Pages:
Author

Topic: Kuantum Bilgisayarları Kripto Paranın Sonu Mu? (Read 558 times)

legendary
Activity: 2436
Merit: 1366
Kuantum bilgisayarlar kullanılır hale geldiğinde zaten bitcoin çoktan bu riske hazırlanmış olur bu yüzden ben de devasa bir risk görmüyorum. En az 50 yılı var kuantum bilgisayarların evlere girecek hale gelmesinin. Çok uzun zaman yani.
sr. member
Activity: 1568
Merit: 321
★777Coin.com★ Fun BTC Casino!
Kuantum bilgisayar olayı halen güzel bir fantezi. Bu tarz bir güce ulaşan birinin para kazanmak ve daha fazlasını elde etmek için yapabileceği bir çok şey varken neden inatla kripto dünyası üzerinden bu konu servis ediliyor ki?
Sadece kripto paralar değil daha bir çok alan tehlikeye girer bu tarz bilgisayarlar ile. Çığır açacak bir teknoloji evet ama sanki her eve 2 kuantum pc olacakmış gibi bir hava estiriliyor. Bunlar zaman meseleleri ve belki de bir çoğumuz bu pc'lerin yaygınlaştığını göremeyeceğiz bile.
legendary
Activity: 2352
Merit: 2592
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
Kuantum bilgisayarlar sha-256 için bir tehdit haline geldi diyelim aynı hesaplama gücüyle daha iyi bir şifreleme sistemi getirilemez mi ki? yani yanlış mı düşünüyorum ama bir forkla çözülecek şeye benziyor sanki.

Evet, kuantum bilgisayarlarla ilgili ortaya konulan felaket teorilerinde diğer her şey sabit kalırken kuantum bilgisayarların gelecekten bugüne ışınlanmış ve gelişmiş halleri ile kıyaslamalar yapılıyor. Her birinin gelişimi birbirinden bağımsız olarak devam ettiğine göre gelecekte tam olarak ne olacağını zaman gösterecek.
sr. member
Activity: 672
Merit: 253
Buy $BGL before it's too late!
Kuantum bilgisayarlar sha-256 için bir tehdit haline geldi diyelim aynı hesaplama gücüyle daha iyi bir şifreleme sistemi getirilemez mi ki? yani yanlış mı düşünüyorum ama bir forkla çözülecek şeye benziyor sanki.
legendary
Activity: 2352
Merit: 2592
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
Kuantum gücüne ilk ulasanlarin 2 milyon ila 4 milyon bitcoine ulaşacağını veya çalabilecegini analiz eden yazı;

Kaynak;

https://devrimdanyal.medium.com/kuantum-bilgisayarlar%C4%B1n-bitcoin-blokzinciri-%C3%BCzerindeki-etkisinin-analizi-8e6fba8d31f


Peki 2 ila 4 milyon bitcoinin şifresi rahatça kırılabilecekse bu ne gibi riskler barındırmakta. Kuantum üstünlüğüne ulasanlarin Bitcoini tamamen devre dışı bırakmasada 2-4 milyon arasında Bitcoinin şifresini çözmesi olasılığı var malasef. Piyasayı tümden cokertebiliecek kadar çok Bitcoin demek bu.

Her zamanki kuantum ve bitcoin hikayesi ve yine her zamanki gibi sadece varsayımlara dayandırılarak oluşturulmuş bir hikaye, fazlası değil. Kaynak olarak belirttiğiniz yazı sadece bir çeviri, çeviri kaynaklarda alıntı için orijinal metine ait adresi de paylaşmak gerekir.

Yazının orijinali: Quantum computers and the Bitcoin blockchain

Kuantum bilgisayarlar çoğu kişi tarafından sınırsız güce sahip gibi algılanmakta ve en büyük yanılgı da burada başlıyor. Sınırsız değiller ve belirli kapasiteleri olacak, her zaman daha fazla geliştirme için beklemeye devam edeceğiz. Velev ki yarın sabah bir blockchain ağını tehdit edecek güçte bir kuantum bilgisayarının ortaya çıkacağını bile varsaysak tek sorunumuz bahsi geçen 2-4 milyon adet bitcoin'in ele geçirilmesi olmaz. Banka sistemleri, internet siteleri, borsaların sahip olduğu güvenlik önlemleri, bulut sistemleri v.b. bir çok alana ulaşılabilir hale gelinir.

Varsayımlar yapılırken atlanılan diğer bir nokta bitcoin'in geliştirilebilir yapısıdır. Yapılan varsayımların bir çoğu bitcoin'in bugün sahip olduğu yapıda sabitken kuantum teknolojisinin gelişmesi varsayımı üzerine gerçekleştirildiği için geçersizdir. İkisi de gelişimlerini devam ettirecekler.

Diğer bir varsayım kuantum bilgisayarı eline geçiren ilk insan bitcoin'e saldıracak havası yaratılmasıdır. Aynı şekilde yeni blockchain'ler geliştirmek için kullanılma olasılığı da vardır. Bazı haber siteleri bu konu çok ilgi çektiği için bahsetmeyi çok seviyor.

Bir diğer nokta kuantum bilgisayarının maliyeti ve bitcoin'leri ele geçirmek için harcayacağı enerji maliyeti yazıda bahsedilen 2-4 milyon bitcoin çalındıktan sonraki bitcoin fiyatının üzerinde olabilir. Bu konuda yazılan her şey elde gerçek veriler olmadığı sürece fantezi olarak kalmaya devam edecek. Şimdilik çeşitli teorileri sadece keyif almak için okuyorum.
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
Kuantum gücüne ilk ulasanlarin 2 milyon ila 4 milyon bitcoine ulaşacağını veya çalabilecegini analiz eden yazı;

Kaynak;

https://devrimdanyal.medium.com/kuantum-bilgisayarlar%C4%B1n-bitcoin-blokzinciri-%C3%BCzerindeki-etkisinin-analizi-8e6fba8d31f


Peki 2 ila 4 milyon bitcoinin şifresi rahatça kırılabilecekse bu ne gibi riskler barındırmakta. Kuantum üstünlüğüne ulasanlarin Bitcoini tamamen devre dışı bırakmasada 2-4 milyon arasında Bitcoinin şifresini çözmesi olasılığı var malasef. Piyasayı tümden cokertebiliecek kadar çok Bitcoin demek bu.


Linke gidemeyenler için özet ;

Yeterince büyük kuantum bilgisayarlar mevcut olsaydı, şimdi kaç Bitcoin çalınabilirdi?

Birinin bugün bir kuantum bilgisayar kurmayı başardığını ve bu nedenle özel anahtarlar türetebildiğini hayal edin. Kaç Bitcoin tehlikede olacak?
Bu soruyu cevaplamak için, hangi coin’lerin bir kuantum bilgisayardan saldırıya açık olduğunu belirlemek için Bitcoin blok zincirinin tamamını analiz ettik. Önceki bölümde açıklandığı gibi, p2pk adreslerindeki ve yeniden kullanılan p2pkh adreslerindeki tüm paralar bir kuantum saldırısına karşı savunmasızdır. Analizimizin sonucu aşağıdaki şekilde sunulmuştur. Zaman içinde çeşitli adres türlerinde Bitcoin’lerin dağılımını gösterir. Grafikte açıkça görülebileceği gibi, p2pk adresleri, varlığının ilk yılında Bitcoin blok zincirine hakim oldu. İlginç bir şekilde, p2pk adreslerindeki Bitcoin sayısı pratikte sabit kalmıştır (yaklaşık 2 milyon Bitcoin). Makul bir varsayım, bu Bitcoinlerin madencilik yoluyla üretildiği ve asla orijinal adreslerinden taşınmadığıdır.
P2pkh, 2010 yılında piyasaya sürüldüğünde, hızla baskın hale geldi. O zamandan beri yaratılan paraların çoğu bu tür adreslerde saklanır. Grafikte, yeniden kullanılan p2pkh’de depolanan Bitcoin sayısının 2010'dan 2014'e arttığını ve o zamandan bu yana, mevcut 2,5M Bitcoin miktarına ulaşmak için yavaş yavaş azaldığını görüyoruz. Bu, insanların genellikle p2pk adresini kullanmamanın yanı sıra p2pkh adreslerini tekrar kullanmama konusundaki en iyi uygulamayı izlediklerini göstermektedir. Yine de, kuantum saldırısına karşı potansiyel olarak savunmasız olan 4 milyonun üzerinde BTC (tüm Bitcoin’lerin yaklaşık % 25'i) bulunmaktadır
full member
Activity: 156
Merit: 170
@jopen @Matthias9515  Destek ve güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.


Satoshi konusu açılmışken benim merak ettiğim tek şey acaba bitcoin popülerliği artış gösterdikten sonra satoshinin sakıncalı olan mesajlarından bazıları moderatör veya forum sahipleri tarafından silindi mi? gerçekten ilk kayıt olduğum zamanlarda bunu çok düşünmüştüm. forumun mevcut özelliği arasında toplam mesaj adeti ve silinen mesaj adetlerini görme şansımı var mı?
legendary
Activity: 1218
Merit: 1291
1,461,501,637,330,902,918,203,684,832,716,283,019,655,932,542,976

Bitcoin, asimetric encryptionun bir örneğidir. SHA-256 kriptografik hash algoritmasında 2256 farklı adres oluşturulabilir fakat Bitcoin için elde edilebilecek bech32 adreslerin karşılığı 2160'dır. Evrenin yaşının 234 olduğu bir ortamda kuantum bilgisayarlarla olsa dahi, günümüz teknolojisinde böyle bir hesaplama yapabilmek mümkün değildir. SHA-256, SHA-2'nin altındaki kriptografik hash algoritmalarından biridir ve işlemler tek taraflıdır. Yani, public keyden private keyin bulunması imkan dahilinde değildir. SHA-256'da siz hangi boyutta bir veri oluşturursanız oluşturun 256 hashlık bir değer oluşacaktır bunu aşağıdaki web sitesinden kontrol edebilirsiniz.

SHA-256 Cryptographic Hash Algorithm

Yine de Collision Attack olarak adlandırılan bu durumda rico666'nın daha önce başlattığı konudaki istatistiklere dayanarak gerçekten sonuç alındığını söyleyebilirim.

Collision Attack feasibility study

2016'da başlatılan bu projede 38333.41 tn privaye key elde edilmiş ve Pool Trophies (Havuz Ganimetleri) olarak adlandırdıkları bölümde olumlu sonuçlar aldıkları görülüyor. Şu an günde 40.07 tn privaye key üretebilecek konuma gelmişler ve gelecekte daha da artacak gibi görünüyor. 2017-11-15 tarihinde 1KYUv7nSvXx4642TKeuC2SNdTk326uUpFy adresinin private keyini elde etmişler. Bunun bir hırsızlık olduğunu söyleyenlere karşı, ben onlarla tam olarak aynı fikirde olmadığımı söyleyebilirim çünkü her bir private key size özel yaratılmıyor, aslında çoktan yaratılmıştı ve sizden sonra bir başkası onu keşfetti. Yani siz artık aynı adresin sahibisiniz ve sizden sonra bir başkası da bu adrese sahip olabilir. Bunun dışında, foruma üye olduğum ilk dönemi hatırlıyorum. Satoshi'nin kim olduğunu o kadar çok merak ediyordumki eski üyelerin mesajlarının tamamını okudum. Eğer elimde olsaydı yapacağım ilk şey Theymos'un Bitcointalk hesabına girmek olurdu. Gerçekten, hiç mi yöneticilerin sadece onlara özel forumda neler konuştuğunu ya da portföylerini merak etmiyorsunuz? İşte merak böyle bir şeydir, seni illegal yolara dahi sokabilir. Bunun illegal olduğunu bilsen bile, orada keşfedilmek için seni bekleyen bir şeyler var. Bu istek, arzu tam olarak karşı konulamaz bir şey. Bu forumda öyle üyeler varki Bitcoin'in yaratılış anında Satoshi'ye eşlik etmişler fakat Satoshi gittikten bir yıl sonra ortadan kaybolmuşlar ve birdaha girmemişler. Eğer elinizde olsaydı bu hesapların içine girip özel mesajları okumaz mıydınız? Ben okurdum, kendini nasıl tutabilirsinki? Bu forumda tarih var. Bana göre takdiri hakeden bir yazı olmuş, tebrikler Senius.
sr. member
Activity: 1470
Merit: 449
@Senius gerçekten güzel bir post olmuş. Hesaplamaların ve araştırmaların takdire şayan. Daha önceki postlarınıda sürekli takip ediyorum senin. Foruma ara sıra uğruyorsun ama güzel bilgiler veriyorsun. Biraz daha forumda aktif olmanı isterim.
full member
Activity: 156
Merit: 170
@funchiestz öncelikle merit desteğin için çok teşekkür ederim.

Gece postu atarken aslında ana konu 10.000 yıl / 300 saniye kıyaslamasıydı. yani günümüz bilgisayarı ile muhtemel kuantum bilgisayarın karşılaştırılması. orada belirtmemişim yani kuantum bilgisayarı diye bahsettik ama 10-20-30 sene sonra karşımızda nasıl sistemler olacağını bilmiyoruz ve şimdiden onların gücünü karşılaştırmak çok gereksiz olur. dediğim gibi ana konu video girişinde ve açıklamasında belirtilen 10.000 sene / 300 saniyedir.


@BitTeo İhtimal hep var ve zaten olmalı. ben imkansızlıktan değil sadece olasılık olarak istediğimiz sonuca erişmenin zorluğundan bahsettim. Raslantı, Olasılık ve şans çok farklı şeyler ama dediklerinize ayrıca katılıyorum.. @funchiestz hocamın da dediği ve son mesajda paylaştığı gibi bir ihtimal var.
sr. member
Activity: 1134
Merit: 342
[kısaltma]

Çok boş ve gereksiz hesaplamalar oldu ama 10.000/300 saniye kıyaslaması da bitcoin için pek farketmiyor. ileride saniyede çok çok fazla işlem yapan bir bilgisayar çıkar o zaman işler farklı olabilir ama 10000 yıl / 300 saniye kıyaslaması bile gördüğünüz üzere istediğiniz adresin private keyini bulmak için yeterli değil. yine random taramalarla başka adreslere ulaşma ihtimaliniz çok yüksek ama bu hesaplamalarla istediğiniz hesabın privaye keyine ulaşmanız mümkün görünmüyor. hesaplamalarda hata olabilir yine yanlış olan yerleri uzun uzun alıntı yapmadan bildirirseniz düzeltmek ve doğrusunu öğrenmek isterim.

Hesaplamaların doğru yanlış olmasından ziyade emeğiniz takdire şayan. Hesaplamaları oturup elbette tek tek kontrol etmedim. Ama bir Bitcoin adresini çözmenin kolay olmadığını zaten biliyoruz. Şimdi elimizde bir kuantum PC var diyelim. Bununla oturup tek tek adres kontrolu yapmak yerine madencilik yapmayı seçmek gerekmez mi? Bir kuantum PC'nin işlemci gücüyle koca koca madencilik firmalarına kafa tutabileceği konuşulmuyor da, 1 BTC cüzdanının erişilebilirliği konuşuluyor. İlginç.

Bitcoindeki bu sistem aynı zamanda dünyadaki teknoloji firmaları için bir tür motivasyon kaynağı ve teknoloji geliştirmek için bir sebeb oluyor gibi görünüyor. Gün geçmiyor ki sürekli yeni, daha güçlü, daha hızlı ve verimli çalışan madencilik makineleri çıkıyor piyasaya. Bu geliştirmeler eminim başka alanlarında işine yarıyordur. Teknolojiyi geliştiren firmalar bence de bir gün gelecek kilitlenmiş, unutulmuş bitcoin cüzdanlarının şifrelerini de çözecekler. Zittrilyon ihtimal bile olsa hepsini hızlı bir şekilde deneyen bir cihaz üretilebilir.

Sonuçta key dediğimiz şey sözlükteki sınırlı sayıda kelimeden ibaret. Zor diyebilirsiniz ama imkansız değil nihayetinde.


İmkansız değil elbette zaten arkadaş da onu söylemiş;


10.000 yıl süre, 20.000.000.000 toplam kuantum bilgisayar ile bir bitcoin adresini bulma ihtimalimiz : %0.00000000001399102502399478611216170240058247006766 dir


%0.00000000001399102502399478611216170240058247006766
Bu olasılığı dikkate almaya değer buluyorsanız, bir hesap da siz yapın.
sr. member
Activity: 266
Merit: 251
[kısaltma]

Çok boş ve gereksiz hesaplamalar oldu ama 10.000/300 saniye kıyaslaması da bitcoin için pek farketmiyor. ileride saniyede çok çok fazla işlem yapan bir bilgisayar çıkar o zaman işler farklı olabilir ama 10000 yıl / 300 saniye kıyaslaması bile gördüğünüz üzere istediğiniz adresin private keyini bulmak için yeterli değil. yine random taramalarla başka adreslere ulaşma ihtimaliniz çok yüksek ama bu hesaplamalarla istediğiniz hesabın privaye keyine ulaşmanız mümkün görünmüyor. hesaplamalarda hata olabilir yine yanlış olan yerleri uzun uzun alıntı yapmadan bildirirseniz düzeltmek ve doğrusunu öğrenmek isterim.

