Bu mantıkla yürürse hiç bir grafikten bir anlam çıkaramayız. Hiç bir zaman, 2 defa olduğu için üçüncüye kesin diyemeyiz zaten. Ancak grafik benzer durumlar da, geçmişte yaşananları anlatmış. Halving'in etkisi, öncesi ve sonrasını gösteren yüzdesel yükselişleri bir tarihle kesiştirince böyle çıkmış.
Bu grafik halvingi anlatmıyor ki, Bitcoin fiyatıyla enerji fiyatını karşılaştırmış ve sadece iki kez olumlu sonuç ortaya çıkarmış. Elimizde yeterli veri grubu yok bu grafiğe göre. Ben de 2013 ve 2017'deki Bitcoin rallisi ile patates fiyatlarını bir grafikte gösterip 2020'de patates fiyatı artıyor Bitcoin fiyatı da artacak diye bir grafik ortaya çıkartabilirim. Patates fiyat grafiğine çizdiğim omuz baş omuz ile Bitcoin de yükselecek diyemeyiz.
Bu konudaki analiz bana önemli gelmedi.
Bitcoin fiyatı/Enerji Maliyeti'ini yıllara göre oranlamış evet. Ve bu oranların gerçekleşme tarihlerine göz atalım.
İlk halving 28/11/2012 : Bu tarihten sonra BTC fiyatı/Enerji fiyatı artmış. Peki bu aralıkta ne olmuş? Bitcoin Mart 2013'de o dönemin ATH'si olan 270$'a yükselmiş.
İkinci halving 09/07/2016: Bu tarihten sonra BTC fiyatı/Enerji fiyatı artmış. Ve sonrasında 2017 sonuna kadar yeni ATH yürüyüşü olmuş.
Grafikte dikkat çekici olan halving öncesi ve sonrası durumları benzer hareketleri yapmış. Grafiği hazırlayanlarda bunu kırmızı işaretlerle belirlemişler. İki kez çanak bir tepe noktası görülmüş. Şu anda gerçekleşende bir çanak ve bir tepe noktası var.
Mesela twitter'da daha bu sabah gördüğüm şu grafiğe bir bakalım;
(Not grafik takip ettiğim bir twitter hesabından alıntıdır:
https://twitter.com/cryptomehmet_/status/1219260343274393603)
Bu arkadaşı görüşüne göre Bitcoin fiyatı biraz daha düşecek ve enerji maliyetlerine öngörülen benim bildiğim bir düşüş yok. Bu durumda BTC fiyatı/Enerji fiyatı bir dip çanak daha yapabilir. Bu da grafiğin 3 noktasını tamamlamış oluyor. Madencilerin uzun süre maliyetin altında üretim yapmalarını beklemek mantıklı olmadığına göre fiyat baskısı yukarı yönlü olacak.
Bunlar tamamen görüş. Ben grafiği çok makul ve mantıklı yorumladım. Piyasaya yön veren 2 şey olduğunu düşünüyorum. Birincisi enerji, cihaz ve diğer bir takım maliyetlerle maddi unsur; diğeri ise FOMO dediğimiz manevi unsur. Maddi unsur bizi fiyat artışına zorlayacaktır. Burada 2 grafikte farklı olan tek yöne dikkat çekebiliriz. Halving sonrasındaki süre! Bu da işte manevi öğelerin piyasayı ne zaman güdüleyeceği konusunda düşündürmeye itiyor bizi. Bekleyip göreceğiz ateşi ne yakacak... Ya da yakacak mı?
Üstad yukarda söylemek istediğim şey şu. Grafikler tek başına zaten hiç bir zaman bir şey anlatmaz.
Senin dediğinden mantıkla bende herşeyi yıllara bağlı fiyatlarım elbette. Ama senin dediğin gibi BTC rallisi ve patates fiyatı arasında bir korelasyon yok! Ama enerji fiyatlarıyla var. Bunun gibi madencilik cihaz maliyet ve BTC fiyatıyla bir grafik de çıkarabiliriz veya ortalama maliyet ve BTC fiyatı gibi... Ama anlamsız iki öğeyi koymuyoruz burada.
Şunu derseniz anlarım. Bu enerji fiyatını hesaplarken neyi, nereyi baz alıyor dersen bunu anlarım mesela. Çünkü Türkiye'de farklı, Çin'de farklı, ABD'de farklı bir enerji fiyatlandırması olabilir. Ama dediğinize maalesef katılamıyorum. siz BTC ve patatesi kıyaslarsanız, bunun gibi anlam ifade etmez bence.