Ne razumijem većinu vas koji ste se oko toga uzvrpoljili ko napaljene tinejdžerke. Ono - wow, mjenjačnica! Evo, skidam vam gaće.
Mi smo krivi što su provizije tolike, da im nitko ne mijenja po njima ili ne bi postojali ili bi provizije bile znatno manje. A dok god su provizije tolike prvo mi ionako nije opcija pa me iskreno baš briga. Iskreno bih volio da propadnu jer mrzim lešinarenje - na svim društvenim razinama.
Ne bi baš rekao da je ovo bez razloga. A gdje možeš doći i reći "Dobar dan. Ja bi kupio ETH za 100 kuna."? Nigdje. Jer na niti jednoj burzi (osim Coinbase, što sam shvatio nedavno) ne možeš za 7% fee kupiti kripto za fiat. Ako ideš sa bankovnog računa uplatiti fiat na neku stranu burzu, plaćaš minimalno 90 kuna za transakciju van Hrvatske (ovdje očito nije važno što smo u EU - bankovni "roaming" u EU je dozvoljen, ali bitno da mobilni nije). To je čak i OK ako šalješ 100.000 kuna (jer je onda fee neki postotak, ne znam koliko). Ali ako šalješ 200 kuna, 90 kuna za transakciju je bezobrazno skupo. S druge strane, ako ideš kupovati kreditnim karticama, kod svake burze (osim već spomenutog Coinbase-a) ćeš platiti provizije da ti pamet stane.
Naravno, postoji i opcija kupoprodaje "na crno" ali tu je uvijek teško pronaći osobu koja će otkupiti tvoj kripto kad mu je cijena ATH ili osobu koja će ti prodati kripto kad je cijena jako nisko. Barem sam ja imao takav problem kad je ETH bio $1.400. Zato dobro dođe mjenjačnica kao Bitcoin Store u koju uvijek možeš doći i napraviti kupoprodaju, bez obzira je li trenutna cijenu.
Kad jednog dana dođe konkurencija i otvori se puno više ovakvih mjenjačnica, onda ćemo moći reći da je provizija koja bude tada ekonomski opravdana jer će ih samo tržište natjerati na to da naplaćuju taman dovoljnu proviziju da im se isplati imati mjenjačnicu.