W sumie jeśli chodzi o dexy to w większości korzystanie z nich to plusy:
-brak wysyłania dokumentów do potwierdzania tożsamości i procedur KYC/AML, co przyspiesza zakładanie konta i jest mniej uciążliwe
-opcja kupienia tokenów/coinów których nie ma na zcentralizowanych giełdach
-w większości przypadków szybkie transakcje
-nie trafiłem jeszcze na żadne błędy żeby coś nie działało czy było uciążliwie zepsute
minusy:
-różnie to wygląda z intuicyjnością i łatwościa obsługi
-dużo mniejsza płynność niż na zcentralizowanych giełdach czy na kontraktach
-często konieczność posiadania coina na której oparta jest giełda aby opłacić fee
-trudności, bądź brak możliwości wpłat/wypłat FIAT
-czasem zapora wiedzy technicznej
Waves
Jeśli chodzi o waves to najwiekszym problemem moim zdaniem są dość wysokie koszty wypłat BTC, ETH itd przez bramkę płatniczą na normalny adres tych krypto bo w przypadku BTC to było coś około 0,001 BTC, przy jakiejś resztce/małej kwocie dość problematyczne. Kolejny minus to to że jak mamy konto waves na którym mamy już jakieś tokeny,waves itp. codziennie zaczynamy dostawać mnóstwo shitcoinów o nazwach które mają adresy www w nazwie i prowadzą do stronek typu: podaj swój passphrase waves a dostaniesz 1000$ bo jest airdrop itd. Wiadomo doświadczony użytkownik wie jak się zachować, ale początkujący może się nabrać. To raczej skutek łatwości i ceny emisji swoich tokenów (1 waves za emisję tokena).
na plus szybkie transakcje, w miarę płynność na głównych coinach i przy normalnych transakcjach wewnątrz platformy dość niskie fee za transakcje (0,001 Waves za transfer, 0,003 Waves za wymianę na giełdzie) + możliwość płacenia opłat transakcyjnych tokenami co jeszcze je obniża. Dodatkowo najbardziej intuicyjnie działająca i wymagająca najmniej wiedzy żeby z niej skorzystać. Spoko też że są pary z WUSD i WEUR.
Etherdelta
Tutaj nie mam zbyt wiele do powiedzenia bo mało z niej korzystałem z powodu że wszystkie tokeny które miałem z jakichś bounty czy airdropów były albo nic nie warte na tej giełdzie i wyszło by więcej na opłaty transakcyjne, albo po lepszej cenie można bylo to sprzedać na zcentralizowanej giełdzie. Największy problem to to, że aby skorzystać z giełdy trzeba wiedzieć jak. Mi dowiedzenie się jak skorzystać i uruchomienie zajęło jakieś 40 minut z poradnikiem. Bardzo niewygodne. Podając klucz prywatny jest też szansa że zostaniemy przypadkiem okradzeni.
Bitshares
Raczej podobna sytuacja do waves z kilkoma różnicami,
1. tabela opłat trochę bardziej skomplikowana i wiele rzeczy jest droższe niż w waves, np. emisja tokena kosztuje ok 200k BTS czyli około 10k $ co z drugiej strony nie powoduje aż tak kosmicznych ilości shitcoinów jak w waves.
https://wallet.bitshares.org/#/explorer/fees2. Dźwignia finansowa bodajże max x2, nie korzystałem ale na plus
3. płynność na plus
poza tym nie widzę jakichś większych różnic od waves jeśli chodzi o obsługę
z EOSowymi jeszcze nie miałem styczności a chętnie bym sprawdził, tylko tutaj problemem było by to że musiałbym się pobawić w zakładanie portfela
a żadnych eosów nie mam kupionych. Jak się zabiorę to napiszę co myślę