Arkadaşlar,
Bir kaç başlığa baktım regüle edilmemiş hiç birşey olmaz diyorlar. Öyle demeyin
Olur. Öncelikle verginin kanuni olması zorunlu elbette. Ancak iş herzaman öyle olmuyor. Yeni ürün çıktı istediğin kadar al sat değil hukuki niteliği ne ise ona göre işlem yapılması lazım. Kripto paranın hukuki niteliği tartışmalı ki ben de bu konuda bir makale yazmaktayım. O sebeple verginin ne olacağı tartışmalı oluyor. Ne kadar olacağı tartışmalı oluyor. Ancak en kötüsünden güzel bir gelir vergisi yaparlar. Eskiden kripto paraya eşya diyip direkt kdv de eklemeye çalıştılar. ABD'de yapıldı bu. Çin'de de. Baktılar eşya değil itirazlar geliyor. Şimdi de hisse senedi gibi düşünülüyor genel olarak. Sanki borsadan hisse almışsınız gibi yıllık 22bin tl'yi geçerse geliriniz bildiğim kadarıyla %20 civarında bir vergisi var. Ancak burada da olaylar karışık. Normalde borsada hissede şirket kâr dağıtırken şahıs adına önceden parayı kesip yatırıyor vergi dairesine. Ancak burada da böyle bir durum olmadığı için vergiyi sizin beyan etmeniz lazım. Beyan etmezseniz geriye dönük vergi çıkarırlar. Çıkaracaklar. Gözlerini dikmiş bekliyorlar sizin para kazanmanızı
Benim şahsi kanaatim ise şu. Tüm kripto paralar aynı değildir. Kimisi para niteliğinde kimisi ise hisse senedidir. (ICO'larda olduğu gibi bildiğiniz üzere ipo yani halka arzın coin versiyonudur bu) Kimisi ise ne para ne senet ne başka bir şeydir. Teknoloji icattır, eşyadır. Yani devletlerin burayı regüle etmesindeki en temel sorun bu işin uluslararası olması. Yani siz eşyayı gittiniz aldınız kimse bilmiyor. Devletler kendi sınırları içindeki şirketlerden bilgiyi alabilir. Ama sizin neyiniz var neyiniz yok öğrenemiyorlar. Kanaatimce yakında uluslarası bir kurum kurulacak bu işlerin takibi için. ICOlar coinler bu kuruma bilgi vermezse kara listeye alınacak.
Mutlaka vergiyi ödemeniz gerekecek. Normalde herkes dolar aldım vergisi yok zanneder. Ancak onun da vergisi vardır. Yıllık bir miktardan fazla kazanırsanız hop çökerler. Belki de bu yüzden birtane kripto para fonu kurulup kişilerin o fon üzerinden (şirket üzerinden) sadece kurumlar vergisi ve gelir vergisi ödemesi gerekebilir. Bu miktar da hiç azımsanacak bir miktar değil. %40lara varabilir. Devlet açmış gözleri bekliyor. Oturacağız yakında kucağına.
Peki ne olacak nasıl çözeceğiz. Şimdilik TL'ye geçtiğiniz anda vergi borcunuz doğmuş olacak. Sizin beyan etmeniz lazım. Etmezseniz vergi kaçırma cezaları daha da fazla olur. Gerçi uzlaşma ile affettiriliyor büyük çoğunluğu. Türkiyedeki sistemde vergi ödemek enayilik gibi birşey. Ödemeyin sonra affederiz biz hacı diyip ödeyenleri tokatlıyor devleti âlâmız.
Son olarak çözüm şu. Eğer bu işe inanıyorsanız. Tüm finans sisteminin değişeceğini düşünüyorsanız bekleyin. Birincisi kripto para kartları çıkacak. Direkt onlarla ödeme yapacaksınız. Ama bu da sisteme kayıt oluyor. İkincisi herkes yavaş yavaş kripto para kabul etmeye başlayınca (ki bu kaçıınlmaz gibi duruyor. Para savaşında fiat vs. kıymetli maden vs. elektronik para vs. kripto para'da kirpto para kazanacak. Bunun lamı cimi yok.) yavaş yavaş kimsenin haberi olmadan harcayabileceksiniz. Azıcık para yiyelim derseniz şu anda vergisini verirsiniz. Ya da 20 bini geçmeyecek şekilde yıllık Kâr edin. Eşe dosta hesap açıp onlardan alın. Ben bu kripto paranın vergilendirilmesine karşıyım genel olarak belli istisnalar dışında ama yapacak birşey yok. Vergi kaçırmak da bize yakışmaz. Şimdilik para yemek isterseniz vergisiyle yiyin. Yoksa bekleyin. Cidden güzel günler bizi bekliyor. Çiftlik banka benzemez burası, burası bir ekonomi devrimi. Burası bir kur savaşı para savaşı (currency war).
Bilmediğim yerleri aydılatırsanız düzeltirseniz sevinirim.
Selamlar.
Bu konu defalarca tartışıldı. Kanunsuz vergi olmaz! Yani illa kanuna bağlı bir düzenleme yapılacak. En fazla bankacılık faaliyeti gibi gösterilip %5 stopaj istenir onunda banka faaliyeti olduğunu beyan ederseniz. Yoksa kanunen kripto para ticareti diye bir tanımlama yok.
İsterseniz tamamını buradan okuyabileceğiniz yazıda aşağıda alıntıladığım kısımda anlatıldığı gibi, vergi kanunla gelir ve geriye yürümez.Anayasamızın 73'üncü maddesinin üçüncü fıkrasındaki "vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir ve kaldı-rılır" ifadesi, "kanunsuz vergi olmaz, temsilsiz vergi olmaz" ilkesini hük-me bağlarken vergi borcu - vergi alacağı ilişkisinde her iki yönden sonuç-lar yaratan bir kuralı öngörmüş olmaktadır. Böylelikle kanuni dayanağı ol-mayan vergilendirmenin mümkün olamayacağı anayasal güvence altına alınmıştır.