Aynı zamanda kapitalizmin çok doğal bir sistem olması...
Malesef tabiatının gereğini yapıyor insan. Hayvandan daha aşağı...
Oysa vicdanını kullansa eşrefi mahlukat olacak.
Ben de farklı bir açıdan yaklaşayım o zaman hocam. Kendimizi neden yukarıda görüyoruz ? Hayvandan daha aşağı derken..
Dünyanın hatta belki evrenin geleceği için bir virüs gibiyken hangi hakla kendimizi daha yukarıda görebiliriz ki. Hakaret anlamında kullandığımız tek hücrelilerin büyük kısmı dünyanın geleceği için bizden çok daha faydalılar.
Yada daha farklı şekilde sorayım. Bizdeki aç gözlülüğü başka hangi hayvan yada canlıda gördünüz ? Bizdeki gibi bütün ekosistemi tehlikeye sokacak salaklıkları başka hangi canlıda gördünüz ? Dünyayı hangi hakla sadece bize ait gibi görebiliyoruz ? Buraların ağası biziz asarız, keseriz modunda biraz daha devam edersek hiç bir şey kalmayacak geriye. Kapitalizm ise bizim daha hızlı yok etme yöntemimizin adı, enflasyon canavarı gibi. Her suçu ona atıp sıyrılıyoruz. Biz düşündüğümüz gibi iyi veya diğer canlılardan daha mükemmel değiliz bunu kabul etmek zorundayız.
Çoğu kişi yok biz düşünebilen varlıklarız diye kendini çemberin dışına çıkarıp üstünleştiriyor. Hayvanlar gerçekten düşünemiyor mu ? Komik bir sav. Sadece biraz daha gelişmiş ve biraz daha zeki bir hayvanız fazlası değiliz.
(Şahsınıza yönelik yazmadım hocam genel olarak çok kullanıldığı için belirtme gereği duydum.)
KONFÜÇYUS: İnsan, öğrenen hayvandır.
THALES: İnsan, araştıran hayvandır.
SOFİSTLER: İnsan, kazanan hayvandır.
SOKRATES: İnsan, sorgulayan hayvandır.
PLATON: İnsan, toplumsal hayvandır.
ARİSTO: İnsan, düşünen hayvandır.
SEPTİKLER: İnsan, şüpheci hayvandır.
A.CAMUS: İnsan, itiraz eden hayvandır.
STOİKLER: İnsan, her şeye alışan hayvandır.
HERAKLIETOS: İnsan, tartışan hayvandır.
J.LOCKE: İnsan, deneyen hayvandır.
G.W. HEGEL: İnsan, sistematik hayvandır.
J.DEWEY: İnsan, çıkarını düşünen hayvandır.
I.KANT: İnsan, eleştiren hayvandır.
GAZALİ: İnsan, tutarsız bir hayvandır.
DESCARTES: İnsan, konuşan hayvandır.
K.POPPER: İnsan, yalanlayan bir hayvandır.
T.KHUNN: İnsan, teori kuran bir hayvandır.
K.MARX: İnsan, mücadeleci bir hayvandır.
E.FROMM: İnsan, seven bir hayvandır.
H.BERGSON: İnsan, araç yapan bir hayvandır.
F.NIETZSCHE: İnsan, düpedüz hayvandır!
filozoflar insanı eylemlerine göre böyle tanımlamışlar :)) ben de sanayi dibi banliyösü varoşçuluk akımı etkisinde kalmış biri olarak, eylemi fışkı cinsinden seçiyor ve
"insan fışkılayan bir hayvandır" diyorum. :)) harbiden neden eylemlere göre sınıflandırmışlar anlayamadım.
oysa yakın akrabamız olan neanderthallerin cro magnonlardan gördükleri iğneyi kullanabilme becerisine/yetisine bilişsel olarak sahip olamadığı için nesillerinin tükendiği düşünülüyor. doğada ya da bilinen evrende insan gibi kendini nesne olarak düşünebilecek, farkındalığının farkında olan olan -refleksif bilince sahip- başka bir canlı olmadığını da biliyoruz. üstelik evrende bulunabilecek canlı ihtimalinin yüksek olması ya da bizden üstün canlıların varlığı da bizdeki bu bilinç gerçeğini değiştirmiyor.
bence üstünüz ve bu bir olgusal gerçeklik, tıpkı bir gökdelenin gecekondudan yüksek olması gibi basit ve anlaşılabilir bir gerçek. hayvanlarla aramızdaki fark bu kadar yüksek olduğu için, onların ve içinde bulunduğumuz gezegenin kanseriyiz. kanseri olmasak bunları da konuşamazdık belki :))
işin kötüsü bunu bilimcilik adı altında farazi 50-100 sene gibi zamanlama kıstasları beraberinde kaybolacak bir hastalık olarak adlandırma çabasına giren kesimlerin varlığı :))) ya bari 52,5 sene ya da 148,2 sene falan de. böyle küsüratlı rakamlar ver de, salladığın belli olmasın diyorum böyle insanlara :))
ben de şahsınıza yönelik yazmadım hocam, yanlış anlaşılma olmasın.
forumu kapitalistler kaplamış, nerede kaldı eski günler... anarko kapitalizm falan var, hiç olmazsa ona da bakın :))