Hesaplamaların doğru yanlış olmasından ziyade emeğiniz takdire şayan. Hesaplamaları oturup elbette tek tek kontrol etmedim. Ama bir Bitcoin adresini çözmenin kolay olmadığını zaten biliyoruz. Şimdi elimizde bir kuantum PC var diyelim. Bununla oturup tek tek adres kontrolu yapmak yerine madencilik yapmayı seçmek gerekmez mi? Bir kuantum PC'nin işlemci gücüyle koca koca madencilik firmalarına kafa tutabileceği konuşulmuyor da, 1 BTC cüzdanının erişilebilirliği konuşuluyor. İlginç.

Bitcoindeki bu sistem aynı zamanda dünyadaki teknoloji firmaları için bir tür motivasyon kaynağı ve teknoloji geliştirmek için bir sebeb oluyor gibi görünüyor. Gün geçmiyor ki sürekli yeni, daha güçlü, daha hızlı ve verimli çalışan madencilik makineleri çıkıyor piyasaya. Bu geliştirmeler eminim başka alanlarında işine yarıyordur. Teknolojiyi geliştiren firmalar bence de bir gün gelecek kilitlenmiş, unutulmuş bitcoin cüzdanlarının şifrelerini de çözecekler. Zittrilyon ihtimal bile olsa hepsini hızlı bir şekilde deneyen bir cihaz üretilebilir.

Sonuçta key dediğimiz şey sözlükteki sınırlı sayıda kelimeden ibaret. Zor diyebilirsiniz ama imkansız değil nihayetinde.
sr. member
Activity: 1134
Merit: 342
[kısaltma]

Çok boş ve gereksiz hesaplamalar oldu ama 10.000/300 saniye kıyaslaması da bitcoin için pek farketmiyor. ileride saniyede çok çok fazla işlem yapan bir bilgisayar çıkar o zaman işler farklı olabilir ama 10000 yıl / 300 saniye kıyaslaması bile gördüğünüz üzere istediğiniz adresin private keyini bulmak için yeterli değil. yine random taramalarla başka adreslere ulaşma ihtimaliniz çok yüksek ama bu hesaplamalarla istediğiniz hesabın privaye keyine ulaşmanız mümkün görünmüyor. hesaplamalarda hata olabilir yine yanlış olan yerleri uzun uzun alıntı yapmadan bildirirseniz düzeltmek ve doğrusunu öğrenmek isterim.

Hesaplamaların doğru yanlış olmasından ziyade emeğiniz takdire şayan. Hesaplamaları oturup elbette tek tek kontrol etmedim. Ama bir Bitcoin adresini çözmenin kolay olmadığını zaten biliyoruz. Şimdi elimizde bir kuantum PC var diyelim. Bununla oturup tek tek adres kontrolu yapmak yerine madencilik yapmayı seçmek gerekmez mi? Bir kuantum PC'nin işlemci gücüyle koca koca madencilik firmalarına kafa tutabileceği konuşulmuyor da, 1 BTC cüzdanının erişilebilirliği konuşuluyor. İlginç.
full member
Activity: 156
Merit: 170
10.000 Yılda yaptığımız bir işlemi 300 saniyede yapıyor olmasına takıldım... gece gece hesaplama yapmak istedim Smiley

Google arama kutusuna ''10000 year how many seconds'' yazdık ve bize 10.000 yılda 315.569.259.747 saniye cevabını verdi.

Bitcoin olasılık değerlerini hatırlayalım

Forum üzerinden 2011 yılında kjj adlı üye tarafından yayınlanan hesaplama :

There are exactly 2^160 possible addresses as long as we keep using RIPE-MD160.

