Pages:
Author

Topic: Kripto Para Vergisi Hakkında Bir Soru - page 2. (Read 603 times)

jr. member
Activity: 52
Merit: 3
April 16, 2021, 09:57:57 AM
Ben biraz detaylı anlatayım kimse şuan için kesin bir şey diyemez geçmişe yönelikte geleceğe yönelikte devlet ceza kesebilir. Bunu neden diyorum geçmişte youtuberlara gelecek olan vergi cezaları vardı, devlet dedi ki, bir af çıkartıyorum gelin faydalanın hem artılarınız olsun tarzında ve kişiler hemen panik halinde katıldı, ve 2017 yılında katılan kişiler sorunsuz şekilde vergilerini her şeyini ödeyip yayına devam etti ama 2020 yılında devlete kişilerin verdiği bilgiler nedeni ile devlet hemen dedi ki, bankalardan bu kişilerin geçmişe yönelik işlem geçmişlerini çıkartın.

Tabi 2017 yılı öncesi ödeme aldıkları gelen giden paralar gözüktüğü için devlet dedi ki, hemşerim bu para neyin nesi bize şu kadar vergi vereceksin edeceksin bizden faydalandığın afta iptal toplam vergi kazancının belki 100-200 katı şeklinde kişilere kesildi, "genç girişimci" adı altında olan bir hizmetti yanılmıyorsam bu. tabi bazıları ödedi bazıları isyan etti çok iyi işini bilen itiraz edip hakkını alabildi ama geçmişe yönelik böyle bir durum var ülkemizde örnekleri ile.

Şimdi gelelim diğer konuya ben kripto alıp satarken tanesi 5 dolardı şimdi 70 bin dolar bana şimdi değerden hesaplanır ise giren çıkanın haddi hesabı yok diyeceksin doğal olarak bende öyle derdim. ben kimlik doğrulaması yapmadığım tüm borsalarda giriş bilgilerimi sildirdim yeni hesap açtım sıkıntı olmaması adına gerçek bilgilerim yok yani zaten öyle abartılacak bir işlem hacmimde yok ama ne olur ne olmaz.

Yabancı ülkelerde benzer işlemi yapıp yıllar sonra takibe alınan kişilere o gün için geçerli kur ne ise ondan kesildiğini hatta ve hatta hesabından çıkan parayı değilde al sat nedeni ile sürekli hesabına giriş yapan aynı kriptoyu toplayıp ceza kesildiğini gördüm. devlet neye göre keser diyorsan şans oyunları kazancı mantığı ile yada %20 tarzında keser ise keser oda tek seferde kazandığın kazanç belirli miktarın üzerinde ise yani 7 bin lira kazandın bundan kesmez 10 bin lira kazandın bunun %20 'sini keser mantığı ile

Buna göre bir yol haritası izle çok büyük paralar ile oynamış isen ve anonim kalmışsan hesabını kapat yasal bir hesap üzerinden işlem yap yok Bilgilerim vardı zaten dersen hesap iptali talep edersin ileride karşına gelir ise tüm işlem geçmişini al cüzdana girip çıkan kripto ile ilgili ve tarihleri devlet ceza kesse bile sen bilen bir avukat ile o günkü kur ne ise ve yasa ne ise ona göre en az şekilde atlatırsın veya atlatırsınız durumu
member
Activity: 1008
Merit: 19
Backed.Finance
April 16, 2021, 07:29:59 AM
Yani hiç kimse buna bir şey diyeemez çünkü bizim ülkede ne olacağı belli değil. Ama şunu duydum çoğu avukattan gelir vergisi sayılamazmış kriptodan elde edilen gelir. Bu yüzdende geriye dönük vergi işletilemezmiş.
jr. member
Activity: 30
Merit: 3
April 16, 2021, 03:36:04 AM
Arkadaşlar bilgisi olan varsa aşağıdaki sorumu aydınlatan olursa sevinirim. Devletin kripto paralardan geçmişe yönelik vergi alımı yapması durumunda (ki bu ülkede olmaz olmaz demiyorum herşey olabilir) kafama takılan bir soru var.

Soruyu basitleştirmek adına örnek vereyim.

Yatırımcımız Mustafa olsun ve 2017 yılında Btctürk'e 200 bin tl yatırmış olsun. 2021 yılında Mustada bu yatırdığı parayı 250 bin tl olarak çeksin. (Aslında senaryo çok daha karmaşık olabilir ancak örneği soruyu anlaşılması açısından çok basit tutuyorum.) Devlet'te 2021 sonuna geçmişe dönük gelir vergisi vereceksiniz diye kanun çıkardı diyelim. (%5-10-20 oran her ne ise) Şimdi bu örneğimizde devlet Mustafaya aşağıdakilerinden hangisini söyleyebilir:

Senaryo 1) Mustafa sen 2017'de 200 yatırmışsın, 2021'de 250 çekmişsin kazancın 50 bin vergi ise %20 ver bakalım 10 bin TL.
Senaryo 2) Mustafa yıllık gelir vergisi vermen gerekiyor 2021 yılı için gider görünmüyor hesabına giren 250 bin kazanç vergi oranı %20 ver bakalım 50 bin TL.

Normalde Mustafa 2017'de yatırdığı 200 bin TL sayesinde 250 bin geri çekiyor. Bu nedenle senaryo 1'in işletilmesi lazım. Bilgisi olan varsa aydınlatırsa sevinirim.

Şimdiden yorumlarınız için teşekkürler.
Pages:
Jump to: