Ethereum'un devrimsel güncellemesi ETH 2.0'ın ilk adımları hayata geçmeye başladı. Ve ilk akıllı kontrata ETH aktarımları gerçekleşti. Vitalik Buterin'in de ETH 2.0'ın ilk kontratına 3,200 adet Ether gönderdiği görüldü. Şu ana kadar 48 bin ETH olduğu gözüküyor.
Bu aşamaya gelene kadar, ETH 2.0 pek çok testten geçti, kan, ter ve göz yaşı akıtıldı. Ancak bu kadar kürek boşa çekilmedi, sıfırıncı aşamanın hayata geçişine ve ETH'lerimiz üzerinden pasif gelir (staking) elde etme aşamalarına kadar gelindi. Bu bilgiler sadece yeterli olmayacak, ETH 2.0 hakkında pek çok detay var, tamamını öğrenmek için videoyu izleyebilirsiniz.
https://youtu.be/dPcK_lsQClMDünya'nın 1 numaralı coini BTC bile POW ile devam ediyor. Belkide öyle olmak zorunda olduğu için ama bu şekilde şimdiye kadar müthiş bir başarı ve denge yakalamış.
ETH 2.0 ı attılar ortaya şimdi. ETH POW dan POS a geçecek. Hmm. Ne olacak ?
ETH ağının işlemesini sağlayan onbinlerce madenci ağdan çekilecek. Ağın sürdürülebilirliği için şimdi POS koyuyorlar önümüze. Yani yatırım yaptığın fiziksel bir mal olan
ekran kartı ve bilgisayar sistemlerin ile kazanç sağlama, gel ETH al öyle sağla.
Bu bana hiç hoş görünmüyor. Bir ETH madencisi kafası ile olaya bakalım. Ben neden madencilik yapıyorum? Çünkü kazancı var, yatırımım olan bilgisayar donanımları bana sürekli olarak bir getiri sağlıyor. Ve eğer bir gün bu iş bana kazanç getirmez ise, en kötü ihtimal ile elimde ki bilgisayar donanımlarını satarak yine yatırımımın bir kısmını geri elde ederim. Ve o güne kadar ki kazançlarım da ettiğim kâr olarak cebimde kalır.
Peki ya POS ? Yani Stake. 100 ETH aldık ve Stake ediyoruz. Ne için ? Ayda 0.438 ETH Kazanmak için. Yılda 5.256 ETH Kazanmak için.
100 ETH lik yatırım şimdiki para ile ne kadar ? 44527 $ Çok büyük bir yatırım bu. POW, yani madencilik bundan çok daha iyi kazandırıyor neden mi ?
24000 $ lık bir madenci sistemi kurarak yılda değil ayda 5 ETH kazanırsın zaten.
Ayrıca, stake sisteminde kazanmak için beklediğin stake getirisi olan aylık 0.438 ETH sen onu bozmak istediğinde kaç dolar olacak ?
44527 $ dolar yatırım yapmışım ay sonunda 0.438 ETH Kazanmak için ETH fiyatı da düşmüş yarıya hadi bakalım ne olacak o zaman.
ETH fiyatı düşer ise yatırımın da düşer paran pul olur. Ve ETH düşüyor mu? Evet çok ta güzel düşüyor. 1600 $ dan - 80 $dolara düşmedi mi bu ? Zar zor ite kaka 400 $ lara geldi fiyatı yıllar sonra.
O da BTC nin hamleleri ile. .
Fiziksel madencilikte yani POW da ise temel yatırımının (ekran kartı, bilgisyar sistemleri, rigler vs )hiç bir zaman 1600 $ dan 80$ a düşme şansı yok.
Eee peki akıl bunun neresinde ?
Şuan TR de birçok madenci var. ETH madenciliği biterse bu madencilerin hiç biri Stake etmek için ETH falan almaz, buna eminim.
Güvenilirliği olmayan fiyatı istikrarsız bir şeye yatırım yapmaz insanlar o kadar.
POW madenciliğinde biz yatırımı ETH ye yapmıyoruz. ETH güvendiğimizden çıkmadık yola. Elimizde ki fiziksel ürünlerin piyasa değerine güveniyoruz.
Haa birde ETH olmazsa başka coin kazarız düşüncesi POW madencisine güç veren diğer bir fikirdir.
Not: Şurada ki hesaplayıcı ile 100 ETH Stake ettiğimi farz ederek yukarıda ki hesabı yaptım
https://www.stakingrewards.com/earn/ethereum-2-0