fikk enda et svar: etter at jeg skrev at jeg kan kjøpe bitcoins billigere enn hos dem : vet forresten om bitcoins som blir solgt for beste ask på mtgox + 2.5% så er fortsatt dyrt hos deg.
fikk som svar: Ja, men forum og IRC antar jeg ikke driver lovlig mht mva og skatt. ?
Hadde det ikke vært skatt og mva så kunne vi og solgt rimeligere....
Spør han da:
Hva mener du konkret med skatt og mva rundt din bitcoinhandel ?
Skatt er noe som betales av overskudd i bedriften, og av lønn til ansatte. Dette har ingen direkte påvirkning på priser man tar for bitcoins, like lite som det har en direkte innvirkning på brødprisen på Rema.
Når det kommer til mva, så er det flere på bitcointalk.org forumet i den skandinaviske seksjonen, blant annet Herodes, som har vært i direkte kontakt med Skatteetaten, og de har foreløpig ingen retningslinjer ifht. mva ifb. med bitcoins. Det er nå igangsatt en prosess for å klargjøre dette.
Hva menes med mva ifb. med veksling av bitcoins hos Bitcoinsnorge ? Kan dette utdypes, og kan det evt. oppgis navn og kontaktinformasjon til Bitcoinsnorge sin advokat og til kontaktperson for Bitcoinsnorge hos skatteetaten ?
Forøvrig, og som et siste punkt, så ser jeg ofte at bitcoinkjøpere vil ha lavest mulig pris, naturlig nok, men en bitcoinselger må også ta høgde for svindel, og evt. valutasvingninger, så det er ikke sikkert at så lave priser som det Sturle har lagt seg på, viser seg å være komersielt lønnsomme på sikt. I tillegg til å kjøpe bitcoins, som innebærer internasjonale transaksjoner (SEPA, Wire), så er det også risiko forbundet med endring i verdi av norske kroner mot andre valutaer (USD, EUR), det inngår kjøpsgebyr på exchangene, og noen ganger er det også tap av penger når man bruker bankenes vekslingskurs, f.eks. overføring av NOK til en utenlandsk bank i EUR. Om man drifter en nettside, så er det her også utgifter for hosting, programmeringsarbeid og administrasjon m.m. Ofte vil også selger, om han lover en kurs på forhånd, og kursen beveger seg på en slik måte at det blir ugunstig for kjøper, oppleve at kjøper trekker seg fra salget, og da vil gjerne selger sitte med et tap. Si f.eks. at selger kjøpte btc på MtGox for 120, og kursen siden synker til 90, mange kjøpere vil da ikke betale overkurs, og selger sitter da på et konkret tap, som riktignok er urealisert, men det er fortsatt en risiko selger tar. Det er ulike metodikker for å redusere risikoen, men en kjøper som blindt stirrer på pris, ser ofte ikke på de bakenforliggende faktorer. Det er også andre elementer som kan være interessant for en seriøs bitcoinbedrift, som hvor raskt bitcoins blir levert, hvor mye hjelp og bistand man gir utenom selve salget, ofte vil en kjøper ha en rekke spørsmål, og en kjøper kan ofte føle seg mer komfortabel ved å kunne ha en bestemt person å forholde seg til som han stoler på. Til slutt er det jo også gjerne slik at en veksler ønsker å få betalt for tiden sin, da man heller ikke kan leve a frivillig arbeid, og det skal en rimelig stor transaksjonsmengde til før en veksler tjener penger det er verdt å snakke om.
Om man omsetter for 100000kr og tar et gebyr på 2%, så sitter man igjen med 2000kr før alle utgifter er betalt, og da ser man bort fra valutarisiko, vekslingsgebyr osv. I tillegg, om man sier at den gjennomsnittlige transaksjonen er på 2000kr, så er dette 50 transaksjoner. Medmindre man har et helautomatisert system, så innebærer dette en hel del arbeid, dvs. innlogging på nettbank, overføring av penger internasjonalt, bruk av vekslingstjenester, kanskje oppretting av utenlandske bank-kontoer osv. Vedlikehold av kunder, hjelp med ting som ikke er direkte inntektsbringende osv.
Om man tenker seg at en god norsk lønn er 30000kr i månenden, så må man opp i omsetning på 1.5 millioner kroner bare på en måned for å tjene dette før alle utgifter skal trekkes fra. Får man i tillegg problemer med noen svindler, bank-kontoer som fryses, chargebacks (Paypal, Moneybookers), så får man ennå større problemer. F.eks. om et salg verdt 3000kr reverseres, så er dette et direkte tap på 3000kr for veksleren. For å tjene inn igjen dette før utgifter er trukket fra, så må man selge for ytterligere 150000kr.
Med et slikt perspektiv, kan man godt forstå at det ikke finnes en hel rekke vekslere i Norge. Man må rett og slett opp på vekslingsgebyret for å kunne tjene hva man skal kalle en akseptabel lønn, og selv da er det mye risiko forbundet med dette.
Man må også legge merke til at en veksler har en betydelig kapital-risiko, da nedstenging av en internasjonal exchange hvor man har midler fort kan gjøre det vanskelig å få ut disse igjen.