alameda kripto için büyük tehlike. gittikçe büyüyorlar ve büyüdükçe piyasa için büyük bir bela haline geliyorlar.
arka planda çok kirli işler dönüyor. ellerinde sayısını arttırmak istedikleri bir kripto varsa o kriptonun fiyatını baskılayarak normalde elindeki malı satmayacak yatırımcının satış yapmasına neden oluyorlar. sonra fiyat düşünce short pozisyonları kapatıp eldeki malı ucuza getirmiş oluyorlar. amaçları ne kadar işe yarar kripto para varsa hepsinin en büyük balinası haline gelmek ve piyasanın en büyük manipülatörü olmak.
mesela geçtiğimiz ekim ayında yfi nin fiyatını alameda nın shortlayarak düşürdüğü konuşuldu. bilmeyenler varsa geçen haftaki big data protocol farming programına alameda 758 milyon dolar para yatırdı. farming den üç beş kuruş para kazanmaya çalışıyoruz ona da çöküyor yavşak herif. ilginç olansa alameda nın big data protocol farming ine 1200 yfi ile katılmış olması. borsa hesaplarını saymazsak en fazla yfi ye alameda sahip yani.
en son reef protocolü hedef olarak seçmişler. reef ekibi olaya uyanınca tehditler, delist ederizler, rugpull yapmakla suçlayarak ile imaj zedelemeye çalışmalar.
SOL'daki tutumu şuydu, gerekirse hepsini satın alırım...
hocam buna ekonomide manipulasyon diyoruz biz
sen ben diyince olmaz ama ftx patronu derse olur,cunku yapabilir.
ben solanoyu 2 doların altına dusurtmem diyemez.
bunu regule edilen bir ekonomide yap muebbet yersin.
kaldı ki konu uzerine traderlarla ve kripto influencerlarla iddia ya bile girmeye calıstı.
cz ile ilgli yaptıgın komplo teoriside olabilir tabii ki ama ama kanıtın yok,o yuzden eyyorlama dediğimiz geyikten oteye gecemez iddiaların.
eyyora girersek cıkamayız.
biz sam bankman dediğimiz inanılmaz tehlikeli adamın public olarak,belgeli vukutlarını konusuyoruz.
Benzer cevaplara, birlikte yorum yapabilirim.
Elinizde 100 milyar dolarınız var ve kripto sektöründesiniz.
Siz yapmaz mıydınız? Sanıyormusunuz ki bizim aldığımız 5k-10k $ ile bir coin pump yiyor. Alayı bu tarz adamların elinde oyuncak. Projenin birisi çıkıyor yeni moda ile düşük cap proje ayağına 200k'lık satış yapıyor 500-1000 kişiye. 10x yaptı oley diye sevinenler 10k-20k tokeni satın alıp kilitliyorlar. İlk gelen alırla eşşek yükü fee ödüyorlar e 10x yapan coin'den elde ettiği 300-500$. Asıl parayı private ayağına Alameda gibi şirketlere önden 10'da 1'ine sattıkları adamlar kazanıyor. Alameda bunlardan birisi ve yaptıkları göze battı çünkü arkasında durduğu SOL/FTX vs. değer kazandı güzel son zamanlarda.
Zaten piyasanın ayı-boğa arasında gidip gelme sebebi bu. Bir dönem şişiyor, sonra patlayıp iniyor. Çakıyorlar yamayı, hop yine yukarı...
Sam karakterli, manipülasyon yapmıyor kimse diyemez. Aynı şey CZ içinde geçerli. Alameda Research bir yatırım firması, Binance labs'da aynı işi yapıyor, Coinbase ventures da. Yahu herkesin derdi homo-economicus düşüncesinden hareketle kar maksimizasyonu.
Ben CZ'yi suçlamıyorum ama yaptığı gibi yapmadığını da kimse iddia edemez. Burada kara bir kutu var, bu kutu açılmadan kötü mü iyi mi kimse bilemez.
Olay şu Schrödinger'in Kedisi olayındaki gibi yani =
https://tr.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger'in_kedisiCZ'ciler BNB ve onun getirileriyle para kazandılar.
SAM'ciler de SOL, SRM, FTT vs ile para kazandılar.
Yatırım firması alır, satar. Arada ettiği kara bakar. Tıpkı hepimizin kendi cüzdanında al sat yaptığı gibi. Benim sattığım herhangi bir coini birisinin aldığını unutmamak lazım. Herkes kar etmenin derdinde.
Benim CZ ile kanıtım yok ama o anlattığım satışın açıklaması da yok.
Aynı şekilde SAM'in Binance'a yatırdığı reef'leri ne yaptığının yapacağının kanıtı da yok bu hesapla. Belki satmayıp fiyatı yükseltmekte kullanacaktı... Yani baktığınızda herkesin ki iddia. Veya satacakta olabilir. Bu da kimseyi bağlamaz. Yatırım yapmış, yönlendiriyor. Kimse yatırım yaptığı tokeni satmayacak diye bir kaide yok.