Pages:
Author

Topic: Geniş kitlelere ulaşmak için Nokia'yı örnek almak gerek - page 2. (Read 219 times)

jr. member
Activity: 322
Merit: 2
zaten esas mesele de güvenlik sistemini açıklamaktan kaynaklanıyor. hiç alakası olmayan birisine bunları anlatıp anlamasını sağlamak deveye hendek atlatmakla yarışır.
full member
Activity: 301
Merit: 100
Mantıklı aslında söylediğiniz ancak şu anki durumda gayet basit. İki tıkla cüzdan oluşturup işlemlerinizi yapıyorsunuz sadece yapılması gereken bunun güvenliğini anlatmak gerisi zaten basit.
legendary
Activity: 2632
Merit: 1333
Sanırım çoğunuzun hemfikir olacağı gibi kripto piyasasını yukarılara taşıyacak olan en önemli faktörlerden birisi hacim artışı, SEC kararı, Bakkt ve benzerleri çok önemli ama bunlar işin biraz kurumsal tarafı, oysa bize en az bunlar kadar sokaktaki adamın kendisinin doğrudan yatırım yapabilmesi de gerekiyor.
Ancak benden dolayı bu işlere merak salan ve kendince giriş yapan tanıdıklarımla yaşadığım tecrübelerden biliyorum ki, o işler öyle kolay olmuyor. Cüzdan kavramını anlamak (mesela aslında cüzdan denilen dosyaya herhangi bir emtia gelmediğini), onay süreci, private key/public key vb derken çoğu kişi "bu işler bana göre değil" diyerek ya kaçıyorlar, ya da eğer güveniyorlarsa başkalarına yaptırıyorlar.
Gelelim Nokia'nın ne alaka olduğuna...
Yaşı uygun olanlar hatırlarlar, cep telefonları ilk çıktığında (akıllılardan önceki dönemden bahsediyorum) kıyas kriteri tar tar tar çevirmeli veya tuşlu sabit telefonlardı ve onlara kıyasla bu aletleri kullanmak çoğu kişiye zor geliyor, uzak duruyorlardı. Şimdiki kadar olmasa da Ericsson, Motorola, Sony gibi bir sürü marka vardı ve hepsi anlaşmış gibi "bunu kullanıyorsan anlamak zorundasın" dercesine karmaşık, daha doğrusu kullanışsız arayüzlerle insanları uğraştırmayı tercih ediyorlardı. İşte o dönem Nokia markası bambaşka bir stratejide karar kıldı, "benim telefonumu okuma yazması olan her yaştan ve eğitim seviyesinden herkes kullanabilmeli" dedi ve arayüzünü diğerlerine göre çok daha basit hale getirdi. Taktik de oldukça işe yaradı ve Nokia akıllı telefonlar çıkana kadar (yanlış bilmiyorsam) pazar liderliğini sürdürdü, diğerleri de sonradan bu ekole ayak uydurdular ama "Nokia'nın kullanımı kolay" imajını kıramadılar.
İşte kastım bu, kahvedeki Selahattin Dayının, örgü ören Pakize Teyzenin kullanabileceği kolaylıkta (ki, bu insanlar Whatsapp, Facebook ve Instagram rahatlıkla kullanabiliyorlar) cüzdanlar, uygulamalar vb geliştirmek gerekiyor ki sokaktaki adam da rahatlıkla kriptoları kullansın ve piyasaya küçük yatırımcı da doğrudan girebilsin.
Elbette geniş kitlelerin uzak durmasının daha bir çok ve önemli nedeni var ama bu unsur da gözardı edilmemeli diye düşünüyorum.
Pages:
Jump to: