Bu konuda biraz bilgim var sizlere maddeler halinde neler olduğunu az çok anlatayım. ortaokul döneminde 3 yaz boyunca kuyumcu çıraklığı, yine 17-19 yaş arası gümüş atölyesinde çalıştığım için biraz bilgi verebilirim sanırım.
Altın ayarı nasıl yapılır öncelikle bunu açıklamak isterim. net olarak ayar derecelerini bilmem ama aslında bütün işlemlerim başlama noktası 24 ayar özerinden geçer. içerisine tel bakır, sarı plaka, gümüş katılarak altının ayar derecesi düşürülür. yoğunluk bakır tel ve sarıdır gümüş çok fazla bir miktar değildir.
@mandown yine işçilik için güzel bir örnek vermiş kuyumcular değersiz taşlar altın üzerindeyse ağırlığı dikkate alınmadan fiyata dahil edilir ve satış yapılacağı zaman bu taş çıkarılır sadece altın kısmı tartılır ona göre belirlenir.
Yine işçilik konusu çok derin bir konu eskiden yapılan işler çok kaliteliydi tamamen elde yapılan ve beceri gerektiren işlerdi. mesela şimdi bir burma bilezik alırsınız üzerine işçilik eklenir ama bunun işçilik gerektiren bir yanı yoktur çünkü tamamen burma bilezikler A-Z arası yapılan işlerde makineden çıkar ama eskiden bu burma bilezikleri bir kuyumcu atölyesinde 5 kişi yapardı. iki usta telleri bilezik kıvamına gelene kadar döver ve birleştirir, bir kalfa açık olan çemberi kaynatır ve tesfiyesini yapar çıraklar ise son aşamada sonik temizleyiciden alıp pomza cilası ve parlatma cilası yapardı. Şimdilerde bu iş nasıl oluyor? şuradan izleyebilrsiniz =
https://www.youtube.com/watch?v=GArJHBZMgCc 5 kişinin 2-3 saatte uğraştığı ve yaptığı işi bu makine saniyeler içerisinde yapıyor
siz sadece tel plaka veriyorsunuz işlemesi, burması, temizlemesi ve hatta cilalaması dahil bu veya buna benzer makinelerden çıkıyor. hal böyle olunca kuyumcuların aldığı işçilik ücreti çok çok gereksiz ve sadece kuyumcuların yaptığı oyundur. ben yine sektörü baltalamak istemem ama artık kuyumculukta pek fazla sanat ve işçilik kalmadı. Telkari, kakma, sedef oyma gibi işlemleri yapan usta sayısı çok çok az ama bunları elde yapan ustalar varsa işçilik ücretini sonuna kadar hak ediyorlar.
@Tom Bombadil hurda konusunda yazmış ama bu çok sağlıklı değil. kuyumcuların hurdaları alırken kullandığı asit ve ayar değer taşı ile bu hurdaların net ayarını bilemezsiniz. 14 ayar diye alırsınız ama 13-15 ayar da çıkabilir ve siz elinizdeki hurdaları bir gün satmak isterseniz size büyük sıkıntı çıkarabilirler ve hatta ramatevi raporu da isteyebilirler. bu nedenle hurda altın almanızı hiç ama hiç önermem. kuyumcu-kuyumcu arasında hurda alımı satımı sıkıntı çıkarmaz müşteri-kuyumcu arası hurda satışı ciddi anlamda size zarar ettirebilir.
En sağlıklı yatırımı iki şekilde yaparsınız 1. şekil kapalıçarşı içerisine giderek has altın almak size plaka halinde olan 24 ayar ve hiç işlenmemiş altını makasla keserek paranıza göre verirler. yatırım için aldığınızı söylerseniz mühürlü, vakumlu poşete koyarlar ve beyaz zarf içerisinde yeniden mühürleme yaparlar. bu şekilde bozdurmak istediğiniz zaman sıkıntısız olarak yine bozdurabilirsiniz. ben bu şekilde altın çok aldım bir sorun yaşamadım ve zarar etmedim. bu tür altın plakaları sadece sarraflardan alabilirsiniz. 2. ise cumhuriyet altınıdır özel kapalı kutularda cumhuriyet altını alırsanız piyasa şartlarına göre alım satım olarak en fazla 8-10 TL zarar edersiniz.
son olarak semtinizde tek kuyumcu varsa alışveriş yapmanızı önermem gidin kuyumcuların çok olduğu yerden alışveriş yapın.