Hocam bakın sizin anlamadığınız şu 500 binlik evin 2 milyon ettiğinde kar eden yok sorunda bu. 500 binliraya geçen yıl 2 araba alabiliyordunuz 2 milyonada yine aynı şekilde sadece 2 araç alabiliyorsunuz ortada zam diye birşey yok. enflasyon oranında herşey arttığına göre bırakında kiralarda aynı oradanda artsın. bu fırsatçılık değildir.
Yukarıda yazdığınız işletmelerin tamamında yurt dışına bağımlıyız elektriğe kadar. Döviz nereye giderse onlarda o tarafa gider.
Geçen yıl 270 binlira olan aracın kaskosu 3000 lira yoktu ancak şuan o araç 750 bin lira ee kaskoda o oranda artmak zorunda diğer türlü nasıl 3.000 tl den devam etsin. işçilik artmış, malzeme fiyatı artmış
aynı şey diğerleri için geçerli ortada fırsatçılık yok.
Söylediğiniz işletmeler dışa bağımlı olmasaydı ve enflasyon bu denli yüksek olmasaydı derdikki fırsatçılık var ama şuan hala piyasanın herşeyi fiyatladığını düşünmüyorum o zamana kadar zamlar devam edecek.
Makul oranlarda artmalı diyorum, artmamalı demiyorum. Artma olacaksa bile en son öğrenciye yansıtılır diyorum.
Daha geçen hafta memur bir arkadaşın ev sahibi siz 3 bin lira zam aldınız diye ev kirasını direkt 2 katına çıkarttı. Şimdi bu adam zam yapmalı evet doğru ama ölçüsü bu mudur. Bu adama ben fırsatçısın dememeli miyim?
Bu işletmelerde dışa bağımlı olduğumuzu tabii ki biliyorum ama ölçü ve oran bu mudur. Ben üniversitede olduğum için böyle durumlarda direkt öğrenci şimdi ne yapacak diye düşünüyorum. Zamların insancıl olması yönünde eleştiri yapıyorum. Siz direkt bu şekilde yaklaşınca bizim için önemli olan zümreyi göz önünde alarak cevaplamak istedim. Bağımlıyız evet ama bu öğrencilerin suçu değil her şeye zam geliyor evet ama sırf KYK ücretinin bu denli zamlanması yüzünden okula devam edemeyecek öğrenciler tanıyorum.
bilmemek değil de öğrenmemek ayıp
Tezimi ücret konusunda yaptım ekonomi alanında hatırı sayılır bilgiye sahibim. Fakat yaklaştığım noktadaki temel "öğrenci" olduğu için ve tüm yaşamlarını zerresine kadar bildiğim için aynı zamanda yurtdışındaki bu saydığımız konuların birçoğundaki hizmet kalitesinin bizde olmadığı için yapılan zamların zorunluluk değil "bir orandan sonra" fırsatçılık olduğunu tekrar yineliyorum. Enflasyona bağlı olarak zam yapılmalı evet bakın hemfikiriz bu konuda, anlaşamadığımız nokta bunu fırsatçılığa çevirmiş olmaları. Her kurumda yavaş yavaş çıkacak ortaya daha bir şey gördüğümüzü sanmıyorum.
Ortada zam diye birşey yokkkkkkkkk bunun adı enflasyon. Bak geçen yılki döviz karşılığına getirmişler işte. O yurtların genel gideri enerji elektrik enerjisi ee bunda dışa bağımlısın 1'e dışarıdan alıp öğrenciye 0.1 den veremezsin. ÇÜNKİ KALMADI.
Peki.
SONUÇTA ZAM İLE BU İŞ ÇÖZÜLMEZ PARANIN DEĞERLENMESİ İÇİN ÇABALAMALISIN. BİZİMKİLER NE YAPIYOR GEÇİCİ ÇÖZÜMLER ZAM DA ZAM ZAM ZAM ZAM ZAM
ZAMLA BU PROBLEM ÇÖZÜLMEZ.
Zamanında silinen sıfırlar yavaş yavaş geri geliyor biri geri geldi yavaş yavaş 2. deyiz iktidara bu dokunmuyor çünki onlar yıllardır enflasyonun üstünde gelire sahipti ve hala da öyleler. Millet vekillerinin çoğunun ekmek fiyatından bile haberi yoktur.
Katılıyorum.