Hobiler, hayatın zorukları ve sıkıntılarına karşı mental ve fiziksel olarak dinlenebilip bir nevi kafa dağıtmaya yarayan meşgaleler. Örnek olarak onlarca şey sayabiliriz ama benim için birinci sırada balık tutmak gelir. Yaklaşık 30 sene önce başladığım bu hobi sayesinde yukarıda belirttiğim faydaların dışında, ayrıca bence en önemli besinlerden olan balık etinin teminini de sağlayabilir durumdayım. Yeni başlayacaklar veya başlamış ama başarı düzeyi düşük olanlar için küçük ipuçları ve bu hobinin maliyetleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağım bu konuda.
Öncelikle ekipman. Eğer yaşadığınız yerde iskele veya liman tarzı yerler varsa zaten çok şanslısınız. Bu arada hedef balık olarak başlangıçta denizlerimizin kuru fasulyesi diye tabir edilen İstavritten bahsedeceğim. Daiwa, Shimano, Okuma, Albastar gibi iyi sayılabilecek markaların (marka reklamı değildir) orta segment makine ve kamışları ile iyi bir kombin yapmalısınız. İskele tarzı denizden 2-3 metre yüksek yerlerden avlanacaksanız 3.60 m. boyundaki kamışlar (tabi sizin boyunuz da önemli, kısa iseniz benim gibi 3.90 en ideali.) işinizi görebilir, makine için de en ideali eğer İstanbul’ da değilseniz 4000’ lik makineler işinizi görür. Burada bütçenize göre kamış makine toplam minimum 1000 TL. gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekiyor ki bu da başlangıç seviyesi için, kendinizi geliştirdiğinizde elinizdeki ekipman sizin beklentilerinizi karşılayamaz duruma gelecek zaten kendiliğinden
Sonrasında aldığınız makineye ip veya monofilament misina sarmanız gerekecek ki genelde satıcılar bunları hediye olarak da size vermek isteyebilirler ama kalitesi ne kadar uzun vadede iş görür orası malum. Kendiniz belirleyecekseniz makineye sarılacak malzemeyi, ip misine için 8x örgülü 0,18 mm., monoflament için ise 0,26-0,30 mm arası misineler işinizi görür, burada da en az 250 liralı bir maliyet çıkar karşınıza.
Evet, ekipmanın ana unsurlarını tamamladınız, sıra geldi suya girip balığı asıl kandıracak ekipmanlara. İstavrit avında yemli avlar da olsa da, bizim konumuz olan Surf tabir ettiğimiz uzak atışlı avlarda, mutlaka çapari gerekmekte. Bir çapari şu anda en az 10 TL. civarı, kurşun da kullanacaksınız, minimum 3 TL.de o tutar. Onları da temin edip oltanıza taktınız hazırsınız. İskeledeyseniz ve daha önceden hiç deneyiminiz yoksa, hemen kalabalığın arasına girmeyi denemeyin. Öncelikle iskelenin boş bir yerinde denize doğru boş atışlar yapın bir süre. Hatta bunu çapariyi oltaya takmadan, olta misinesinin ucundaki fırdöndüye direkt kurşunu takarak yapın ki, olası bir kopmada çapariniz kullanamadan gitmesin. Bu atış talimleri, acemilik döneminizde ekipmanınızı tanımaya, atışı yaptıktan sonra kurşunun nereye düştüğünü takip edip, kendi doğrultunuzda atış yapabilme melekenizi geliştirmeye fayda sağlayacaktır. İlerleyen dönemlerde özellikle balığın olduğu zamanlarda yanınızdakiler ile omuz omuza balık tutmak zorunda kalacaksınız, oradaki birinci kavga önüne attın atmadın kavgasıdır. Bu kavganın önüne geçmek için de bu atış talimleri önemli. Ayrıca kalabalık içinde atış yapacakken, daha önceden kendi kamışınızın erim mesafesini mutlaka bilerek atış yapın, yanınızdakiler ile birlikte aynı anda atış yapmamaya , sizden önce atış yapanların kurşunlarının nereye düştüğünü de görmeye, oltanız sudan çıkmaya yakın bir mesafeye geldiğinde yanınızdakilerin misinesiyle altlı üstlü gelip gelmediğine dikkat etmeye çalışın mutlaka.
Genel olarak çapari seçimi, hangi havada hangi renk çapari gibi teknik bilgileri yorumlarda versem daha iyi olacak sanırım çünkü epey uzun oldu Aşağı yukarı 1500 TL. başlangıç rakamları ile (az da olabilir çok da, bu tamamen sizin seçiminize bağlı) hem güzel bir hobi edinebilir, hem evinize en taze balık olan olta balığı götürebilir, hem de ileride çok tuttuğunuz (yasal limitler dahilinde) zamanlarda fazlasını satıp cebinize harçlık bile edinebilirsiniz. Umarım bir kişi de olsa faydalanır, bu arada sürdürülebilir avcılık için, av dönemlerine ve limitlere lütfen dikkat edelim. (Balığın olduğu günlerde bizim buralarda günlük 500 TL. kazanan emekli abiler var, eğer çinekop dönemi ise bu rakam artabilir de) Umarım bir kişi de olsa faydalanır, bu arada sürdürülebilir avcılık için, av dönemlerine ve limitlere lütfen dikkat edelim. Dünyada kişi başı 5kg. ile rezil bir yerdeyiz balık tüketiminde, sanki üç tarafımız denizle değil de çölle çevriliymiş gibi…