Pompa trebuie sa asigure debitul minim necesar waterblock-ului sa mentina temperatura pe GPU la valorile necesare. Un waterblock de calitate are nevoie de un debit mic de apa prin el decat unul mai prost. Ce diferentiaza waterblock-urile? materialul din care este construit (aluminiu, cupru...) si suprafata de contact intre apa si partile de transfer caldura de la GPU. Cu cat aceasta suprafata este mai mare cu atat waterblock-ul este mai bun si, implicit are nevoie de un debit mai mic prin el.
Deci, de ce trebuie tinut cont la realizarea circuitului din punct de vedere al transferului de caldura GPU->apa :
- numarul de waterblock-uri;
- calitatea acestora;
- debitul de apa;
Sunt strans legate una de alta, cu alte cuvinte, de exemplu ai waterblock mai ineficient sau sunt mai multe in serie -> trebuie debit marit prin ele .
Pe partea de racire a apei sunt multe variante, inclusiv ar fi o idee de a recupera energia prin incalzirea apei dintr-un boiler... deci prin minig consum curent si obtii cryptomonede si apa calda
.
Daca folosesti radiator auto nu e nevoie de mai multe, fara sa facem calcule in detaliu, putem face doar o comparatie intre puteri: la placile video avem cateva sute, o mie, doua mii de wati putere disipata, iar la masini e vorba de zeci de KW, iar pierderile prin caldura(implicit prin radiator) sunt pe masura.
Nu iti trebuie pompa mai puternica daca ai radiatorul pe balcon !!! Iti trebuie pompa mai puternica daca pui radiatorul pe balconul vecinului de mai sus cu un etaj sau doua....
mai inginereste: conteaza inaltimea de pompare.
In specificatiile pompelor de orice fel apar cu siguranta urmatoarele date ce ne intereseaza:
- debitul pompei;
- inaltimea maxima de pompare.
Mai sunt si altele, normal, dar, in principiu cam astea ne intereseaza(referitor la ce se discuta in topic).
Waterblock-ul construit de clex_us nu este cel mai performant stiind ca este din aluminiu, ideal ar fi construit din cupru (conductibilitate termica semnificativ mai buna). Dar din testele lui reiese ca mentine temperatura de 45grade pe GPU, ceea ce este foarte bine. Iar daca tinem cont de pret, eu zic ca nu are concurenta. Hai ca, din intamplare si mare noroc gasesti un waterblock "de firma" la un pret comparabil cu al lui, dar cand cauti mai multe ... putin probabil ca le vei gasi. Iar la mining punem accent pe eficienta, nu pe design-ul waterblock-ului.
Eu sunt convins ca o pompa Laing D5 face fata si la mai multe GPU-uri... daca nu, se gasesc pompe de recirculare foarte performante (economice).
Nu conteaza unde montezi pompa, inainte sau dupa GPU, este de preferat inainte de GPU, lichidul fiind mai rece va functiona mai rece si pompa.
La ce am scris in acest post stau la baza studii/incercari (am construit/modificat waterblock-uri, am testat diferite pompe, radiatoare....) si.... fizica. Am vazut afirmatii in acest topic care contrazic pur si simplu fizica... asta e si motivul pentru care am intervenit.
Vin caldurile, deci trebuie sa ne gandim la cum racim placile si, eventual, cum recuperam din energia irosita -> apa calda...