U sklopu priprema za nadolazeće druženje forumaša napokon sam bio u Bitcoin store mjenjačnici, u City centru East. Kako sam dolazio autom parkirao sam se na prvoj etaži parkirališta ispalo je da sam se parkirao točno ispred ulaza uz koji se nalazi mjenjačnica što je i označeno velikom reklamom.
U mjenjačnici nije bilo nikoga pa sam odmah djevojci koja radio objasnio koliko otprilike želim prodati BTCa i ETHa. Nakon što je ona rekla koliko kuna mogu dobiti zaokružio sam cifru na prvu manju okruglu brojku, okrenula je monitor prema meni da mogu skenirati QR kod koji predstavlja adresu na koju se uplaćuje BTC, točan iznos BTCa na osam decimala mi je usmeno izdiktirala i nakon još jedne provjere izvršio sam transakciju. Obje transakcije su prošle unutar minute jer sam pazio da network fee bude dovoljan za trenutnu transakciju. Nakon čega su mi isplatili kune, odvojeno za BTC i ETH. Sve je bilo brzo i elegantno.
Između transakcija sam zapisao trenutnu vrijednost BTCa i ETHa na CoinMarcetCapu da imam pravu vrijednost za kasniju analizu.
A analiza je sljedeća:
Na dan zamjene srednji tečaj HNBa za dolar je bio 6,393771.
1 BTC na CoinMarketCapu je vrijedio 6.574,53 USD, pretvorbom u kune dobivamo 42.036,04 HRKa.
Prema računu Bitcoin Stora mijenjanje BTCa provedeno je po tečaju 38.837,58 HRK. Iz čega proizlazi razlika od 8,24%.
1 ETH na CoinMarketCapu je vrijedio 209,31 USD, pretvorbom u kune dobivamo 1.338,28 HRKa.
Prema računu Bitcoin Stora mijenjanje BTCa provedeno je po tečaju 1.233,51 HRK. Iz čega proizlazi razlika od 8,49%.
Namjerno govorim razlika a ne provizija jer su u iskazanim postocima sve naknade u lancu (osim network feea) a ne samo provizija mjenjačnice. U principu ja sam zadovoljan s dobivenim postocima, jer u mjenjačnici možeš prodati kriptovalutu kad tebi odgovara, dok je prodajom preko oglasa teško naći kupca u najpovoljnijem trenutku za tebe.
Preporučam svakome da se prije nego dođe u mjenjačnicu informira o visini trenutnog network feea kako bi bio siguran da stavlja fee koji će odmah izvršiti transakciju. Ja sam za BTC transakciju platio 0,14 USD a za ETH 0,02 USD a transakcije su bile trenutne.
ETH fee:
https://ethgasstation.info/BTC fee:
https://bitcoinfees.info/Na samom početku djevojka koja radi u mjenjačnici me pitala da li želim ostaviti email i mislim broj telefona, no naglasila je da nije obavezno.
I jedna bitna stvar, limit za podizanje gotovine bez ostavljanja hrpe identifikacijskih podataka više nije 15.000,00Kn nego 7.500,00Kn po osobi.Zanimalo me ali sam zaboravio pitati da li kontroliraju dolaznu adresu u vezi limita, no to i nje toliko važno.