Pages:
Author

Topic: Hangi Linux Modeli ve Neden ? - page 2. (Read 3342 times)

legendary
Activity: 980
Merit: 1011
October 08, 2015, 11:16:50 AM
Linux un en vermli en stabilverdionu hangisi. Bu başlığı görünce 50gb hdd den bölüp kurasım geldi Smiley ubuntuyu çok kısa Virtual box la kullandm. Belki bitcoin core hatalarındanda kurtulurym.
Bı arada linuxu ayırcığım hdd bölümüne kursam diğer bölümleri görürmü?
legendary
Activity: 3248
Merit: 1531
October 08, 2015, 08:37:54 AM
Slackware.
Hiç kurmamış, kullanmamış, kurmayı dahi denememiş kişiler kendilerine ben linuxçuyum demesin.

Kesinlikle katılıyorum.
Linux dünyası ile tanışmam 1993 de  Slackware ile oldu. İlk Linux sunucumu 72 disketten (evet yanlış okumuyorsunuz o zamanlar disket sürücüler vardı.) kurulum yaptım.
o zamanlar cdrom lüks. slackware in aa ab ac ad diye disk setleri var. Bunları FTP ile download edip tek tek disketlere kopyalar sonra kuruluma girişirdik.
Kurcalaya kurcalaya ağdan kurulum yapmayı öğrendik Smiley [NFS üzerinden kurulum] nasıl mutlu olmuştum.

o zamanlar ethernet kartı tanıtmak bile ciddi sıkıntıydı. kurulum yapacağım bilgisayarın ethernet kartının driver ı çıkacak, o driver patch i ile custom kernel derlenecek o vmlinuz dosyasını kullanan bir boot disketi hazırlanacak ki kurulum yapasın.  çok meşakkatli günlerdi. Şimdi ki gençler direk iso yu usb ye yazıp çat diye kuruveriyorlar %95 oranında tüm donanımlar tanınıyor.

legendary
Activity: 1554
Merit: 1000
October 08, 2015, 07:32:04 AM
Slackware.
Hiç kurmamış, kullanmamış, kurmayı dahi denememiş kişiler kendilerine ben linuxçuyum demesin.
member
Activity: 89
Merit: 10
October 08, 2015, 07:01:23 AM
Programcı değilim ve tamamen bilgisizlikten soruyorum. Ubuntuya ek olarak xface masa üstü, yada Gnome'u seçmenizin nedeni nedir?

Şöyle açıklayayım;
aslında bu katmanlar halinde bir yapıdır.

Arkada yalın bir şekilde Linux işletim sistemi var.
Bunun üzerine Xfree86 olarak bilinen xwindow sistemi kurulur.
xwindow sistemi de yalın hali ile bir pencere yöneticisine ihtiyaç duyar.
Bunun için bir pencere yöneticisi kurulur.
pencere yöneticisi de kurulduktan sonra artık pencereleri mouse ile tutup sürükleyebilir hale gelirsiniz. ama buda günümüz kullanıcısının ihtiyacını karşılamaz.
bu yapının üstüne bir tema ile birlikte uygulama yazılımlarınız eklersiniz ve masa üstü ortamı oluşur.

tek bir linux sistemin üzerine birden fazla masa üstü ortamı  kurabilirsiniz.
Alternatif masa üstü ortamları : http://www.howtogeek.com/163154/linux-users-have-a-choice-8-linux-desktop-environments/

gördüğünüz üzere ana linux dağıtımı ubuntu ancak,
ubuntu + xfce = xubuntu
ubuntu + KDE = kubuntu
bu şekilde türevler oluşabiliyor.

Açıklama için teşekkürler
legendary
October 08, 2015, 06:09:52 AM
Programcı değilim ve tamamen bilgisizlikten soruyorum. Ubuntuya ek olarak xface masa üstü, yada Gnome'u seçmenizin nedeni nedir?

Şöyle açıklayayım;
aslında bu katmanlar halinde bir yapıdır.

Arkada yalın bir şekilde Linux işletim sistemi var.
Bunun üzerine Xfree86 olarak bilinen xwindow sistemi kurulur.
xwindow sistemi de yalın hali ile bir pencere yöneticisine ihtiyaç duyar.
Bunun için bir pencere yöneticisi kurulur.
pencere yöneticisi de kurulduktan sonra artık pencereleri mouse ile tutup sürükleyebilir hale gelirsiniz. ama buda günümüz kullanıcısının ihtiyacını karşılamaz.
bu yapının üstüne bir tema ile birlikte uygulama yazılımlarınız eklersiniz ve masa üstü ortamı oluşur.

tek bir linux sistemin üzerine birden fazla masa üstü ortamı  kurabilirsiniz.
Alternatif masa üstü ortamları : http://www.howtogeek.com/163154/linux-users-have-a-choice-8-linux-desktop-environments/

gördüğünüz üzere ana linux dağıtımı ubuntu ancak,
ubuntu + xfce = xubuntu
ubuntu + KDE = kubuntu
bu şekilde türevler oluşabiliyor.
member
Activity: 89
Merit: 10
October 08, 2015, 05:56:18 AM
legendary
October 08, 2015, 04:29:38 AM
Öncelikle topluluk eğilimleri hakkında bilgi vereyim,
distrowatch.com verilerine göre en çok tercih edilen 10 Linux dağıtımı sırasıyla şöyle :
1   Mint
2   Debian
3   Ubuntu
4   openSUSE
5   Fedora
6   Mageia
7   Manjaro
8   CentOS
9   LXLE
10   Arch

Türkiye'de ise ise ağırlıkla Ubuntu, Centos, Fedora ve openSUSE kullanılmakta.

Bana göre,
Sunucu olarak kullanılacaksa debian,
Masa üstü olarak notebook ta PC de kullanılacaksa xubuntu (yani xfce masa üstü ortamı + ubuntu )
Detaylı bilgi için http://www.xubuntu.org
full member
Activity: 210
Merit: 100
October 07, 2015, 04:25:30 PM
pardus ta iyi sayılır en azından hala calisan cd olarak kullanıyorum bi tane Smiley
newbie
Activity: 7
Merit: 0
October 07, 2015, 07:53:18 AM
Linux işletim sistemine geçmeyi planlıyorum ve böyle bir konu ile pekiştirmek istedim. Şuanda aklımda bulunan Ubuntu Gnome 15.04 fakat sizinde değerlendirmelerinizi almak istiyorum.
Pages:
Jump to: