Pages:
Author

Topic: Dünyadaki Ev Fiyatları - page 2. (Read 281 times)

legendary
Activity: 2562
Merit: 1482
July 22, 2023, 07:38:00 AM
#5
Ucuz konut yapıp düşük gelir seviyesinde olanlara dağıtma fikri çok mantıklı. Bizim TOKİ mantığına da uyuyor ama bizim ülkemizde %80’lik bir kesim bu ucuz evlere ihtiyaç duyuyor çünkü orta kesim bilinçli olarak her geçen gün daha da fazla yok ediliyor.
TLC ya da benzeri kanallardaki ev yapım ile ilgili programları keyifle seyrederim. Birim fiyat olarak bizde stüdyo daire alınamayan paraya okyanus kenarında villa alıyorlar. Hadi birim fiyattan bakmayalım 30’la çarpalım, yine de aldıkları evlerin fiyatı bizdeki muadillerine göre bedava kalıyor Smiley
sr. member
Activity: 1358
Merit: 374
July 22, 2023, 04:20:41 AM
#4
Dünyada ev fiyatları bu kadar artmamışken, Türkiye’de böyle artması ülkemizin ne kadar fırsatçılardan oluştuğunu bizlere gösteriyor, maalesef ülkede dünyadaki artışı kendine örnek edinen yok, değer kaybı elbette hayatı etkiledi ama yüzde 30 değer kaybeden para birimini bahane edip evleri yüzde 100 arttırmak hiç mantıklı değil,
sr. member
Activity: 812
Merit: 293
Eloncoin.org - Mars, here we come!
July 21, 2023, 05:16:00 PM
#3
Hemen hemen tüm alanlarda özellikle Avrupa ile aramızdaki makas açılıyor günden güne. Burada bir kesim var ki, evi arabayı yatırım olarak görüp parasını doğru değerlendirme peşinde, başka bir kesim ise piyasa hareketlerinden ürküp panik alım yapıyor,  klasik tabirle bugün almadiginiz için pişman oluyorsunuz klişesi baya moda bu ara ama kliseden ziyade artık koca bir realite bu durum. bir arkadaşım yıllardır ev almayı ertelerken geçen ay 2,6 milyona ev aldı, karı koca memurlar ama muhtemelen önümüzdeki 10 yıllarını bu evin borcuna heba edecekler,  şükür ki atadan kalma arsamiza zamanında evimizi yapmışız yoksa şimdi ne ev alabilirdik ne de bu kiralara dayanabilirdik.
hero member
Activity: 882
Merit: 879
July 21, 2023, 04:28:45 PM
#2
1- Turkey %51
2- Israel %11

Aradaki fark %40. Türkiye’de ev piyasası, Türk lirasının hızlı değer kaybı, deprem etkisi gibi sebeplerle arttı. Buna kimse bir şey demiyor ancak Türkiye’de asgari ücret 400 dolarken 500 dolar kira istenmesi çok garip. Aradaki 100 dolar için yemeden içmeden 400 doları kenara ayırıp ek işe gitmesi gerekecek vatandaşın. Avrupa aradaki farkı ucuz konut yapıp halka dağıtmakta bulmuş, biz çadırı bile parayla satıyoruz. Aradaki fark tam olarak burada başlıyor. Deprem görmüş bir bölgeye karşı bile acımasız olabiliyoruz.

Diğer yandan fiyatlara şöyle bir göz atalım : 20 yıllık bir daire Ankara merkezde muhtemelen 4-5 milyon lira, İzmir’de hemen hemen o fiyatlara, İstanbul’da ise 7-8 milyon liraya gidiyordur rakamlar farazi takılmayın. Bugün 5 milyon lira 185 bin dolara denk geliyor. Dünyada 185 bin dolara 20 yıllık bir vasfı olmayan 2+1 daire satın alabilen varsa buyursun yazsın.

Ayrıca Antalya, İstanbul gibi dünyadaki emlak piyasasından daha yüksek fiyatlara satılan yerleri hesaba katmıyorum bile. İstanbul’un bu trafik çilesinde hangi akıllı 30 milyon liraya bir daire alır Allah rızası için? 1 milyon dolardan fazla parayı basit bir apartman dairesine vermenin nesi mantıklı? Artış oluyor ama gereksiz oluyor, haksız ve orantısız oluyor.
legendary
Activity: 980
Merit: 1077
#SWGT CERTIK Audited
July 17, 2023, 10:43:58 AM
#1

Ülkemizde çeşitli sebepler ile ev fiyatları da kira fiyatları da çok fazla bir oranda artıyor. Bunun çeşitli sebepleri malum.

- 400k $ vermek vatandaşlık alanları

- Kurdaki yükseliş/TL'nin değer kaybı

-Ekonomide ki bozulma ve enflasyon

- Mülteciler, sığınmacılar

-Rusya/Ukrayna Savaşı

Ama forumda tartışılırken bunun sadece bizim ülkemizde kaynaklı olmadığı dünyada da konut fiyatlarının arttığına dair çeşitli söylemler oluyor. Özellikle Avrupa'da Rusya/Ukrayna savaşının sıcaklığında bir miktar artmış olsa da genel olarak dünyada bizim dışımızda bu sorunu bu kadar ciddi yaşayan kimse yok gibi duruyor araştırmalara göre. Özellikle son bir iki yıldır Avrupalı devletler Rusya/Ukrayna savaşından sonra ev fiyatlarını dengelemek için ucuz konut yapıp yoksul halka vererek bunu dengelediler.

Pages:
Jump to: