Pages:
Author

Topic: Ethereum Name Service - .eth Uzantılı Adres Nedir? Nasıl Alınır? - page 2. (Read 265 times)

legendary
Activity: 1554
Merit: 1334
Rehber için çok teşekkürler. İlk fırsatta deneyeceğim.
Yalnız anlamadığım her belirlediğimiz adres mutlaka açık artırmaya çıkıyor mu? Kendi adımıza öylesine aldığımız adreslere boşuna yüksek paralar vermeyelim?
full member
Activity: 336
Merit: 154
Hepimizin bildiği gibi Ethereum sürekli kendini yeniliyor ve piyasada kendine sağlam bir yer ediniyor. Aşağıda anlatacağım sistem aslında Mayıs 2017 yılında çıkmış fakat forumun Türkçe kısmında pek ilgi görmemiş. Hatta Türkçe kaynak bulmakta da zorlandım ve kısıtlı İngilizcem ile anladığım kadarını sizlere aktarmak istiyorum.

Ethereum Name Service ENS Nedir?

Ethereum adresleri 42 basamak uzunluğunda harf ve rakamlardan oluşuyor. Kripto paralarla ilk defa tanışan biri için de normal olarak kafa karışıklığına neden oluyor. ENS sistemi karışıklığı gidermek ve daha fazla insana ulaşmak için örneğin ''isminiz.eth'' gibi en az 7 karakterli adresler oluşturmanıza olanak sağlıyor.

Nasıl .eth Uzantılı Adres Alırım?

MetaMask eklentisi ile Chrome tarayıcınızdan veya https://registrar.ens.domains/ sitesi gibi seçenekler var fakat MyEtherWallet.com üzerinden devam etmek istiyorum.

Bu kısımdan almak istediğimiz adresi giriyoruz. Daha önce alınmış mı diye kontrol ediyoruz. Eğer daha önce alınmamış bir adres ise aşağıdaki gibi bizden kullanımda olan bir cüzdanı key veya diğer seçeneklerle açmamızı isteyecek. Bu cüzdanda en az 0.05 gibi bir tutar olmalı. En düşük 0.01 tutar girebiliyoruz almak istediğimiz adrese ve sonraki işlemler içinde fee ödeneceği için cüzdanda yeterli ETH olduğundan emin olun.


Öncelikle gerçek teklif tutarınızı (Actual Bid Amount) ve gizli kelimelerinizi (Secret Phrase) kesinlikle yedekleyin ve kaybetmeyin. Bunları onaylamak için ileride sizden isteyecekler. Gizli kelimeleri değiştirebilirsiniz. Son olarak teklif maskesi (Bid Mask) gerçek tekliften daha büyük veya eşit olmalı. Bu tutar teklifinizi maskelemek için kullanılacak.


Yukarıdaki işlemi onayladıktan sonra şöyle bir pencere açılacak. Mutlaka screenshot alın ve copy and save this yazan kısımın altındaki name ile başlayan yazıyı da mutlaka kopyalayıp yedekleyin.


Açık arttırmayı başlattıktan sonra 72 saatlik bir sürede teklifler alınıyor. Bu 72 saatin sonunda 48 saatlik açığa çıkarma zamanı var. Bu 48 saatlik süre içinde teklif yapanlar gerçek teklif tutarları ve gizli kelimeleri girerek tekliflerini açığa çıkarıyorlar. Örneğin 0.5 ether ile teklifi başlattınız. Bir başkası sizin teklifinizi göremiyor ve 0.3 ether teklif veriyor. Bu durumda siz kazanıyorsunuz. Burada şöyle bir durum söz konusu. 0.5 ile kazanıyorsunuz fakat 2. teklif kadar ödeme yapıyorsunuz. Yani 0.2 eth size geri iade ediliyor. Aynı şekilde diğer teklif verenin 0.3 eth kendisine geri iade ediliyor. 48 saatlik süre içinde açığa çıkama yapmayanların teklifleri geri iade edilmiyor ve yanıyor.

https://etherscan.io/ adresinden arama kutucuğuna aldığınız uzantıyı yazarak (isminiz.eth) açık arttırmanın süresi gibi istatistikleri görebilirsiniz.

Şimdi gelelim 72 saat sonra yapmamız gereken işlemlere. 72 saat dolduğunda 48 saat içinde bu işlemi mutlaka yapmanız gerekiyor. Kendinizi ona göre ayarlayın yoksa yukarıda da yazdığım gibi teklifiniz geri iade edilmiyor.


Bu kısımdan giriş yaptığımızda aşağıdaki ekran çıkacak karşımıza ve bizden daha önce kopyaladığımız yazıyı buraya girmemizi isteyecek. Bu yazıyı girdiğimizde diğer kısımlar otomatik olarak dolacak ama siz yine de bir kontrol edin. Actual Bid ve Secret Phrase ilk başta girdiğimiz ile aynı olmalı. Reveal your bid butonuna tıkladıktan onay pencerisi çıkacak onu da onayladıktan sonra 48 saatlik sürenin dolmasını bekleyeceğiz.



48 saat tamamlandığında son bir onay kalıyor yapmamız gereken. ENS sayfasında tekrar isminiz aratın. Aşağıdaki Finalize butonuna tıklayarak işlemi bitirin. Burada önemli konu ilk işlem yaptığınız ETH adresiyle onaylıyor ve fee ödeyeceğiniz için adresinizde ETH bulunduruyor olmanız.



Artık isminiz.eth adresiniz var güle güle kullanın.


Ayrıca alınmış adreslerin açık arttırmaya çıktığı şöyle iki sitede mevcut;

https://namebazaar.io/
https://enslisting.com/live (Sanırım MetaTask kullanmak şart)

Bunların dışında https://enslisting.com/live kiralama seçeneğide vardı fakat kaldırmışlar sanırım. Onu da bir örnekle açıklayayım. diyelim mywallet.eth sizin. Siz kiraya verdiğinizde mesela yıllık talep ettiğiniz ücret karşılığında ben zenc.mywallet.eth olarak sizden kiralayabiliyorum. Bunun için siteye isminizin ownership yani sahipliğini vermeniz gerekiyor ki istediğiniz zaman kiralanılan ismi iptal ederek mağdur etmeyin.

Çok fazla detaydan kaçınarak yazmak istedim. Takıldığınız bir yer olursa konuya yazın elimden geldiğince yardımcı olurum.

NOT : Şuraya da İngilizce bir kaynak bırakıyorum. Resimleri buradan aldım. Birebir Türkçeye çevirmedim sadece anladığımı yazdım.
https://hackernoon.com/visual-guide-to-buying-a-vanity-ethereum-addresses-with-ens-and-mycrypto-1b75f98139ca
Pages:
Jump to: