30 yasin üstündeyim diye karalar baglamamak lazim. Bu tarz projelerin katılımcısı olmak yerine koordinatörlüğünü gerçekleştirerek katılım saglanilabilir. Örnek veriyorum Türkiye'de doğu bölgesinde yer alan sevgi evlerinde kalan miniklerimize yönelik teknolojik okur yazarlık ve programcilik üzerine bir proje yazıp bunu ifa edebiliriz buradan bir ekip oluşturup ve ab ülkelerinden ve Turkiyeden katılımcıları dahil ederek hem ülkemizin gençlerinin geleceğine yön verebilir hemde böyle bir etkinlikte rol almış olabiliriz. Keza KA Training programlarında paydaş ülkelere giderek yine koordinatör sıfatıyla etkileşimde bulunulabilir.
@meser hocam haklı bir noktaya değinmişsiniz. AB, 30 yaş ve üstü kişilerden artık projelerin katılımcısı değil tecrübesi ile organizatörü olmasını bekliyor. Organizasyonu yürüten kişilerde 3-5 günlüğüne gidebiliyor. Gençlik projelerinde de 30 yaş ve üstünü proje lideri olarak görevlendiriyorlar. Aslında 30 yaş ve üstünü yok saymıyorlar, yeni fırsatlar açıyorlar.
@judas hocam haklı bir isyanda bulunmuşsunuz. Size kendi tecrübemden yola çıkarak o problemi nasıl aştığımı anlatayım. 1000'den fazla kez ESC ve Avrupa Gençlik Projelerine başvuru yapıp red aldıktan sonra yerel de yapılan gönüllülük projelerine başvurdum. Elazığ, Ankara, İzmir, İstanbul, Adana gibi ülkenin çeşitli yerlerinde gönüllü çalışmalarda bulundum. Bu çalışmalar sırasında bu gönüllülük organizasyonunu yapan kişiler ile haşır neşir oldum. Dernekler buradan sizi yurt dışına yollarken akıllarında en büyük soru bu kişi orada bizi rezil eder mi oluyor. Bu yereldeki gönüllülük projeleri kapsamında güvenlerini kazanınca, evde otururken yerel de projesine katıldığım bir kişi arayıp bizim arkadaşların İspanya'da 10 günlük Gençlik Projesi varmış senin adını vereyim mi uygunsan teklifi almaya başladım. Sonra onun arkadaşı başka bir proje için başka arkadaşına adımı önerdi. Bu ağ böylece genişledi. O yüzden başvurup red alan arkadaşlar üzülmesinler, sistemlerini değiştirsinler. Eğer organizatörlerin güvenini kazanırsan her daim proje size gelir.
Dün ESC ile ilgili tecrübelerimi yazarken şimdi bir noktayı atladığımı fark ettim. Örnek veriyorum İspanya'da projedesiniz. Bir ay sonunda organizatörünüz ile aranız iyi. Haftalık 20 saatlik gönüllülüğünüzü pazartesi ve salı günü 8 saat çarşamba da 4 saat çalışarak tamamlayıp. Haftanın geri kalan dört buçuk gününde Avrupa'yı gezebilirsiniz, özellikle Ryanair, İnterrail ve couchsurfing gruplarını takip ederek. ESC ile gittiniz, diliniz gelişti, Avrupa'yı da dolaşıyorsunuz ama nasıl orada kalıcı olacaksınız?
- Avrupa'yı dolaşırken her dolaştığınız şehirdeki üniversite ile görüşme yapmalısınız yüksek lisans veya doktora için. Mail veya online yollar yerine yüz yüze görüşme size daha fazla burs imkanı sağlıyor.
- Malta, Yunanistan ve Romanya genellikle bir çok şirketin müşteri hizmetleri operasyonlarını yaptıkları yer. Yani bir çok markanın çağrı merkezi orada. Her daim bu şirketler Türkçe ve İngilizce bilen eleman arıyorlar. Mail veya kariyer siteleri yerine doğrudan gidip görüşmek çok avantaj sağlıyor. Şirketler Türkiye'den sizi getirmek yerine hali hazırda orada olan birini tercih ediyorlar.
- ESC dönemi boyunca dolaştığınız her ülke her şehirdeki iş fırsatlarına hem kariyer sitelerinden başvurun hem de üstüne gidip yüz yüze başvurunuz. Fransızcası çok iyi olan bir arkadaşım, Ankara'dan birçok Fransız kariyer sitesinden iş başvurusuna başvurdu. Büyük ihtimalle binlerce başvuru yaptı, umdu kırıldı. Fransa'ya gittikten sonra iş yerleri ile tek tek görüşme yaptıktan sonra bu sefer kendisi işleri seçmeye başladı. Çünkü Ankara'dan başvurup ret yediği işlerin bu sefer hepsinden kabul aldı.
- ESC döneminiz boyunca orada bulunan organizasyon ve çevresinin güvenini kazanırsanız, oradaki organizasyon yapan bir çok insanda Türkiye'de gençlerin yaşadığı zorlukları biliyor. O kişiler de sizlere elinden geleni yapıyor.
@meser hocam yeniden teşekkür ederim. Benim de böyle bir konu hakkında epey konuşasım varmış. Umarım faydalı olur ve bir çok arkadaşımız bu tarz fırsatlardan faydalanır.
@meser'in yazısı ne kadar özenilmiş bilgi vermek için yazılmış bir yazıysa, sizin yazınız da biz 30 yaş üstü için faydalı bir yazı olmuş. Klavyenize sağlık. Deneyimlerinizi takipteyim aynı zamanda @meser'in de hedeflerine ulaşacağını ve ulaştıktan sonraki paylaşımlarını bu forumda göreceğime eminim. Yurt dışı olur yurt içi olur kendini geliştirmek için hedefine fokuslanan herkese kolaylıklar dilerim.