1- spam negatywnych newsów, w tym fałszywych, by sprowadzić cenę jeszcze o jeden ruch niżej. Przykladanie katastrofalnej wagi zdarzeniom o niskim znaczeniu:
-fake news o tetherze - https://twitter.com/tether_to/status/1536973480826109953?s=21&t=E72AxWcqP7XRlBaqvIwLPw
-kłopoty Celsius uzasadniem spadków - podczas gdy to jest zaledwie top 100 cmc shitcoin.
2- desperacja inwestorów:
Elon musk pozwany za naganianie na dogecoina przez gościa, który będzie reprezentował poszkodowanych, a sam stracił na inwestycji w doge przez muska naganiającego na coś, co "nie ma wartości". Domaga się kasy, zakazu dla muska promocji doge i zrównia inwestycji w podobne produktyu z gamblingiem Musk, Tesla, SpaceX Are Sued for Alleged Dogecoin Pyramid Scheme. Ciekawe, że zainwestował w coś, co "nie ma wartości" a winy nie widzi w sobie.
Pamiętam 2018 i specjalne linie telefoniczne dla samobójców. Wydaje mi się, że jesteśmy już blisko podobnej desperacji.
W trakcie pisania tego postu zdałem sobie sprawę, że wątek nazwałem "kapitulacja" a widoczne są już nawet przykłady desperacji:
Chyba nie ma lepszego momentu na zaczęcie DCA a jak ktoś ma wolny kapitał to na wzięcie większego batona jak nie teraz to po kolejnej nodze w dół, która wydaje mi się będzie dnem co najmniej średnioterminowym. A jakie wy widzicie oznaki kapitulacji/desperacji na rynku i jakie pamietacie z 2018-2019 roku?
swoją drogą, to bitcoin jest niesamowitym aktywem. Aktywem w którym ulica porobila miliony a instuticje zapakowały się na szczycie . Musk i microstrategy popakowani powyzej 30k. Odwrotnie do schematu opisanego wyżej. Chyba, że jesteśmy na etapie "first sell off" a przed nami rajd na 1 mln $
BTC jeszcze nigdy nie był w recesji, i nic nie stoi na przeszkodzie żeby nadal spadał, narracja jest jak co każdą besse, czyli to koniec btc. BTC obecnie kosztuje 96 tyś zł, a przeszłanie dowolnej ilości btc na każde miejsce na ziemi kosztuje 1.5$, to dość niska cena za zdcentralizowany i anonoimowy środek płatności, który nie może zostać zatrzymanyprzez osoby trzecie, takie jak SEC.