Bugünkü önerim, bugün sinemada izlediğim bir Türk filmi.
7. Koğuştaki MucizeFilm bana çok aşikar. İngilizce adıyla
Miracle in Cell No 7 ve orijinal Kore yapımı olduğu için adı
7-beon-bang-ui seon-mul (IMDB Linki) filmini 6-7 ay önce izlemiştim. Film çok etkileyici bir konuyu işliyor. Zeka geriliğine sahip bir baba, kızıyla zeka yaşı aynı seviyelerdeyken bir olay sonucu önemli bir unvana sahip (Türk versiyonunda sıkıyönetim komutanının) kişinin kızının ölümüyle suçlanıyor ve cezası belli.
İki filmi de kısa aralıklarla izlediğim için, konuya hakim durumdayken 7. Koğuştaki Mucize filminin büyük kısmı bildiğim bir filmin Türkçe dublaj ve Türkiye'de (Muğla) geçen bir versiyonu gibiydi. Ama yapım ekibi bizden de bir şeyler katmayı ihmal etmemiş. Bu da beni sevindirdi. Gidişatına eşit puan verdiğim 2 filmi de seyretmenizi öneririm. Aynı gibi olsa da sonuca varışı ve bizzat sonuçları farklı olduğu için seveceğinizi düşünüyorum. Özellikle filmin kadrosu çok etkileyici.
Son olarak filmden uzak olsa da nasılsa konu dışı bölümünde olduğumuz için bir kaç şey sallamak istiyorum. Evet bazen milli duygularımızla, bazen kinimizle bazen de gaza gelerek idam cezası verilmesi gerekir diye eleştirilerimiz oluyor. Ancak bu filmde de anlayacaksınız ki adalet her zaman o kadar da adil olmayabilir. Hem yapısıyla hem de yanılgılarıyla insan bazen adalet sağladığını sanarak hareket ederken aslında tam bir adaletsizlik yaratır. Üstelik makam mevki sahibi insanların adalet mekanizmalarını manipüle edebileceğinin de örneği var burada. Filmde Memo karakterinin akıl sağlığı yerinde değil ve bu %100 belliyken başına gelenler acı. Biliyorum bu bir gerçek hayat hikayesi değil. Ama gerçekten idam cezası alan insanların bazılarının bunu hak etmemiş olacağını düşündük mü hiç? Ayrıca kaldı ki, biz kimiz ki hakkın işine karışıyor ve adalet sağlıyoruz diye insan canı alıyoruz. Herkesin dini ve görüşüne saygı duyuyorum. Benim inancımda, peygamberimiz şöyle buyurmuş;
Maide suresi;
İşte bundan dolayı İsrâiloğulları’na şöyle yazmıştık: "Bir cana kıymaya veya yeryüzünde fesat çıkarmaya karşılık olması dışında, kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur." Şüphesiz peygamberlerimiz onlara apaçık deliller getirdiler. Ama bundan sonra da onların çoğu yeryüzünde taşkınlık göstermektedirler.