Geçtiğimiz bir kaç yıl içerisinde en büyük ikinci kripto para birimi olmayı başaran Ethereum, Bitcoin ile kıyasladığımızda daha pozitif yorumlar alan bir kripto para oldu. Ethereum, hem geliştiricilerin çalışmaları hem de yatırımcıların güveni sayesinde dünya çapında popüler bir teknoloji olmayı başardı.Tek bir makalede Ethereum ve onun teknolojisini anlatmak pek kolay olmayacaktır, ancak dilerseniz sitemizden Altcoin’ler başlığını takip ederek daha detaylı ve teknik bilgilere ulaşabilirsiniz. Haber ve makaleleri inceleyerek de hem konunun uzmanlık alanına girmiş olursunuz hem de Ethereum fork’ları ve bu teknolojinin nasıl atılım yaptığı ve dünya genelinde bu kadar popülerleşmesinin süreçlerine tanık olabilirsiniz.
Ethereum Nedir?Ethereum’un diğer kripto paralardan ayıran başlıca özelliği, sıradan bir kripto para birimi olmamasıdır. Ethereum, Blockchain teknolojisi ile işleyen ve akıllı sözleşmeler ile Ethereum Sanal Makinesi’ne (EVM) dayanan çok amaçlı bir platformdur. Yani Ethereum, akıllı sözleşmeler yapmak için kullanılabilir.
Blockchain üzerinde saklanan Ethereum akıllı sözleşmeleri, anlaşmaları ve düzenlemeleri basitleştirmek için de kullanılabilir. Bu tür sözleşmelerin asıl avantajı, Blockchain’in merkezsiz olan kontrol ve yürütme sisteminin kullanılmasına izin vermesidir. Bu sistem ise sahtekarlıkları önler ve işlemin değiştirilmesini imkansız hale getirir. Ayrıca Ethereum akıllı sözleşmeleri, geleneksel yolla yapılan sözleşmeler ile karşılaştırıldığında, Ethereum’un, çok daha güvenli olduğu ve düşük işlem ücretleri sağlamak üzere tasarlandığı görülür.
Akıllı sözleşmelerin ekleri, Blockchain teknolojisini kullanarak Ethereum temelinde çalışır. Ayrıca Ethereum, diğer kripto paralar gibi kripto para cüzdanlarında saklanabilir ve bu cüzdanlar akıllı sözleşmeler yaratıp kullanmaya imkan tanır.
Kripto Paranızı Kullanarak Akıllı Sözleşmeler YaratabilirsinizEthereum kullanıcılarına; dijital hisse senetlerinde ve dijital varlıklarda kullanılabilecekleri token’ler üretme şansı tanır. Bu tip akıllı sözleşmeler; standart kripto API kullanıcısı veya herhangi bir borsa ve kripto para cüzdanı ile uyumludur. Bunun yanında hisse senedi sunma, oy kullanma ve bağış toplama gibi farklı amaçlarla kullanmak için Ethereum web sitesinden kodlar da kopyalanabilir. Bu platformda asıl mümkün olan şey ise, belli sayıda token’i belirli kurallar çerçevesinde serbest bırakmaktır.
Bitcoin ve Ethereum Arasındaki En Büyük İki Fark*Bitcoin’de ortalama bir blok oluşturma süresi 10 dakika iken, Ethereum bu süreyi 12 saniyeye indirir. Ethereum bu başarıyı GHOST (hayalet) protokolü sayesinde elde eder. Hızlı blok üretmek aynı zamanda işlem hızını da arttırır. Ancak hızlı blok üretmek aynı zamanda blok sayısını da arttırır.
*Bu iki kripto ağı arasındaki bir diğer temel farklılık ise para arzı konusudur. Olası tüm Bitcoin’lerin neredeyse üçte ikisi çoktan kazıldı. Hatta birçoğu 2014 yılından önce kazılmıştı. Ethereum ise ön satışlar sayesinde başlangıç sermayesini topladı ve beşinci yaşına giren bu sistemde toplam Ethereum’ların sadece yarısı kazıldı.
Kaynak: https://coin-turk.com/gelecegin-kripto-parasi-ethereum-mu-olacak