Bir izahı şu, ahlak ve entelektüel olarak kendini yetiştirememiş Türk esnafının müşteriyi acımasızca kazıklama çabası ve bazen kendi meşrebine benzer dar görüşlü ve uluslararası piyasa analizi yapmayan müşteri bulabilmesi, arabaya 300% veren adam monta niye 300% vermesin diye düşünüyor yağma ekonomisinde...
Bir de işin başka bir boyutu bu tarz mağazalardan artık neredeyse Türkler hiç alışveriş yapmıyor, Arap ve Rus müşteriye ağırlıklı çalışıyorlar, yani en azından benim ara sıra uğradığım bir ildeki Columbia mağazasında durum tamamen bu şekildeydi, bu fiyatlardan 1-2 Arap müşteriye geçirebilirse kendini karda görüyor, akıllı müşteri zaten Türkiye'de artık dükkana büyük indirimler dışında hiç uğramıyor, araştırıp online yapıyor alışverişi.
Tamam bizim esnaflık ve ticaret anlayışımızda sorun var, tartışılmaz ama bu mevzuda başka bir şey de var. Aynı şeyi bir kaç kere de ben yaşadım ve Türkiye'de satılan ürünlerin yurtdışında satılanlardan daha pahalı olduğunu biliyorum. Örneğin Columbia'nın orijinal TR sitesindeki (sitedeki bilgilere göre aracı şirket yok gibi) ürünler yurtdışında satılanların 3 katı fiyatıyla satılıyor. Ürün alırken nereden alacağıma mutlaka karşılaştırma yaparak karar veriyorum artık. En kolayı da eğer ürün amazonun Türkiye sitesi yurtdışı satış mağazalarında varsa amazon üzerinden işlemleri gerçekleştirmek.
Yurtdışına çıkma konusunda vize engeliniz yok ise çoğu zaman gidip gelmek çok daha avantajlı. Hatta özel indirim günlerinde Türkiye için komik fiyatlara çok kaliteli ürünler alınabiliyor.
Doğrudan yurtdışından ürün satın almaya kalktığınızda 150 Euro üzeri veya aylık işlem hakkınızın üzerinde (en son 5 adetti) alım yaparsanız incelemeye takılıyorsunuz.
Forumdan bir arkadaşla birlikte güneş panelli güvenlik kameraları satın aldığımızda başımıza geldi. Vergileri ödenmiş ürünlerimiz incelemeye takıldı. Tanesi 45$ olan bir ürünü ülkeye sokmak için inceleme yapan devlet kurumuna ayrı, çarkı kurmuş olan aracı muhasebe şirketlerine ayrı ödeme yapmak gerekiyor. Maliyet öyle yükseldi ki ürünlerimi geri gönderin dedim, onu da kabul etmediler. Allahtan en son amazona derdimi anlatabilip ürünleri onlara geri çektirebildim. Ürünlere ödediğim paranın kat kat üzerinde bir ödeme talep edilmişti.
Nüfusun savaş sebepli göçler nedeniyle orantısız artması sonucu neredeyse her sektörde durum böyle. Avrupanın kısmen pahalı bölgeleri olarak bilinen Finlandiya, İsveç gibi kuzey ülkelerinde üst segment oteller için günlük 100-150 Euro ödeme yaparken Türkiye'de anadolunun ücra köşelerindeki pansiyondan bozma yerler bile bu fiyatları talep edebiliyor. Bir ülkenin nüfusunu doğal olan süreçten çok daha kısa bir sürede %10-%15 arttırınca maalesef her şeyi enflasyon kelimesiyle yada finansal veriler açısından bakarak doğru yorumlamak mümkün olmayabiliyor.