Am văzut că nu este un topic dedicat acestui subiect, dar sunt câteva referiri la el prin diverse threaduri. Cum unele afirmații mi s-au părut incorecte, de ex. cele în care GazetaBitcoin spunea că ar trebui plătit 10% impozitul pe venit, 10% CASS și 25% CAS pentru veniturile de peste 12 salarii minime, m-am gândit să fac threadul ăsta în care să menționez ce informații am găsit eu, și să contribuie și alții cu ideile lor. [...]
-
art. 137: Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale. Aici se poate observa că veniturile din alte surse, prevăzute la art. 114, nu se regăsesc printre cele pentru care se datorează CAS.
Voiam de mult timp sa raspund si eu aici, dar uite ca nu am avut timp pana acum. Asa este, am vazut si eu intre timp, Art. 137 din Codul Fiscal prevede faptul ca veniturile din alte surse nu reprezinta sume pentru care CAS este obligatoriu. In momentul cand
am scris partea referitoare la obligativitatea CAS asa am interpretat eu personal legea... nefiind insa un expert, evident. Ce spui referitor la acel articol este corect si, aparent, confirmat si in clipul postat de NeuroticFish. Plus intr-un
ghid publicat de ANAF.
Acest lucru ar insemna intr-adevar o mare usurare pentru cei care vor sa foloseasca crypto conform legii.
Acum insa, nu vreau sa par carcotas, insa toate cele de mai sus sunt valabile daca aceste venituri din crypto sunt incadrate la categoria de venituri din alte surse. Eu unul nu stiu cu certitudine daca este asa. Daca e asa, okay... toate bune. Dar daca aceste venituri se incadreaza de fapt la alta categorie, iar aceasta categorie este una aflata sub obligativitatea achitarii de CAS?
Iar referitor la ce spunea kevin...
Am recitit postarea ta si nu cred ca se pune asa problema. Nu are sens, deoarece daca merge asa treaba cu impozitarea, atunci ai avea de platit impozit si pe pierderi.
Daca am pus 5.000 RON intr-o criptomoneda in 2017 si acum mai am doar 2.500 RON pe care ma decid in 2021 sa ii retrag in totalitate, ar fi mai mult decat stupid sa fiu obligat sa platesc impozit pe o suma pierduta. Poate zic prostii, dar eu cred ca profitul se considera "profit" abia in momentul in care il scoti..
Nu cred ca ai nimic de plata daca ai cumparat / obtinut crypto inainte de 2019, cand s-a emis legea... Cred ca abia dupa publicarea legii se iau in considerare sumele crypto obtinute / achizitionate... Ma rog, asta e ca o nuanta a discutiei, stiu... Modul in care cred eu ca se calculeaza (pe o situatie actuala) ar fi asa:
- am cumparat crypto in 2019 in valoare de 10.000 lei
- sa presupunem ca acum ar valora 15.000 (tot ce am cumparat anterior)
- vand jumatate la inceputul lui 2021 -> platesc impozit de 10% pe ce am vandut, dovedind cu actul de achizitie (daca e necesar / daca mi se va solicita vreodata) ca la achizitie a fost pretul X iar la vanzare X + Y (sa zicem). Impozitul il platesc intrucat vand pe plus, deci obtin profit.
- in decembrie 2021, crypto scade la jumatate fata de pretul meu de achizitie initial (in acest moment eu mai am doar jumatate din ce cumparasem, intrucat la pasul anterior am vandut jumatate)
- ma decid sa vand si restul -> acum nu mai platesc niciun impozit, intrucat vand pe pierdere, intrucat in momentul actual pretul crypto e la jumatate fata de cat era cand am cumparat eu in 2019.
Aici insa iar e o chestiune de nuanta: daca eu am vandut 50% din crypto valorand initial 10.000 lei si in ianuarie 2021 15.000 lei, inseamna ca am obtinut 75.000 lei. Apoi insa, acelasi crypto scade, cum am scris, in decembrie 2021, la 50% din cat achitasem eu pe el. Deci jumatatea mea de crypto ramasa ar mai valora 2500 lei (adica jumatate din cei 50.000 care sunt si ei jumatate din intreaga suma). Lol, stiu ca pare greu de urmarit, dar e destul de simplu. Deci in acest moment eu mai detin crypto in valoare de 2500 lei. Banii acestia nu se mai impoziteaza, asta e clar.
Problema e urmatoarea insa: eu vanzand initial prima jumatate din crypto si incasand 75.000 lei (pe care am si platit impozit) si apoi a doua jumatate de crypto, pe care am incasat 2500 lei -- toace acestea inseamna ca eu de fapt am obtinut 10.000 lei in total pe ce am vandut. Adica fix suma investita de mine initial, da? Cu alte cuvinte eu nu am obtinut per ansamblu niciun profit, intrucat am cumparat de 10.000 lei si am vandut tot de 10.000 lei, dar am platit, totodata, impozit la stat pe prima suma retrasa (10% din cei 7500, adica 750 lei).
Cu alte cuvinte, per ansamblu, desi nu am obtinut niciun profit, teoretic, as fi in gaura cu 750 lei, platiti sub forma de impozit
Ceva nu se leaga. Ma rog, ideea asta mi-a venit pe moment.