Pages:
Author

Topic: Bitcoini Değerli Kılan nedir (Read 399 times)

hero member
Activity: 1470
Merit: 931
April 23, 2021, 09:29:26 AM
#33
Zaten herkes bilinen her şeyi yazmış bana bir şey kalmamış Smiley

Herhangi bir ülkeye ait olmaması ve global bir yatırım aracı olması tercih edilmesine sebep oluyor kimileri para aklamak için alıyor kimileri yatırım için birileri fiyatı yükselttiği için kazanç kapısı olarak görülüyor. Altınıda dijital olarak bankadan alına biliyor ama orda sadece rakam olarak görüyoruz. Arz talep olayı fiyata etki eden birincil faktördür. Bir çok kişi şu an yüklü miktarda uzun vadeli Bitcoin almış olsa fiyat 100 bin dolarıda görebilir. Unutulan cüzdanlar Bitcoin sayısını düşürmektedir dolayısıyla azalan her şey değerlenir kıymetli olur.
full member
Activity: 546
Merit: 100
April 22, 2021, 12:36:43 PM
#32
bitcoini güvenli kılan bir çok şey var en önemlisi sahip olduğu teknoloji, merkeziyetsiz olması, anonim olması, yenilikçi ve iyi bir yatırım aracı olması. çok şey sayılır. blockchain teknolojisinde asıl keramet. diğer coinler de bundan dolayı ve sahip oldukları projelerin kalitesi.
full member
Activity: 854
Merit: 109
Trident Protocol | Simple «buy-hold-earn» system!
April 22, 2021, 04:39:42 AM
#31
Anonim olmak,7/24 işlem yapabilme kapasitesi, devletlerin saçma para politikalarından uzak olması ve ayrıca kolay değerlenebilir olmasıyla çağımıza ayak uydurması. En azından bu yönleri beni cazip eden yönleri çoğu insanıda bu şekilde çekiyor bünyesine.
legendary
Activity: 2408
Merit: 1478
alex
April 22, 2021, 03:46:23 AM
#30
ucuz olması Grin
ayrıca benim gibi birisinin kendisini satın alması. bitcoin'in sahibi arkadaş mağarasından çıkıp "oyoyy gospodin begler de bitcoin almış." demesi gerekiyor ama hayvan herif ne vefadan anlıyor ne de insanlıktan.

edit: gaz vereyim, hala ucuz gardaşşşş Grin
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
April 21, 2021, 09:49:27 PM
#29
Michael Saylor ne yapmaya çalışıyor acaba ?

Bu aralar sürekli Altın yatırımcısına sallayıp duruyor anketler falan yapıyor. Ankete baktığınızda zaten çoğunluğun yatırımının borsa hisse kripto paralarda olduğu bariz görülüyor %80 üzerinde katılımcının altın yatırımı sepetin %10 ununu bile oluşturmuyor.

Neymiş kimse altını istemiyormuş artık Smiley
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
April 21, 2021, 01:18:23 PM
#28
3 çeşit yatırımcı ve değişik insan şekli ortaya çıktı bu süreçte:

1 - Altın ile Bitcoin'i ortak gören
2-  Altın ile Bitcoin'i düşman gören
3-  Altın ile Bitcoin'i farklı gören


1 . sıradakiler Altın ile Bitcoin alınmasını tavsiye ediyor Altın ile Bitcoin'i ortak görüyor ve para sistemini balon olarak ifade ediyor

2. sıradakiler Altın'ı daha etkin veya daha zaafiyetli buluyor. Bir kısmı Altın'ı önde görürken diğer kısım Bitcoin'in daha teknolojik olduğunu ifade edip yeni Altın veya Dijital Altın olarak tanıtıyorlar.

3. sıradakiler Altın ile Bitcoin'in çok farklı kulvarda olduğunu söylüyor ve birbirileri ile yakından uzaktan alakası olmadığını beyan ediyor.



Şimdi nasıl bir noktadayız bilmiyorum ama Bitcoin'in asla Altın olamayacağını biliyorum. Yani ben 3.sıradakilere daha yakınım. Her ne kadar Bitcoin altının kopyası bir felsefede olsa da (merkezsiz hiçbir yere bağlı değil ) ama fiyat hareketlerine dahil baktığımızda Altın ile uzaktan yakından alakası yok.
hero member
Activity: 1442
Merit: 256
DGbet.fun - Crypto Sportsbook
March 09, 2021, 09:25:18 AM
#27
Bence toplam miktarının az olması. Bununla ilgili geçen gün yaşadığım canlı örneği söyleyeyim. Bu çocuk bana geldi. Hani şu hatıra paraları oluyorya belli günlere özel. ( 15 Temmuz parası gibi) çocuk diyor ki neden o para 1 TL ki az sayıda var  daha değerli olması gerekmez mi? Dedi.
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
March 09, 2021, 01:57:56 AM
#26
Elektrik maliyeti.

Onu unutmuşum. Evet bir parayı para yapan en önemli şey maliyettir. Maliyeti olmayan şeylerin dolar gibi, yıllar geçtikçe altın veya bitcoin karşısında değerini kaybetmesi normal karşılıyorum. Çünkü altın'ın bir maliyeti var.


legendary
Activity: 1820
Merit: 1123
February 26, 2021, 03:00:07 PM
#25
İktisat dersinden birkaç alıntı yapmak istiyorum:
1. Arzı sınırlı olan değerlidir. (fayda prensibi sağlanıyorsa)
2. İlk çıkan ürün pazarın kaymağını alır. (yenilikçilik prensibi sağlanıyorsa)
3. Arz/talep dengesinde talep güçlü taraftaysa, yükseliş sürer; fiyat tavanı yoktur. (regülasyon yoksa!)

Sosyoloji de serpiştirelim:
1. İnsanlar, gizemli ve aynı zamanda da bir hikayesi olan şeylerin arkasında toplanmaya meyillidir!
2. Sisteme başkaldırmak ve toplumun enerjisinin bir yerde toplanması tetikleyici güçtür!

Pazarlama da olmalı:
1. Sahipli olan markalar, arkalarında güçlü patronlar yaratır; sahipsiz olan markaları ise halk büyütür ve kendi sahiplenir.
2. Medyanın haber pompalaması kitleleri harekete geçirir. Medyanın hangi tarafta olduğu ve haberlerin pozitif/negatif içerkli olması kilit noktadır!

Yukarıda bahsettiğim şeyler, bu 3 disiplinin temel bileşenlerinden Bitcoin'e en uygun olanlardır. Teknolojisine, yavaşlığına, komisyon ücretlerine hiç girmiyorum. Bitcoin bir ilkti, sahibi belli değildi ve mevcut sisteme başkaldırıyordu. Tüm bunlar onun değerini yıllar boyu arttırdı. Nakamato'nun manifestosundan sapıldığı da bir gerçek. Bitcoin artık bir yatırım aracı haline geldi. Ama böyle olması onun değerini daha da artırdı. Çünkü insanlar birilerini zengin etmek değil, kendileri zengin olmak istiyorlar!

Ne güzel yazmışım be! Su gibi akıp gitti valla :)
legendary
Activity: 1372
Merit: 1000
February 26, 2021, 11:44:40 AM
#24
Ben aslında varım ama yoğum mottosu diyebilirim  Grin Var olması var ama sağladığı anonimlik merkeziyet kontrolünden bireyi kurtarabiliyor. Ha tamam kara para aklama şudur bıdı bıdısını yapıyorlarda onu normal paraylanda yapıyorlar. Ayrıca uçan arabalar beklerken sıkışıp kaldığımız teknolojik gelişmenin önünü birçok altcoin projesiyle açmış yani bir nevi meşale olmasıyla da değer kazanıyor.
sr. member
Activity: 1176
Merit: 305
February 26, 2021, 11:14:23 AM
#23
Acaba : )


legendary
Activity: 2436
Merit: 1366
February 19, 2021, 04:10:58 PM
#22
Tamamen sübjektif yorumluyorum, bence bitcoin'i kıymetli kılan en temel şey enflasyonist olmaması. Arzı belirli, sınırlı, oynanmıyor. Bu yüzden değeri artmaya eğilimli oluyor. Ayrıca sanal bir altın gibi olması, değer saklamak için çok kolay bir yol olması, borsa haricinde kimlik gerekmemesi, dünyanın her yerinde taşıyabilir olmanız (paranızı Türkiye'den dışarı çıkarmak normalde zahmetlidir ama bitcoin'in hardware wallet'ıyla kolayca çıkabilir, private key iniz varsa dünyanın her yerinden sadece internet bağlantısıyla yine erişilebilir oluyor. Gayet hoş bu durumlar bence. Merkezsiz olması vesaire de ekstra.
hero member
Activity: 1400
Merit: 536
February 17, 2021, 06:10:37 PM
#21
Defalarca yazdim yazdim sildim, oldukca kolay bir soru gibi geliyor ilk basta ama aslinda felsefi bir soru oldugunu algiladim, oncelikle deger degmek yani denkliktir, aslinda bir olcudur, elzemliktir, ihtiyactir, bir sorunu gidermese bile bir ihtiyaca deva olmasa bile degerli olabilir, aslinda insanlarin onu dolar karsisinda deger bicmesidir, sinirli sayida olacakolmasi bir seyi degerli yapmaz, kimsenin istemedigi hakkinda konusulmayan seyler degerini kaybeder, eskiye ragbet olsa bit pazarina nur yagar.
copper member
Activity: 1498
Merit: 1110
January 21, 2021, 10:29:20 AM
#20
Bitcoin merkezidir ve arzı da sınırsızdır.

Merkezi değil denen şeyin çoğu bir avuç insana ait. Bazılarını biliyoruz bile.

Teknik olarak 21 milyondan öteye geçemez Ama bu herkesin bildiği bir ezber.


20 liram var. Bu 20 liranın her biri 20*100 kuruştan oluşuyor. TL'nin de kuruştan küçük birimi yok. Yarın biri dese ki 100 "birim" 1 kuruş etsin.
TL değerlenmeye devam etsin. Kendi aramızda o "birime" karşılık yine başka şeyler oluşturalım. Bu böyle devam eder. Paradoksal olarak da arzı sürekli artmış olur.

Ezberler var ve onarı ezberliyorsunuz. Sürekli tekrar edince de inanıyorsunuz. Muhtemelen çoğunuz felsefe okumadınız ve olaylara düpedüz bakmak alışkanlık haline geldi.

Oysa Satoshi reis şu halinize baksa keyifle gülerdi Smiley


Bitcoin, merkezîyse diğer birimlerin hiç birine ağzımızı bile açmamız gerekmiyor.Bitcoinin merkezi neresi peki ?Satoshi oluşturduğu yeni bir para birimini insanların hizmetine sundu.Belki 20-30 yıllık bir sosyal deneyin parçasıyız, belki gerçekten bir şeyler yapmak istedi.Bunu Nakomoto’dan kimse bilmeyecek.Belki de bir grubun ürünü bu bile belli değil.İşin felsefik yönünü düşünürseniz bir çok düşünceye varabilirsiniz.Bunlardan biri de sizin önermeniz.

Soruya gelecek olursak; BTC‘e bakarsak, değerli kılan tek şey BİZLERİZ.Biz günün birinde BTC’e güvenmezsek yine başladığı noktalara dönebilir.Hiç bir şeyin garantisi yoktur.Şuan neden popüler diye sorsaydınız soruyu, üstteki cevaplara ben de katılırdım.En önemli gördüğüm şey de, sınırlı arz ve enflasyon koruma aracı olarak kullanılması olurdu.Bunun harici tüm cevapların ortak bir payda da birleştiğini düşünüyorum : Yatırımda kâr elde etme amacıyla alım-satımı.

Bitcoin’e teknik olarak bakan yok.Blockchain’e teknik olarak bakan var ve teknolojisinden yararlanmak isteyen var.Bitcoin yerine Blockchain’i anlayın.Bitcoin, -çok zor ihtimal de olsa- günün birinde yok olabilir, ancak blockchain yaşam var oldukça mutlaka bir yerlerde bizimle olacaktır.

Bir kez daha söylemek istiyorum.Bitcoini değerli kılan şey bizim verdiğimiz değerdir.
member
Activity: 429
Merit: 11
January 17, 2021, 05:17:49 PM
#19
Maden ihtiyacı
Kolay taşınabilir , saklanabilir oluşu
Merkeziyetsiz
Yüklü transferlere rağmen ödenen komisyon
 Gibi başlıca sebepler var ama tatmin eden kısmı iyi kazandırıyor olması olabilir ve kulaktan kulağa iyi şekilde lanse edildiği için çoğu insanın merakını uyandırmış ve uyandıracaktır. Bu durumda hala da popülerliği artar gibi.
member
Activity: 1008
Merit: 19
Backed.Finance
January 16, 2021, 12:28:43 PM
#18
 Merkeze bağlı ve altınla desteklenen  para birimlerini  söz konusu ettiğimizde ekosistem çoğunu en fazla elinde tutanları tercih eder ve eşit fırsat kavramı yoktur, tekel her zaman zincirdedir.  Fakat Bitcoin buna bir son vermeyi vaat ediyor. Bitcoin ekosisteminde, herkes sıfırdan başlar ve yine madencilik işlemi ile Bitcoin kazanmak için iş yapabilirsiniz. Böylece Belli bir merkeze bağlı olmayan ademi merkeziyetçi Bitcoin değerli oluyor
legendary
Activity: 2352
Merit: 2592
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
January 13, 2021, 04:29:04 PM
#17
Nakamato'nun makalesini pek çok kişinin okumadığını ve onun ne demek istediğini de pek çok kişinin anlamadığı da görüyorum.