2^160 is 1,461,501,637,330,902,918,203,684,832,716,283,019,655,932,542,976.


bir adrese ulaşma ihtimalimiz 1,461,501,637,330,902,918,203,684,832,716,283,019,655,932,542,976/1 olduğuna göre.


Şimdi bitcoin private key denemesi yapan bir program bulalım.
Plutus programımız olsun : https://github.com/Isaacdelly/Plutus
Açıklama bölümünde şöyle bir ibare var : ''It takes 0.0032457721 seconds for this progam to brute force a single Bitcoin address.'' Kısaca diyorki; 0.0032457721 saniyede bir adres araması yapar. 1 saniye / 0.0032457721 yaparsak = bize saniyede 308 adres taradığını gösterir.

Şimdi elimizde ne vardı? 10.000 yıl/ 315.569.259.747 saniye 315.569.259.747 * 308 = 97,195,332,002,076 yani bugünün teknolojisi ile ve evimdeki bir bilgisayarla bir bitcoin adresine adrese kafamı takmış olsam mevcut programlar ulaşabileceğim sonuç 97 trilyon deneme. verdiğim örnek program saniyede 308 tarama ile yavaş kalabilir bu nedenle bu programın 10.000 katı hızlı işlem yapan başka bir program olduğunu varsayıyoruz. deneme yapabileceğimiz sayı adeti : 971,953,320,020,760,000 yani 10.000 yılda yapabileceğim işlem 971 katrilyon.


1,461,501,637,330,902,918,203,684,832,716,283,019,655,932,542,976/971,953,320,020,760,000

Yani bir adrese ulaşma ihtimalim yüzdesel olarak 10.000 yılda %0.00000000000000000000000000000066503744860375901689 dir.

________________________________________

Şimdi 10000 yıllık işlemi 300 saniyede yapan bir kuantum bilgisayara bakalım.

normal bilgisayarımla 10000 yılda yapabileceğim işlem sayısı 971,953,320,020,760,000 ,  kuantum bilgisayarımız ise bunu 300 saniyede yapabildiğini düşünürsek. saniyede 3,239,844,400,069,200 adet işlem kapasitesi demektir. şimdi buradan ilerleyelim.. Kuantum bilgisayarımız saniyede : 3,239,844,400,069,200 işlem yapabiliyor. yani 3.2 Katrilyon.


1,461,501,637,330,902,918,203,684,832,716,283,019,655,932,542,976/3,239,844,400,069,200

Kuantum bilgisayarla bir adrese ulaşma ihtimalim saniyede : %0.00000000000000000000000000000000221679149534586338 dir.

Kuantum bilgisayarla 10.000 yıl üzerinden hesaplama yapalım.

10.000 yılda kaç saniyemiz vardı? 315.569.259.747 Saniye

315.569.259.747 saniye * 3,239,844,400,069,200 saniyelik işlem  kapasitesi = 1,022,395,299,025,300,759,574,492,400 oktilyon toplam işlem.

Sonuç ? 1,461,501,637,330,902,918,203,684,832,716,283,019,655,932,542,976/1,022,395,299,025,300,759,574,492,400 ihtimadir.

hadi olayı çok çok abartalım. Dünya nüfüsü 20.000.000.000 olsun ve herkesin evinde bir kuantum bilgisayar olsun ve aynı anda bir adresin private keyini bulmaya çalışalım.


20.000.000.000 Kuantum bilgisayar *  1,022,395,299,025,300,759,574,492,400 -  10.000 yıllık kuantum bilgisayarla yapılan işlem = 20,447,905,980,506,015,191,489,848,000,000,000,000

Ne oldu : 1,461,501,637,330,902,918,203,684,832,716,283,019,655,932,542,976/20,447,905,980,506,015,191,489,848,000,000,000,000

10.000 yıl süre, 20.000.000.000 toplam kuantum bilgisayar ile bir bitcoin adresini bulma ihtimalimiz : %0.00000000001399102502399478611216170240058247006766 dir

Çok boş ve gereksiz hesaplamalar oldu ama 10.000/300 saniye kıyaslaması da bitcoin için pek farketmiyor. ileride saniyede çok çok fazla işlem yapan bir bilgisayar çıkar o zaman işler farklı olabilir ama 10000 yıl / 300 saniye kıyaslaması bile gördüğünüz üzere istediğiniz adresin private keyini bulmak için yeterli değil. yine random taramalarla başka adreslere ulaşma ihtimaliniz çok yüksek ama bu hesaplamalarla istediğiniz hesabın privaye keyine ulaşmanız mümkün görünmüyor. hesaplamalarda hata olabilir yine yanlış olan yerleri uzun uzun alıntı yapmadan bildirirseniz düzeltmek ve doğrusunu öğrenmek isterim.
legendary
Activity: 1666
Merit: 1030
Kuantum bilgisayarlar ne zaman gelecek bu bile sorunsal Smiley Onlar gelene kadar bakalım bitcoine ne olacak ? Eğer korumanın bir yolunu bulamazlarsa dediğiniz gibi yüzde 51 saldırıları falan bitcoini bitirebilir ama yerine yeni bir sistem gelir Smiley bu sistemde kuantum bilgisayarların gücünü kullanacağı için bişey olmaz.Sonra yeni bir tehlike çıkar böyle böyle devam eder.
hero member
Activity: 1204
Merit: 630
Buna benzer bir konuyla ilgili başlık açmış ve orada Kuantum bilgisayarları hakkında bir kaç şey yazmıştım. Kuantum bilgisayarların çalışma mantalitesi ve farklı kılan özelliklerini aşağıda alıntıladığım videodan öğrenmiştim. Neden kuantum bilgisayarları gelecekte hayatımızı değiştirecek buradan görebilirsiniz.

Bir üst postta bahsettiğim TED videosunu buldum.
Bence kesinlikle izlenmesi gereken bir video.

https://www.ted.com/talks/shohini_ghose_quantum_computing_explained_in_10_minutes?language=tr
newbie
Activity: 110
Merit: 0
Belkide kriptoparalar için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bekleyip görelim
jr. member
Activity: 546
Merit: 2
yahu daha kripto paralar başlamadı bile hele bi başlasınlar ondan sonra sonlarını vs dert etmeye başlayalım.
sr. member
Activity: 868
Merit: 265
★Bitvest.io★ Play Plinko or Invest!
Kuantum bilgisayarları kripto paranın sonu mu? İşlem gücüne dayanarak çalışan Bitcoin'in sonu ne olacak? Kuantum işlem gücüne karşı kripto paralar ne önlemler alabilir? Bütün cevaplar videoda! 👀https://youtu.be/pAjWfEkJtD0

cevap esas burada ---> HAYIR.

ayrıntılı cevap da: google'ın yaptığı 50 fiziksel qubitlik bir bilgisayar, şifrelemeyi kırmak için binlerce logical qubit gerekiyor, bu henüz teoride bile mümkün değil. Kısaca bilinmiyor. İlla böyle bir sıkıntı olacaksa da zaten zamanı gelince bir hard/soft çatallama ile bitcoin güncellenebilir.

gerisi fud.

Bu bugünün konusu değil diye göz ardı ediliyor bence. Yoksa kuantım bilgisayarların işlem gücü çok önemli. Buradan sonraki aşamada sanırım ikili key'ler falan ile hesaplama zorluğu arttırılacaktır. Ama BTC için konu nasıl gelişir emin değilim. Yanlış hatırlamıyorsam BTC'yi kırmak bile bugünün şartlarında kırmak çok zorken, DGB'nin BTC'den kat be kat daha güvenilir bir algoritması vardı.

Kuantum PC'ler tanıtılırken yapacakları sonsuz gibi tanıtılıyor. Ama sonucunda ne çıkacağını bilmiyoruz.
full member
Activity: 170
Merit: 108
Kuantum bilgisayarları kripto paranın sonu mu? İşlem gücüne dayanarak çalışan Bitcoin'in sonu ne olacak? Kuantum işlem gücüne karşı kripto paralar ne önlemler alabilir? Bütün cevaplar videoda! 👀https://youtu.be/pAjWfEkJtD0

cevap esas burada ---> HAYIR.

ayrıntılı cevap da: google'ın yaptığı 50 fiziksel qubitlik bir bilgisayar, şifrelemeyi kırmak için binlerce logical qubit gerekiyor, bu henüz teoride bile mümkün değil. Kısaca bilinmiyor. İlla böyle bir sıkıntı olacaksa da zaten zamanı gelince bir hard/soft çatallama ile bitcoin güncellenebilir.

gerisi fud.
Pages:
Jump to: