2018 - 2019 yılları merkezi borsaların son çırpınışlarını izlediğimiz yıllar olacak.
Kısa vadede BNB binance, KCS kucoin, COB coinhood üçlüsü yatırımcılarına güzel paralar kazandıracak.
Ancak ne zaman duracağınızı bilmelisiniz. waves, openax gibi merkezi olmayan borsalar gümbür gümbür geliyor.
eni sonu bu merkezi borsalardaki hacim merkezi olmayan borsalara kayacak.
bu bağlamda hesabınızı iyi yapmanızı tavsiye ederim.
hocam merkeziyetsiz borsalar için daha çok erken diye düşünüyorum ben. waves bile bi hatada roll back yapıyorken hiç bi borsanın merkeziyetsiz olabileceğini düşünmüyorum şu anda.
Su akar yolunu bulur, bu kullanıcıların talebi ve tercihleri ile olabilecek bir durum. Ama ben eni sonu bunun gerçekleşeceğini biliyorum.
Bir düşünsene, binance veya poloniex in patladığını. 5milyon hesap ne demek?, her bir hesapta 200$ lık coin olsa 1 milyar dolar yapar.
Bu para ile devlet satın alınır.
Aslında madenciler ile borsalar ortaklaşa çalışıyorlar. Trasfer fee yükseldikçe kullanıcılar cüzdana çekmek yerine borsada tutmayı tercih ediyorlar.
saatli bomba tik tak tik tak... eni sonu patlayacak bu servisler.
bundan 1 yıl önce 2017 de yeni bir borsa gelecek 9 ayda 5milyon kullanıcı yapacak deseler hade len! derdim.
DEX kavramına doğru bir geçiş olacak el mecbur.
tabi ki zamanı gelince olacak. ama bunun için zincirler arası transfer gibi bi şeyin smartcontract ile yapılması gerekiyor. bu wavesin WBTc assetleriyle de olmaz. bitcoinlerimiz güvende mi sizce?
Bana göre hiç bir coin güvende değil.
bitcoin cüzdanlarının güvenliği SHA256 ya emanet. Şunu da unutmayın, SHA1 içinde kırılamaz diyorlardı.
Peki diyeceksin sen ne yapıyorsun peki?
Ben kendi adıma kalabalığa karışıyorum,
her biri 0.1 bitcoin bakiyeli bir miktar paperwallet'ım var.
SHA256 yı patlatacak olanlar büyük bakiyeli bitcoin adreslerinden başlayacaklardır
Ama SHA256 kırılması da bitcoin'in sonu değil. Algortima değişir. zincir devam ettirilir.
Merkezi olmayan borsalarda gateway ler merkezi (şimdilik)
Basit olarak waves ağına salınan token bakiyesi kadar karşılık bakiyeyi saklamakla yükümlüler.
waves bu işi sıkı tutuyor. Örneğin WTRY-TL dönüşümünü yapan geçit servisinin banka hesapları sürekli gözlem altında.
Benzeri bir durumda Ethereum geçidi içinde geçerli, bitcoin geçidi içinde geçerli.