünden pozitif bir şeyi ifade ediyor.
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
çünkü fast food ucuz. içinde ne olduğu bilinmeyen malzemelerden yapılan, lezzetli ve doyurucu gıdalar ile insanlar günleri geçirebiliyor. bunun yanına bir de çocukluktan itibaren hiç spor yapmama eklenince 10 yaşındaki çocuklar 70-80 kilo oluyor. kendi ülkemize bakalım:

(artık fast food bile çok pahalı ülkemizde)

- et ürünlerine ulaşmak maddi anlamda çok zor.
- çalışan kısım bırak spor yapmasını nefes bile alamıyor. (günde 2-3 saati yolda geçiyor.)
- karnını doyurması lazım,
- geleneksel yemeklerimizde kullanılan yağların kalitesi
- memlekette sebze bile artık pahalı

diye listemiz uzar da gider. bu sağlık sorununu yenmemiz için devletin de işin içine girip ciddi bir aydınlanma yapması gerekiyor. obezite ile ilgili ileride doğacak sağlık sorunları sisteme yük olacak. diyabet, kalp vs bir sürü hastalığı tetikliyor ama daha önemli işlerimiz var.
legendary
Activity: 2324
Merit: 1176
Son zamanlarda gördüğüm en faydalı başlıklardan birisi bu eskiden kahvaltı diye bir kavram yok diye bir kaç post gördüm ama doğru veya yanlış bilmiyorum araştırmadım eskiden iki öğün yenildiğini duymuştum çoğu zaman üç öğünün insanın gereğinden fazlasını almasına sebep oluyor diye diyetisyenlerden duyduğum olmuştu doğru yanlış bilmiyorum ama fast food şu anda dünyanın en büyük ticaretlerinin döndüğü ortamlardan birisi kişiye önce sağlığını kaybettirip sonra onu tekrar kazanması için tüm servetini harcatan bir şey oldu
member
Activity: 1011
Merit: 65
Varsayımım  ;

19- 20.yy da başlayan sanayi devrimi ağır çalışma koşullarını beraberinde getirdi
Gunluk kalori ihtiyacı 4000 hatta 5000 leri buldu, bu açığı kapatmak için kola fast food toz şeker gibi gıdalar çıktı ve beyaz ekmek hayatımızda daha yer tutmaya başladı bu da yemeklerde daha fazla kalori almamızı sağladı. Ayrıca günde 3 öğün beslenme hayatımıza girdi. Böylece insanlar ağır çalışma koşulları altında aç kalmıyor enerji kaybını bu yoğun kalori alımları ile destekliyordu

Ancak işler 21.yy doğru yaklaşırken 1970 lerden sonra değişmeye başladı ağır çalışma koşulları yerini robotlara bıraktı günlük kalori ihtiyacı 3000-2500 seviyesine doğru düşmeye başladı ama beslenme alışkanlıkları ise değişmedi 18.yy dan itibaren hayatımıza giren şekerli gıdalar fast food protein bakımından az olmasına rağmen  yoğun kalori içeren icecek ve yiyecekler bize bağımlılık yapmıştı, böylelikle insanlarda 1970 lerden sonra obezite sorunları oluşmaya başladı,

21. Yy hemen baslarında ise obezite dünya sorunuydu. İnsanlar 2000 li yıllarda artan kilolar sağlık sorunlarına ciddi masraflar ödemeye başladı, spor salonları moda oldu.

Çözüm nedir :

19. 20. Yy başlayan şekerli icecek furyası yerini şekersiz kalorisi az içeceklere bırakmalı
Ekmek tüketimi yerine sebze et tüketimi desteklenmeli
Fast food yerine lokantalar yaygınlaşmalı
Günde 3 öğün yerine iki öğüne dönüş yapılmalı
Toz şeker ve glikoz içeren paketli ürünlerin üzerine obez yapar ibaresi vurulmalı, şeker ilavesiz paketli ürünler tercih edilmeli.
Pages:
Jump to: