Hocam öyle bir noktaya temas ettin ki, valla yaaa çocukluğum gençliğim geçti gözümün önünden😅 oldum olası kızarmış yumurta patates ve Sarelle düşkünlüğum var, gerçi 40 tan sonra epey azalttım ama özellikle çocukluğum ve gençlik yıllarında evde bezelye varsa, bamya varsa vs direkt kızarmış yumurta veya patates seçeneğine geçerdim. Gelelim konumuza, ana fikir olarak uygulanabilir, faydası da olur ama bu yöntemin ilkokuldan itibaren bilimsel olarak desteklenip müfredata eklenmesi daha iyi olur. 10 çocuktan 6 tanesi bu mantaliteye yonelirse süper olur.
Çocuklarımıza önce Finansal Okuryazarlık eğitimi vermeliyiz. Daha sonra ekonomi dersleri ilkokuldan itibaren zorunlu olmalı. Aile Ekonomisi gibi dersler de başlangıç için okutulabilir. Konunun bize kazandırmak istediği çok iyi ancak bunu yaparken çevreden cimri damgası yemek hiç iyi olmuyor. Diyelim ki para harcamaktan hoşlanmayan bir insansınız ve en başta arkadaşlarınız sizin hakkında önyargılı oluyorlar. Bu yüzden de ekonomik olarak güçlenmek isterken etrafımızdaki insanlardan da uzaklaşma ihtimalini unutmamak lazım. Mantığı beğendim her gün bir paket sigara parasını kenara atıp sigara parasıyla birikim yapanlar aklıma geliyor.
Verilen latte örneğinin bendeki versiyonu uzun zaman önce dışardan söylediğim yemeklerin hesabını yaptıktan sonra kısmaya karar vermemdi. Hem evde yapıldığında daha sağlıklı hem de artık bir zamandan sonra dışarıdan söylediğiniz her yemeğin tadı aynı gelmeye başlıyor. Tamamen bırakmadım ama baya bir azalttım. Konuya dönersek, günlük yaptığımız gereksiz harcamaları azalttığımızda bu harcamaları başka bir şeyde değerlendirebiliyoruz. En basiti aylık bazı dizi/film platformlarına verilecek para ile internetinizi daha yüksek pakete yükseltebilirsiniz. Tamam tasarruf olmuyor ama kullanmadığınız bir şey yerine kullandığınız bir ihtiyacınızı daha iyi şartlarda kullanıyorsunuz. Bunun gibi birçok örnek verilebilir. Konu çok yerinde bir konu olmuş.
Finansal okuryazarlık artık bir zaruriyet haline geldi. Eğitim sistemine entegre olması gereken ve sadece üniversiteye geldiğinde duyulan bir kavram olmaktan çıkmalı.
Bazı yaş gruplarında bu tarz günlük harcamaların önüne geçmek yaş grupları arasında cimrilik olarak isimlendirilebiliyor. Bir kez böyle dendi mi de bu sıfatı üzerinizden atmak için boş boş şeyler yapmanız gerekiyor. Kendini kanıtlama çabası olarak isimlendirebilirim aslına öyle değilimi gösterme çabası ama belirli bir yaşa gelindiğinde ne kadar gereksiz olduğu anlaşılıyor.