Acest ghid este menit sa serveasca atat ca o introducere in lumea criptomonedelor, cat si ca o privire amanuntita asupra diferitelor proiecte care concureaza pentru investitii si o pozitie dominanta pe piata si o privire asupra tehnologiei, istoriei si tendintelor care stau la baza acesteia.De ce sunt importante ?In timp ce multe dintre criptomonede incearca sa se diferentieze intre ele abordand probleme specifice, majoritatea dintre ele impart acelasi set de valori inerente: securitate, transparenta (sau lipsa acesteia), imuabilitate, accesibilitate globala, viteza si pret.
Securitate: activele controlate de un organism centralizator (de o autoritate recunoscuta precum statul sau banca), cum ar fi monedele FIAT, obligatiunile, titlurile de valoare si titlurile de propietate toate sunt vulnerabile la o manipulare frauduloasa. Fie o banca centrala poate schimba masa monetara,fie un guvern corupt sau incompetent poate schimba sau pierde titluri de proprietate chiar daca sunt intr-o forma digitala. Criptomonedele sunt, prin natura lor, descentralizate. Inregistrarile nu exista intr-o singura locatie, ci in sute sau mii de servere din intreaga lume. In cazul Bitcoin, reteaua poate fi compromisa numai daca 51% din puterea de calcul a serverelor conduce un atac coordonat rau intentionat. Aceasta e o sarcina imposibila din punct de vedere economic, avand in vedere deja cantitatea enorma de putere de calcul distribuita in intreaga lume si limita pagubelor pe care le pot produce. Persoanele care fac parte din sistem au stimulente economice pentru a nu interfera cu reteaua.
*Desi este aproape imposibil sa se produca un hack al retelei, nu putem spune acelasi lucru si despre securitatea individuala in ceea ce priveste wallet-ul.
Transparenta: aproape fiecare criptomoneda este open source adica codul sursa este disponibil sa il vada oricine. Pentru programatori totul este transparent. Atunci este posibil sa avem incredere in sistem fara a avea incredere intr-o persoana, deoarece codul se supune doar logicii. Mai mult, prin folosirea "exploratorilor" este posibil ca oricine sa vada fiecare tranzactie care a fost executata vreodata de la crearea criptomonezii. Unele criptomonede se diferentiaza prin a face exact opusul si fac imposibila (sau cel putin asa pretind) verificarea tranzactiilor.
Imuabilitate: avand in vedere cele doua puncte anterioare, nu numai ca este imposibil sa se schimbe istoricul tranzactiilor, dar acestea se pot si verifica, permitand increderea totala ca tranzactiile au avut loc fara nevoia unei parte terta. Aceste inregistrari nu pot fi schimbate niciodata.
Accesibilitate globala: atat timp cat aveti acces la internet, costul si viteza tranzactiei sunt aceleasi pentru cineva care are o conexiune prin fibra optica din New York, ca si pentru cineva cu o conexiune mobila din Etiopia.
Viteza si pret: Transferurile bancare pot dura pana la cateva zile lucratoare si ofera rate de schimb destul de proaste intre valute. Criptomonedele rezolva acest lucru cu timpi de tranzactionare de la aproape instant pana la o ora, in functie de criptomoneda folosita. In plus nu este necesara schimbarea monedei, astfel ca suma trimisa va fi si suma primita minus o taxa de tranzactionare (de obicei) mica sau chiar 0.
Consensus methods
Nodurile in cripto pot fi considerate ca unele ramuri concurente. De fiecare data cand se completeaza o pagina in registrele lor, acestea se sincronizeaza cu registrele tuturor. "Blocurile" din blockchain pot fi considerate pagini. In cele din urma, ecuatia complexa pe care trebuie sa o rezolve cu valoarea tranzactiei pe pagina se numeste hashing. Deci care este beneficiul de a fi un nod ? Ei bine, fiecare tranzactie care este efectuata trebuie sa plateasca o taxa catre noduri pentru procesarea acesteia si pentru asigurarea securitatii prin diferite metode consesuale. Le voi discuta pe cele mai importante mai jos:
Proof of Work (PoW)
Prooft of Work a fost prima metoda de asigurare a consensului si cea mai utilizata. Pentru a putea termina o pagina sau un block, un nod trebuie sa rezolve o ecuatie matematica foarte complexa. Singurul scop al acestei ecuatii matematice este pentru a se asigura ca nodul munceste foarte mult si consuma foarte multa energie electrica. In schimb nodul primeste criptomoneda pentru rezolvare, cunoscut sub numele de "bloc recompensa" (block reward) plus taxele de tranzactie. Acest lucru este cunoscut sub numele de minerit (mining).
Nodurile din PoW pot alege sa faca cest lucru devenind "mineri". Daca un miner primeste un raspuns diferit la ecuatie fata de ceilalti mineri, raspunsul lor va fi respins. Minerii nu vor sa iroseasca banii pe electricitate pentru nimic, astfel incat sunt stimulati economic. In acest fel, singura metoda de a insela sistemul este de a controla 51% din registre, sau mai exact, 51% din puterea de calcul. Chiar si atunci este extrem de dificil sa se schimbe tranzactiile anterioare si imposibil sa se mai schimbe tranzactiile dupa cateva blocuri. Un miner cu 51% din putere ar putea impiedica confirmarea tranzactiilor si ar putea inversa tranzactiile pe care le efectueaza, dar avand in vedere valoarea investitiei necesare nu are niciun sens economic sa incerce acest lucru.
Cu cat un nod are mai multa putere de calcul cu atat are mai multe sanse sa gaseasca primul raspunsul la ecuatie inaintea celorlalte noduri si sa primeasca recompensa blocului. Este ceva obisnuit ca multi utilizatori sa isi uneasca resursele intr-un conglomerat, cunoscut sub numele de "mining pool" pentru a avea un venit mai consistent.
Dificultatea blocului (“Block difficulty”) este cat de dificila este rezolvarea ecuatiei matematice. Daca blocurile dureaza prea mult pentru a fi rezolvate atunci dificultatea este redusa, daca acestea sunt rezolvate prea repede, atunci dificultatea este marita. Block timing-ul determina frecventa utilizarii unei noi pagini a registrului. Deci, daca dimensiunile paginilor raman aceleasi si aveti foarte multe tranzactii, un timp al blocului mai mic poate ajuta la rezolvarea acestora. Cu toate acestea, exista anumite riscuri tehnice de securitate avand perioade mai mici ale blocului daca nu exista suficiente tranzactii.
Avantaje:
Este nevoie de un capital mare de investire si, prin urmare, necesita ca un nod sa fie foarte investit in moneda pe care o exploateaza, oferind astfel un element de descurajare pentru inselaciune
Exista stimulente economice pentru minerit care duc la un numar mare de noduri si de putere de calcul. Cu cat este mai mare numarul de noduri si puterea de calcul, cu atat este mai sigura reteaua.
Dezavantaje:
Foloseste foarte multe energie. O tranzactie necesita aceeasi cantitate de energie ca o casa pentru o zi intreaga.
Timpi de confimare mai lungi decat alte metode
Putine tranzactii pe secunda (7 tx/s pentru Bitcoin)
Puterea de calcul tinde sa se centralizeze in anumite parti ale lumii, unde energie electrica este ieftina
Crypto care folosesc PoW:
Bitcoin
Bitcoin Cash
Litecoin
TL;DR PoW utilizeaza costul energiei electrice ca modalitate de penalizare a nodurilor care incearca sa triseze sistemul.
Proof of Stake (PoS)
In PoS nu exista minare. In schimb, un nod va fi ales si pur si simplu va procesa tranzactiile fara a fi nevoie sa rezolve vreun puzzle complex de matematica. Celelalte noduri vor verifica blocul. Pentru a penaliza orice incercare de a insela sistemul, nodurile trebuie sa blocheze un anumit numar de moneda intr-un seif virtual si aceasta miza va fi pierduta in cazul in care detecteaza o activitate dubioasa. Acest sistem se numeste "Staking" si poate fi considerat ca fiind similar cu mineritul pentru PoW dar fara facturile mari la electricitate. Cu cat pui mai multa moneda ca Stake, cu atat este mai probabil sa fiti ales pentru a crea urmatorul bloc, deci cu atat ai mai mult de pierdut in cazul in care incerci sa trisezi.
Avantaje:
Timpi de confirmare mai rapizi
Mai multe tranzactii pe secunda (Tx/s)
Dezavantaje:
Exista inca intrebari legate de securitatea PoS-ului si cum se aplica "Teoria Jocurilor" (de John von Neumann) nodurilor.
* Mai multe info:
https://blockgeeks.com/guides/cryptocurrency-game-theory/Crypto care folosesc PoS:
NXT
Peercoin
Ethereum se va schimba pe PoS curand
Proof of Importance (PoI)
Utilizatorii trebuie sa puna ca stake o suma fixa din moneda lor pentru a deveni un nod. Probabilitatea ca nodul lor sa fie ales sa creeze un bloc (si sa castige taxele) depinde de "Scorul de Importanta" care este determinat de cat de mult folosesti reteaua. Trimiterea frecventa a unor sume mari din moneda iti tine scorul de importanta ridicat.
Avantaje:
Incurajeaza utilizarea ca moneda
Recompenseaza utilizatorii implicati activ in moneda
Aparent foarte sigur si eficient
Foarte scalabil
Dezavantaje:
Criteriile complexe pentru stabilirea unui scor de importanta ar putea speria noii investitori
Crypto care folosesc PoI:
NEM
TL;DR PoI te rasplateste pentru efectuarea multor tranzactii
Delegated Byzantine Fault Tolerance (dBFT)
Partea delegata a acestei metode consensuale se refera la nodurile care sunt alese de actionari. Pentru a putea fi ales, un nod trebuie sa puna ca stake o parte din cripto lor si putem spune ca in acest sens este similar cu PoS. Cu toate acestea, nodurile nu sunt moderate de valoarea pe care o pun ca stake, in schimb fiecare nod este moderat in mod egal. O suma minima trebuie sa fie stabilita pentru fiecare nod pe care doresti sa il controlezi. Devine din ce in ce mai costisitor sa se controleze mai multe noduri si din ce in ce mai putin probabil ca oricare dintre acestia sa fie votat. Actionarii vor vota nodurile care percep taxele de tranzactie cele mai scazute, deoarece acestea promoveaza utilizarea retelei. Taxele reduse de tranzactionare reduc stimulentele economice pentru a deveni noduri, impiedicand atacatorii sa fie recompensati pentru incercarea de a crea un monopol de noduri. Nu exista minare in aceasta metoda, taxele de tranzactie sunt platite la noduri.
Avantaje:
Timpi rapizi de confirmare
Capacitate foarte mare de tranzactii pe secunda (1000 Tx/s)
Blockchain-ul se va opri inainte de a permite un fork, insemnand o concentrare mai mare pe stabilitate
Taxe reduse pe tranzactie (in prezent gratuite)
Dezavantaje:
Pana in prezent nu a fost testat la scara larga
Crypto care folosesc dBFT:
NEO
TL;DR dBFT permite utilizatorilor sa aleaga noduri care au pus ca stake o suma minima. Fiecare nod este egal si se mentin taxe de tranzactionare mici.
Delegated Proof of Stake (dPoS)
dPoS are doua feluri de noduri: “Martorii” (Witnesses), cei care confirma tranzactiile si carora le sunt platite taxele si “Delegatii” (Delegates) care iau decizii cu privire la taxele de tranzactionare, dimensiunea si timpii blocurilor, printre altele. Ambele tipuri de noduri sunt alese prin vot majoritar.
Avantaje:
Martorii si Delegatii sunt alesi separat pentru a Evita conflictul de interese
Adaptabil. Parametrii blockchain-ului pot fi modificati rapid in functie de nevoile utilizatorilor
Dezavantaje:
Este dificil sa existe o rata ridicata de participare la procesul de votare deoarece utilizatorii trebuie sa ramana informati in permanenta cu privire la comportamentul Martorilor si Delegatilor si a blockchain-ului
Modificarile frecvente al parametrilor pot determina pierderea utilizatorilor care cauta stabilitate
Crypto care folosesc dPoS:
BitSharesTL;DR dPoS permite utilizatorilor sa aleaga Martorii care proceseaza tranzactii si Delegatii care decid asupra regulilor
TangleAceasta metoda consensuala merita o categorie proprie si din punct de vedere tehnic nici nu este un blockchain. Reteaua tangle se bazeaza pe fiecare utilizator, fiecare dintre acestia actionand ca un nod. Inainte ca o tranzactie sa fie confirmata, utilizatorul trebuie sa valideze doua sau mai multe tranzactii anterioare. Dupa ce acest lucru s-a intamplat, un alt utilizator va valida tranzactia ta pentru ca si ei la randul lor sa poata face o tranzactie. In acest mod, in loc de un lant de blocuri avem o plasa de tranzactii. Acest lucru permite tranzactii instantanee gratuite si este foarte scalabil. Cu toate acestea, exista multe intrebari legate de securitate si de “oracles”, care sunt necesare pentru a servi ca un fel de supernod si care controleaza sistemul.
Avantaje:
Tranzactii imediate
Tranzactii gratuite (fara taxe)
Permite microplati ($0.0001 daca utilizatorul doreste)
Este conceput sa functioneze pe sisteme cu capacitati foarte scazute (elimina necesitatea de a avea multa putere computationala pe fiecare dispozitiv)
Dezavantaje:
Mai putin sigur decat celelalte metode consensuale
Foloseste in prezent un “Coordonator” care poate fi considerat drept roti ajutatoare pana cand reteaua este destul de mare pentru a functiona fara el si exista incertitudini cu privire la modul in care se va comporta reteaua fara el atunci cand va fi eliminat
Crypto care folosesc tangle:
IOTA
TL;DR Tangle permite tranzactii gratuite instantanee, facand fiecare utilizator un nod, dar asta cu pretul securitatii
Categorii a criptomonedelor
Store of Value Coins – monezi cu capacitatea de a stoca valoare.
Prima generatie de criptomonede a fost creata cu scopul de a stoca valoarea intr-un format digital. Scopul lor a fost sa inlocuiasca moneda fiat (moneda pe care un guvern a declarat-o mijloc legal de plată; ex: RON, USD, EUR) pentru a cumpara si vinde lucruri, sperand ca utilizarea lor va fi la fel de prezenta ca si euro sau dolarii. Bitcoin-ul este exemplul perfect pentru o moneda cu capacitate de a stoca valoare care poate fi folosit pentru a cumpara masini, case sau chiar alte criptomonede.
Alte monede asemanatoare ar fi: Litecoin, Monero, NEM, ZCash.
Aceste monede sunt similare cu aurul, avand valoare pentru ca suntem de acord ca au valoare (aceasta valoare constituie o constructie sociala abstracta). O parte din acest lucru deriva din faptul ca sunt rare. Ca si aurul, criptomonedele nu pot fi create, ci trebuie minate, existand intr-o cantitate limitata. Cantitatea limitata asigura faptul ca aceasta valoare nu a fost creata din nimic.
In general aceste monezi nu au o alta functie pe langa scopul lor de a stoca valoare. Detinerea de Bitcoin va permite sa utilizati Blockchain-ul Bitcoin dar nu are functionalitatea contractelor smart, putere de calcul sau alte utilizari pe care le ofera celelalte token-uri. O parte din aceste monede, cum ar fi Litecoin, incearca sa isi dezvolte functionalitatea si ar putea deveni urmatoarea categorie de monezi: Network Utilization Coins.
Network Utilization Coins – sunt mai mult decat o moneda care stocheaza valoarea, sunt monezi programabile care alimenteaza o functie unica a propriului blockchain. In aceasta categorie exista 2 subcategorii: PlatformCoins si ProductCoins.
PlatformCoins - mai sunt cunoscute ca si Gas sunt extrem de functionale. Pot fi folosite pentru a efectua tranzactii, ca un mod de garantie si stocare in contracte. Un astfel de exemplu este Ether-ul. Acesta poate fi folosit pentru a implementa contracte smart sau pentru a accesa EVM-ul (Ethereum Virtual Machine). Acest aspect permite utilizatorilor sa creeze aplicatii ce ruleaza pe blockchain-ul Ethereum si sa execute tranzactii conditionate sau chiar sa implementeze propria moneda bazata pe ERC20. (ERC20 defineste sase functii diferite si reprezinta un set standard de reguli pentru toate token-urile Ethereum, insemnand ca dezvoltatorii vor sti cu exactitate cum vor functiona in interiorul sistemului Ethereum. Introducerea acestui standard permite tokenizarea altor caracteristici, inclusiv a dreptului de vot). Costul acestei functionalitati este Gas-ul care se plateste la fiecare tranzactie.
ProductCoins - sunt mai putin versatile. Ele sunt de obicei utilizate pentru a cumpara un lucru pe care il ofera in mod special blockchain-ul lor specific.Astfel de criptomonede sunt: SiaCoin, Golem, Maidsafe, Storj. Acestea sunt folosite pentru a accesa o anumita resursa distribuita. Siacoin ofera stocare cloud encriptata si descentralizata, iar Golem ofera acces la putere de calcul. O diferenta majora intre Store of Value Coins si aceste Network Utilization Coins este ca Store of Value Coins devin ma valoroase pe masura ce sunt folosite din ce in ce mai mult ca o moneda de schimb, pe cand Network Utilization Coins sunt mai valoroase cu cat utilitatea pe care acestea o ofera creste.
Equity Coins – confera drepturi de proprietate sau ofera o sursa de venit celor care le detin. Design-ul unui EquiCoin este acela ca fondurile ce provin din ICO (Initial Coin Offering) sunt folosite pentru a dezvolta un produs, iar atunci cand acest produs este lansat, cei care detin aceste monede primesc dividende pe baza utilizarii produsului. Acest dividende poate proveni din taxe sau din profitul colectat de blockchain.
Pegged Coins – StableCoins – scopul unui stablecoin este de a mentine valoarea monezii la un pret strict legat de valoarea unui alt bun de pret. In general, din acest fapt rezulta o stabilitate mai mare a pretului pentru criptomoneda. Aceste tipuri de criptomoneda ofera investitorilor un “paradis” sigur in perioadele cu volatilitate mare si incertitudine a pietii, pastrand in acelasi timp investitorii pe piata criptomonedelor.
In mod obisnuit, valoarea fixata a StableCoins este moneda fiat. Aceste monede sunt concepute sa fie echivalentul in criptomoneda a dolarului, euro sau a yuan-ului. Criptomonede precum BitUSD sau NuBits au esuat in trecut, iar acum exista Tether (USDT, EURT). Tether pentru fiecare moneda pe care o distribuie pastreaza o suma echivalenta in rezerva (nu exista dovezi in acest sens), dar intr-o companie centralizata.