Aslında "Kripto Para Portföyü" başlığının, en konu içi konulardan bir yere çekilmesi gerekiyor, zira işin gerçeği böyle.coinmarketcap ya da cryptomarketcap üzerine başlık açarak yazmayı düşünüyordum; "Kripto Para Portföyü" başlığına hangi konu altında rastlamıştım diye ararken konu dışı altında olduğunu gördüm ve şimdilik fikirlerimi yine bu başlık altında ifade etmeye karar verdim.
Bugün,
BTC $6.600'dan $7.500'a uzanan bir hareket gerçekleştirdi. 16 Temmuz'da $9 milyar olan günlük toplam kriptopara işlem hacmi de $15 Milyar olarak gerçekleşti(16 Temmuz 2018).
Portföy fikrindeki gibi, bir kriptopara volume endeksi oluşturmak da trendin yönü, işlem hacmi gibi flu ve göreceli verileri kıyaslayıp birleştirmek için çok önemli bir yer tutuyor.
Aslında indikatörlerin/gösterge varlık nedenleri gerideki fiyat, tarih ve işlem hacimlerini inceleyerek ileriye dair tahminlerde bulunmak içindir; fakat indikatörler daha çok bilgisayar ve botların çalıştırması için hazırlanmıştır; insan için sıklıkla gözünü ve sinir hücrelerini yormaktan başka işe yaramaz.
Hatta çoğu kez kafasını indikatör kumlarına gömen taze traderlar trendin yön değiştirdiğini, destek ya da direncin kırıldığını yani gözünün önüne dahi göremez olur.
Tüm borsalardaki işlemlerin kararlarının 2/3'sini çaprazlanmış indikatörlere bağlı olan botlar verir. Ancak spekülasyonlar ve haberler kalan
1/3 insan faktörü üzerinde(duygu, algı, psikoloji) aşırı etkide bulunur. Bu etkiler bazen ters bile tepebilir, yani verilmek istenen etkiden farklı yönde.
Yazıyı yazma amacım olan, coinmarketcap'in oluşturduğu büyülü, abartılı algı balonuna panzehir olarak yazılmasını gerekli gördüğüm endeksi
CryptoVolumeCap
diye adlandırmak istiyorum.
Bu endeksi CVC olarak kısaltıyorum ve CVC'nin mantık ve matematiğini geliştirip geliştirici ve kodculara aktarmak istiyorum.CoinMarketCap(CMC) sirkülasyondaki coin adetlerinin, coinlerin anlık fiyatlarıyla çarpılması yöntemiyle hesaplanıyor. Bu çarpımların kümülatif olarak toplanması da CMC'yi oluşturuyor.
17.154.312 adet
BTC*
BTC fiyatı($7.353) = 126 Milyar $
BTC 20 bin $ olsaydı*17 Milyon adet
BTC = 343 milyar $
BTC 60 bin $ olursa*17 Milyon= 1,029 Trilyon $
Ancak şu an
BTCmarketcap'i 126 milyar $ iken,
BTCvolume'ü* 5,8 milyar $
* işlem hacmi
5,8 milyar $/
BTC fiyatı($7.353) = 788 bin adet
BTC işlem görmüş görünüyor.
788 bin adet
BTC ise toplam sirkülasyondaki
BTC'nin % 0,046 sını oluşturuyor.
788bin/17 milyon= %0,04
Yani sirkülasyondaki
BTClerin %96'sı sirküle olmamış ve cüzdanlarda yatmış oluyor.
Ancak CMC'deki 17 milyon adet
BTC*$7.353 anlık fiyattan oluşan marketcap hesabı; CMC'de tüm coinlerin %100'ü hareket etmiş gibi bir algıya yol açıyor.
Ki bu dahi borsaların içindeki ya da aralarındaki hareketi gösteriyor; ne kadarı blockchainler'deki transactionlar, ne kadarı pump, ne kadarı volume yükseltme için tasarlanmış işlemler belli değil.
Grafikler ve grafiklerin farklı formda çizimi olan indikatörler, bizi takvime ve saat zamanlarına endeksli yöntemlerle sınırlamakla hapsettiği için sıklıkla yanıltıyor; çünkü tüm borsalardaki hareketlerde politik gelişmelerin etkilerini öngörmek ve ölçmek güç olduğu gibi, döngüsel ve süreçsel etkileri de görüntülemek pek kolay değildir.
Volume son 2 günde, 6 milyar $ artınca(16-18 Temmuz/$9 Milyar/$15 Milyar ) marketcap 20 milyar $ artmış oldu.
Buradan 20/6= 3,3 diye bir göreceli varyans değişkeni belirleyebilirim.
Küresel borsalara son 1 yılda merkez bankaları tarafından $1,5 Trilyon para fonlandığında, en değerli 100 şirketin marketcapleri 20 Trilyon $ yükseldi. 20/1,5= 13,3
Küresel Market Cap $80 Trilyon /CMC $0,29 Trilyon= 1/275'i büyüklüğünde
Ne kadar volume olduğunda, marketcap ne kadar düştü ya da çıktı gibi bir oran hesabı takvime duyarlı hale getirilmeli.
Hatta olanak dahilinde ise günlük işlem hacimleri, 4 saatlik ve saatlik hassasiyete kadar indirgenebilmeli.
Tam gerçek veriyi elde etmek zor; ama balon veriler mümkün olduğunca elebilir.
Balon ayıklamayı, filitrelemek; ancak böyle bir yöntemle mümlün olur.
Tüm volume'ün zirvedeki 10 coinin volumu'üne endeksleneceği gibi başka alt yöntem de geliştirilebilir.
Hatta Dolar hesabı dahi olmayan; toplam volume'ün tabeladaki belirli bir miktar coin2in volum'üne endekslenmesi.
Ayrıca, CME, CBOE ve Bitmex'teki işlemlerde, **Bitcoin'in kendisi değil; adı kullanılarak yapılan, türev futures işlemlerindeki takasta, değiş tokuş edilen fiyat ve kontrattır, Bitcoin'in kendisi değil.
Ancak fiyat tahmini yaparken burada işlem ve hacimlerin de göz önünde bulundurulması gerekir.
** BTC swap contract: BTC değerine, eş değer kontrat.