.
.
Aşırı bir finans bilgim yok fakat psikolojiyi ile ilgilenirim. Bu model finans ile bağlantılı mı bilmiyorum fakat google da bir şey bulamadım.
.
.
Selamlar,
Bu model insanın majör olaylar karşısında (birinin ölümü, olaylı boşanma, terk edilme ve bunun gibi)
olay karşısında yaşadığı evreleri anlatıyor.
Bunu ben yaşadım. Terk edildim. önce olayı inkar ettim. sonra önce kendime kızdım ben bunu hak ettim diye düşündüm. Sonra bunu hakkedecek kadar kötü biri değilim diyerek ona kızdım. Sonra biz bu kadar kötü insanlar değiliz diyerek tövbe hatasına Allah'a kızmaya ve adaletini sorgulamaya başladım sonra madem bu durumdayım hayat devam ediyor amk! demeye başladım. Depresyonun dibinde dolandıktan sonra durumu kabullendim.
Finans ile bunun bir alakasını kuramadım.
Hepimiz hayatımızda en az bir kez yaşıyoruz muhtemelen bu süreci ve aslında çokta büyük olmayan durumlarda da gözlemlenebiliyor.
Balinaların küçük yatırımcıların psikolojilerine göre hareket ettiklerini düşündüm. Bu insanlar küçük yatırımcılardan kazanıyorlar parayı.
Haliyle majör olaylara orta halli bir insanın kendi bütçesine göre büyük para kaybetmesini ekleyebiliriz yani kazanmaya odaklanılmış(Hayal kurulmuş) büyük bir kaybetme.
Mesela hodl yapanların da artık kaybettiklerini kabul edip satmaları.
Tabi bu kişisel bir mantık yürütme.
Düşme başladığında panik satıcılarına sitem eden başlıkları görmüşsünüzdür.
Hiç mi güvenmediniz bu teknolojiye, elinizdekileri kaptırmayın...
Lanet olası Çin bir türlü fırsat vermiyor, herkes bir olmuş gibi kafasına kafasına vuruyorlar piyasanın...(Öfke)
Bitcoin 10 bini görür mü dersiniz ? (Pazarlık aşaması Bitcoini 15-16 bin dolardan aldım zararı en aza indireyim)
Şuan bütün sene piyasanın bu şekilde ilerleyeceğine dair postlar artmaya başladı bu depresyona örnek.
Kendi gözlemlerim bunlar tabi tümevarım yapmak ne derece doğru olur bilmiyorum.