Zina etmenin evlenmekten çok daha ucuz olduğu bir deviri yaşıyoruz. Evlilik masraflarını şöyle bir hesaplayım dedim, eksiğim varsa affola. Fazlasını siz yazarsınız.
Nişan, kına masrafı: 30.000
Düğün kıyafetleri, şekeri, mekanı, pastası böreği,yemeği: 150.000
Takılar: 150.000
Ev eşyaları: 100.000
TOPLAM: 430.000
Bu parayı genç bir kardeşimiz kaç ayda biriktirebilir. Hadi ailesi yardım etti diyelim 3 oğlu olan memur bir aile 3 oğlunu 1 milyon 300 bin lira bulup nasıl evlendirsin. Bundan dolayıdır ki evlilik yaşı giderek artıyor. Hatta şöyle söyleyim gençler borca girerek evleniyor ve en mutlu günlerinde borçlarla savaşıyor.
Peki bunun sorumlusu sadece ekonomik krizler mi?
Hayır. Asıl problem islamdan uzak bir şekilde evlenmek isteyen kızlar ve buna müsade eden aileler. Şimdi ben hiç bir erkeğin düğünüm şöyle şaşalı olsun, eşyalarım son model olsun, düğünümde millet üç gün üç gece eğlensin dediğini duymadım. Ancak kızların, diğer kızlara nispet için, evlendiği erkeğin başının etini yediğine çok şahit oldum. Yok düğünğm şu mekanda olsun, yok takılarım şöyle olsun, yok gelinliğim en güzeli olsun kiralık olmasın, yok eşyalarım en son model olsun. Haliyle ailesi de dur kızım napıyosun demediği için evlilik borçla başlıyor.
Ha bir de Eskiden düğün sadece erkek evinde yapılırdı şimdi bir de kızlar için düğün yapar olduk. Tabi kız tarafı altın toplama derdinde olsa da bu düğün bazı ailelere zarardan başka birşey değil.
Düğünlerin de bir standardı yok malesef. Düğünde borçlardan ve masraftan kurtulmak için Ya evleneceğin kız çok kanaatkar olacak ya evlenmeyeceksin veya kızı kandırıp kaçıracaksın. Başka yolu yok.
Yeni evlenen bir arkadaşım da tam böyle yapmıştı yani kızı kaçırmıştı. Maddi durumu çok kötüydü. Evlendiklerinde 1 yıl geçtikten sonra evlerine gittim, salonda 1 kanepe, yerde halı yok, dört sandelye ve 1 masa vardı. Diğer odalarımızda da birşey yok diyordu. Aslında evlilikte borçtansa bu şekilde yaşamak en güzeli. Eşyalara bakacağına eşine bakarsın evde. Tv izleyeceğine eşinle sohbet edersin.
------
Şimdi gelelim ölüm ve defin olayına. Bizzat gördüğüm için anlatıyorum. Arkadaşımın babası vefat etti. Arkadaşımın da maddi durumu iyi değildi. Bakın şimdi nelere para verdiğine
- Sela okutma parası 300
- Kefen ve tahta parası 500
- Cenazede su ısıtana para 300
- cenaze yıkayana para 300
- mezar eşme parası (Allahtan mezar yeri ücretsiz) 1000
- ilk Cuma yemeği parası, halka adetten 5000
- misafir ağırlama 1000
- mevlüt okutma (Hocalara para ve şeker parası) 2000
Daha çok varda yazmaktan canım sıkıldı
Anlayacağınız evlensen bir dert, ölsen bir dert...