arkadaşlar ben bu soruyu gerçekten son dönemlerde takip edemediğim için sizlere sormak istedim, fork tr saati ile saat kaçta mesela? forkun eksileri artıları ne olacak ? bunlar burada konuşulursa bir çok kişi bilgi sahibi olacaktır. teşekkürler.
Forkun neden yapıldığını ve zamanlamasını daha önce paylaşmıştım forumda ancak tarih ertelenince biraz işler değişti. Teoriye göre bu yıl sonuna kadar Ethereum'da forklar zinciri olacaktı ama yapılan ertelemeler işin gidişatını bozdu.
Fork 28/02'de yapılacak
Arkadaşlar başlıkta bahsettiğim tarihlerde gecikmeler ve ertelemeler olmuştu.
Ethereum topluluğu blogunda yapılan duyuruya göre forkun 28/02/2017'de 7,280,000. blokta gerçekleşmesi bekleniyor.
Yazıma da buradan ulaşabilirsiniz. Detaylı bir şekilde ne olduğunu anlatmıştım...
Ethereum için önümüzdeki günlerde bir upgrade yani sistem iyileştirmesi gelecek. Ethereum 2017’de başladığı POW ( Proof of Work) yöntemi yerine, POS (Proof of Stake) yöntemine geçişindeki bir diğer aşamayı tamamlayacak. 2019 sonuna doğru yapılması planlanan İstanbul güncellemesi ile de son aşama tamamlanarak geri sayıma geçmeyi planlayan Ethereum ağında gelişmeleri hepimiz merakla takip ediyoruz.
Birşeyleri konuşuyoruz evet ama nedir bu POS ve POW? İlk bakışta bir harf gibi görünse de temel farklılıkları olan bir sistem farklılığı aslında.
POW (Proof of Work) yani Türkçe şekliyle “Çalışma Kanıtı” olarak adlandırabileceğimiz yöntemi aslında Bitcoin severler olarak yakından tanıyoruz. Madenciler tarafından yapılan algoritmik işlemin tamamlanmasını konu alır. Bilgisayar diğer madenci bilgisayarlardan önce algoritmik çözümü bularak blok oluşturur. Ve işlem ücretleri yanı sıra, belirli sayıda bir blok ödülünü alır. Biz Bitcoin’in ne olduğunu tartışırken, o algoritmayı çözmeyi deneyen bilgisayarlar aslında o Bitcoinler için kıyasıya bir yarış yapmaktadır. Üstelik ödülleri almak için yarışın sonunu beklemenize gerek yok. Her blok ( spor etkinliklerindeki turları benzetebiliriz) ödül için bir aracıdır.
Özetleyecek olursak;
Madenciliğe dayanır
Blok ödülü vardır
Algoritmanın çözümünü esas alır.
Zorluk derecesi artışıyla “artan” maliyet unsuru önemlidir.
POS (Proof of Stake) yani Türkçesi “Pay (Hisse) Kanıtı” yukarıda anlattıklarımızdan epey farklı bir sistemi baz alır. POS mantığında herhangi bir algoritmik çözüm yoktur. Yani teknik anlamda bir “madencilik” faaliyeti yürütülmez. Evet Ethereum’un gittiği bu yolda “madencilik” yok! Haliyle bahsedebileceğimiz bir madencilik maliyeti de yok. Durum böyle olunca Bitcoin gibi POW’da yer alan blok ödülleri de POS’da yer almıyor.
Özetleyecek olursak;
Madencilik yok.
Koin sahiplerinin hisseleri oranında işlem ödülleri paylaşımı var.
Herhangi önemli bir maliyet unsuru yok
Mining değil minting olarak adlandırılmaktadır.
Yani haliyle POS çalışma mantığı olarak POW’a göre çok daha basittir. Hatta binlerce lira harcanmasına rağmen Bitcoin kazamayan bilgisayarların, çok basit bir şekilde POS mantığıyla minting yapabilecektir. Hatta bazı 300-400 TL’lik cihazlar bile POS ile çalışabildiğini iddia etmektedir. Sanırım yakın zamanda POS ile çalışan mobil cihazları da göreceğiz.
Eminim konu içerisinde olup eklemeler yapacak olanlar vardır. Eğer bu eklemeleri yapanlar izin verirse bana yazmaları halinde burada postu güncelleyerek geniş kapsamlı bir bilgi postu haline getirebilirim...