evet aynen oyle . yuzde 1 den yardım istiyorum ve sozlerimin arkasındayım .
ahanda asagıya bu konuda ek bilgi yazayım da cahiller okusun ogrensin :
İnsanlık? Yüreği, ruhu bedeninin hakkını veriyor mu? İnsanlığı sadece görüntüsünde kalmayıp hayatına da yansıtıyor mu? Asıl olan budur. Peki insan olmak, kıymetli olmak sadece vicdani vasıflarla mı sınırlıdır? Tabi ki insanı diğer canlılardan ayıran değerli kılan sadece insani vasıflar değildir. Bu sadece insan olarak yaratılmışlığın gerekliliğidir.
O zaman insanı insan yapan, diğer türlerden ayıran, cahil yaftasından kurtaracak değer nedir? Kişinin değeri özünde gizlidir. Özünden kasıt inançları , değerleri, yüreği, sevgisi, karakteridir. Kişi ne zamanki özünü bulur yani kendini ve Rabbi’ni bilir işte o zaman cahillikten kurtulup değerini bulur. İşte o zaman asgari insanlığın üstüne çıkmış olur. Harfleri bilmeyen değil hakkı bilmeyendir cahil. Kısacası cahil kendini, Rabbi’ni bilmeyendir. Kıymet kendini bilmek ile kazanılır. İnsanın en temel vazifesi ve ilk önce öğreneceği yegane şey önce Rabbi’ni, kendini ve haddini bilmektir.
Yunus Emre’nin dediği gibi: “İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendin bilmezsin Ya nice okumaktır”
İLİM KENDİN BİLMEKTİR
Yazar: admin 4 Mart 2014 Kategori:yazılarım Yorum yap
Cehaletin ve cahilliğin örgütlü olduğu günleri yaşıyoruz . Bir milletin bekası , onun ilme ve cehalete karşı verdiği savaşla orantılıdır . Cahillerin ve cehaletin kol gezdiği toplumlarda , insanlara bir şeyler vermeniz ve onlardan dönüş almanız mümkün değildir . Türk insanın bugün yaşadığı , cehaletin ve cahilliğin saldırgan özne olma halidir . Kim kendini cehalete karşı geliştiriyorsa , cahillerin ezberi olan bildik sloganlarla saldırıya uğruyor ! Cehlin ve cehaletin örgütlü olduğunu da , bu ilimsiz ve sıradan saldırılardan anlayabiliyoruz . Yığın kültürsüzlüğüyle bir araya gelen cahiller topluluğu , kitleleri afyon düşünleriyle beraber etkileyebiliyor . Yani cehaletin araçları da enformatik .
Cahillerin okumaması ve yazmaması için epey bir neden var . Enformatik cehalet dediğim , bu yeni ve örgütlü cehalet biçimi artık , tüm medyayı ve sosyal alanları ele geçirmiş halde ilerliyor . Kitapsız ve sözde yazılı (!) bu kültürsüz gurup , hızla toplumu ele geçirmeye doğru gidiyor . Bunlar aynı zamanda klavye saldırganları da . İnternet insanı cahil yapar mı ? Yaptı bile . Kes kopyala yapıştır cehaletin yeni alanı . Hiç okuma ve tefekkür gerektirmeyen bu enformatik cehalet sadece videolar üstünden ve palavracı bir sanal gerçeklikle ilerliyor .Abartılı , faşizan , sövgülü , pornografik ve oldukça acımasız olan bu cehalet biçimi , sanal ordularını da kurmuş vaziyette . Cahilliğin örgütlü hali bu olsa gerek . Paylaşmaya dayalı ilimsizlikte birleşmiş bu güruh , insanların kaynaklı ve bilgili duruşuna da saldırıyor . Siz ne kadar itiraz ederseniz , bunlar o kadar saldırganlaşıyor ve her türlü bel altı saldırı yöntemlerini kullanarak sizi ve inandıklarınızı itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar . Tam bir enformal cinnet hali . Saygısız ve özele saldırmakta utanmayan cahillik artık , insanları sanal çiftliği haline de geldi . Okuyan ve düşünenlerin pek algılamakta zorlandığı bu cehalet biçimi , dünyanın düzensizliğini temin eder hale geldi . Belki de bu enformatik cehalet sömürenlerin yeni oyuncağı olsa gerek !
Bilgili olmak artık , toplumda itibar ve destek de görmüyor . Varsa yoksa para .Paralı , görgüsüz ve ilimsizlerin alanları ele geçirdiği bir düzeni yaşıyoruz . Sevgili Muallim Naci ‘nin dediği günlerdeyiz : “Marifet iltifata tabiidir / Müşterisiz mal zayidir “ Bilgi ve hüner iltifat ister , bir malın talibi yoksa zayi olur . Yani müşterisi olamayan ilmin , öksüz ve yalnız olduğu modern bir çağdayız . İlim ve edebiyat sahibi hünerli insanların da mezat gibi görüldüğü yüz yılı yaşıyoruz . Yazdıklarından para alıyor musun diyen dostlara rastlıyoruz ? İlmin ve hakikatın alıcısı olmaması , tam bir cahiliye dönemi özelliğidir . Cahiller hedonisttir ve her şeyi para , statü , kariyer gözünden görürler . Dönemin şairi Latifî , bunu çok güzel dillendirmiştir : “ Nitekim eğlencesidir mal- ü servet câhilin /Ehl-i irfanın da mal-i bî- şumârıdır kitap “ Nasıl bilgisiz cahillerin eğlencesi mal ve servet konuşmaksa ; kitaplar da , ilim ve irfan sahibi insanların da sayısız ve sonu gelmeyen malıdır . Cahilin en büyük zararını irfan sahipleri görür . Onları kendine düşman gören cahil , irfan sahibi ahlakî zekalara karşı bitimsiz bir saldırı yaparlar . Bunu , yaşamın her alanında görmek mümkün .
Kapitalist ve anamalcı düzenlerin para aşkı , insanları bilgisiz ve görgüsüz yaptığına en güzel örnek ; okuma çıpamızdaki düşüklük kadar , kültüre ve irfana harcadığımız paranın azlığıdır da . Süreli - süresiz yayınlara verdiğimiz para dünya kültür harcamalarının kat kat altındadır . Sadece elektronik bilgiyle adam olunsaydı , Çin kültürü dünyayı kucaklar ve kapitalist kültürün bir noluaracısı olurdu ! Ruhsuz elektronik kültür , irfanî değerlerin bir nolu düşmanı haline geldi . Kirli ve kaynaksız dijibilgi , yığın ve kitle faşizmini hortlattı . Yani cehaleti sanal ve banal hale getirdi . Baksanıza cahillerin evlilikleri bile sanala ve sokağa taştı ! Ne aşk değil mi ? Oysa irfan , insanı daha iyi kucaklayan bir bilgelik ve ilmin adıdır . Ahlak olmayan yerde , irfan olur mu ? Ne diyor Koca Ragıb Paşa : “ Lezzeti et’imede bilir rahatı cisminde arar / Ne bilir neşe-i idraki ehl-i şikem .” Lezzeti sadece yemekte bilen , rahatı sadece bedeninde arayan ahmak ya da midesine düşkün olanlar , aklın ve ilimin neşesini ne bilir ? Gerçekten de artık midesi için yaşayan , ilimsiz insanların eğlenceci dünyasındayız ! Vay ki vay ..
Sadece ilim bilmekte kafi değildir . İlim erbaplarının da irfana ihtiyacı vardır . Kibir yapan , ilmini satmakta bencil olan ya da ilmini insanlığın hizmetine sunmayan da sorunlu bir ilim sahibidir. Maalesef bunları da görüyoruz . Bilim adamı diye tafra satan ya da halkına söven kara cübbeli dalkavuklar gurubu ! Darbeye kürek çeken , milletini hor gören , mütekebbir , öğrencisini isimlerine göre tasnif eden , ideolojik ajanların ilim sattığı bir akademik âlem de var ! Bilim üretenler mütevazı olur . Bunlara da eşekliği alınamamış bilgi hamalları diyorum ! Ne diyor şair : “ Hod-perestanzu’m ile allâme-i devran olur / Mekteb-i irfana gelse tıff-ı ebcedhân olur .” Kendinden başka alim yok sanan yanlış düşünceli insanlar (akademisyenler !),kendilerini dünyanın en bilgili insanı zannederler . Oysa onlar , hakiki bilginlerin ya da âkılların meclisine gelseler ,okumayı yeni söken bir çocuktan farksız olduklarını anlayacaklardır . Tıpkı pop televizyoncu bilim adamları (!) gibi ! İlahiyat ya da deprem bilimci hocalarımızın düştükleri çelişkili ve komik durumları hatırlayınız . Bilginin cübbenin altında değil , kafanın içinde ve kelimelerde gizli olduğunu anlatan İsmail Belig dizeleriyle bitirelim : “ Cübbe vü destar ile nâdana etme iltifat / Rağbet eyler lafzın erbâb-ı Sühan manasına .” Cübbeli cahile kulak asma , sözün değerini anlayan insanlar , -kelimelere değil – içinde saklı olan anlamlarına bakarlar . Kendini bilmenin bir de ilim sahipleri tarafı varmış , değil mi , ey okur ? Cehalet sadece okur yazar olmakla kalkmıyor !
Günün şiiri : “Sen kabul eyle bu pendîbenden / Dostluk varken olma düşmen “ Nabî
İsa Çolaker
Cahil İnsanların En Belirgin 13 Özelliği
Yaşam-20 Mart 2015, 04:31'de eklendi, 20 Mart 2015, 10:45'te güncellendi
1. İlk olarak en belirgin özellikten bahsetmeliyiz. Tabii ki, her şeyi bilirler!
2. Menfaat, onlar için birçok şeyden önce gelir.
Aldanma insanların samimiyetine!
Menfaatleri gelir her şeyden önce.
“Vaad etmeseydi Allah cenneti;
O’na bile etmezlerdi secde.”
Mehmet Akif Ersoy
3. Şiddetle savunurlar
Çünkü ne kadar çok az bilirsen, o kadar şiddetle savunursun!
4. Dünyayı yalnızca kendileri için yaratılmış olarak görürler
Arabaya, motora bağlanıp sürüklenen köpekler, taşlananarak öldürülen domuzlar ve daha birçok acı örnek.
5. Kendilerinden bahsetmeyi severler
Çünkü eninde sonunda, 'boş yapma' seansları geride kalınca konu oraya gelir. Hobilerinden, hayata bakışından, vizyonundan, misyonundan konuşabilirsiniz.
6. 'Cahil' sözcüğü duyarlarsa çok kırılırlar
'Bir konuda cahil kalmışsın', ya da bu olayı sanırım bilmiyorsun derseniz üzüleceklerdir. İnsan her şeyi bilemez, sakin olmalısın dostum!
Zeki insanların en belirgin özelliği, her şeyi bilmenin mümkün olmadığının farkında olmalarıdır, demiş Einstein.
7. Az düşünüp çok konuşmak
Halbuki iki düşün bir söyle demiş atalarımız. Ve eklemişler, boş teneke çok ses çıkartır.
8. Üzerine bir de ironi yapıp, sizi cahillikle itham edebilirler
Çok sinir bozucu bir durumdur.
Cevap verirseniz yine sinir bozucu bir yanıt alırsınız.
Cevap vermezseniz kabul etmiş gibi görünürsünüz ve malum kişi yeni bir atak başlatır.
9. Değişime kapalıdırlar
Eskiye arzu duyanları bile vardır.
10. Uzmanlık alanınız, tahsiliniz, alıntı yaptığınız kaynaklarınız onun karşısında önemli değildir
Hayat üniversitesinde edinilen tecrübeler, diğer her şeyi gereksiz kılar. Onun için, bu tarz bir insana karşı maça 3-0 geride başlarsınız.
11. Kendilerini gururla ifade edebilecekleri bir özellikleri olmadığı için, din ve milliyet gibi bütünleştirici özelliklere sırtını dayamaları
İnanç, milliyet, futbol takımı gibi uzatılabilir bu özellikler. Ne önemi varmış deyip geçmeyin, bu saydığığımız bütünleştirici özelliklerin ekmeği çok güzel yenmektedir. Yeter ki insanların kanına girmeyi bir kere başarın.
12. Kendine dayatılan düşünceleri size dayatmaya çalışırlar
TV'de bir süre izleyip etkilendikleri ve onları etkisi altına almış cümlelerin en büyük savunucusu bu arkadaşlar olur.
Cümlenin başından, bu tehlike hemen anlaşılabilir. Koşarak uzaklaşın.
'Geçen akşam bir uzman konuştu alanında bir numaraymış. TV'de hoca söyledi bunu daha dün' gibi...
13. ve kahramanımızın klasik bitirişi; 'çok düşünme bunları, kurcalama. Boşver!'
Her şeyi düşünürsen bu kadar, sorgularsan kafayı yersin. Bir yerde bırakacaksın abi, boşver. Takma kafana...
NOT : ADMİN BU POSTU SILME DE BAZI CAHILLER OKUYUP OGRENSIN KENDILERINI TANISIN . ASIL CAHILLIGIN BILMEMEK BILMEDIGINI KABUL ETMEK OLMADIGINI OGRENSINLER .