O makalede yazılım, ekonomi, teknik ve felsefe var. Muhtemelen bunların hepsine dair ciddi şeyler okudu ve akademik olarak da belirli bir kariyeri olduğunu düşünüyorum.

Satoshi Nakamoto'nun sıradan bir kişi olmadığı ve ortaya koyduğu ürünün bir felsefesinin olduğu tartışılamaz. Sadece o makalede değil bitcoin'in tasarım yapısında ve yazdığı çoğu yazıda buna dair kanıtlar mevcut.

Hala durduğum yerdeyim. Merkezi bir yapı ve "fiili" olarak da sınırsız. Bu dediklerimi de zaman teyit edecek.

Bitcoin'in whitepaper'da yazan modelden farklı ilerlediği yönündeki serzenişinizi anlayabilirim ancak eşitlik kavramı ile merkeziyetsizlik kavramı arasında biraz kavram kargaşası yaşıyor olabilirsiniz. Bitcoin merkeziyetsizliği en temelde dışarıdan bir kişinin ağa yönetici kabiliyeti ile müdahale edememesini veya biraz daha somut örneklendirirsek size ait bir cüzdana ve o cüzdandan yaptığınız transferlere müdahalenin imkansız olduğunu ifade eder.

Açık kaynak kodlu bir yazılımda bunun aksini iddia ediyorsanız ispat etmeniz gerekir.
sr. member
Activity: 1890
Merit: 333
January 13, 2021, 04:17:43 PM
#16
merkeziyetsizlik: herhangi bi yere bağlı değil.  devülasyona uğrama ihtimali olmuyor bu sebeple

sınırlı arz: altın gibi sınırlı sayıda. hatta günün birinde altın madeni bulunma ihtimali varken bitcoinin sayısı bellidir asla 21m üstüne çıkamaz.
sr. member
Activity: 602
Merit: 256
January 13, 2021, 04:02:31 PM
#15
Teknik olarak 21 milyondan öteye geçemez Ama bu herkesin bildiği bir ezber.


20 liram var. Bu 20 liranın her biri 20*100 kuruştan oluşuyor. TL'nin de kuruştan küçük birimi yok. Yarın biri dese ki 100 "birim" 1 kuruş etsin.
TL değerlenmeye devam etsin. Kendi aramızda o "birime" karşılık yine başka şeyler oluşturalım. Bu böyle devam eder. Paradoksal olarak da arzı sürekli artmış olur.

Bitcoin'in merkezi olmamasıyla ilgili savınızdan başlarsak bitcoin'lerin tamamına sahip olsanız dahi bu size ağ üzerinde bir söz hakkı vermez sadece bitcoin fiyatını belirleyen kişi siz olursunuz. Bitcoin ağı merkeziyetsizdir, bitcoin bu ağ üzerinde transfer edilebilir birimin adıdır hatırlatayım. Bitcoin ağının merkeziyetsizliğini madenciler ve node'lar sağlar. Eğer bitcoin ağı POS tabanlı bir ağ olsaydı bitcoinlerin çoğuna sahip olmak ağın merkeziyetsizliğine zarar verebilirdi. Neyse ki hala ağ yapısı POW, bu yüzden kimin kaç bitcoine sahip olduğunun bir önemi yok.

Bir kişi ağın merkeziyetsizliğini bozmak için çok büyük miktarda enerji harcamaya hazır olabilir (bunun basit halini %51 saldırısı olarak tanımlıyoruz). Ne elde edebileceğini iyi hesaplaması gerekir.

Bitcoin arzının sınırsız olmasıyla ilgili savınıza gelirsek 1 liraya 1 elma satın aldığınızı düşünelim. Elinizdeki elmayı dilerseniz 10.000 parçaya bölebilirsiniz bu hala elinizde bir elma olduğu gerçeğini değiştirmez ve fiyatı hala 1 liradır. İhtiyaç duyulursa gelecekte 1 Satoshi'den daha küçük birimler ortaya çıkarılabilir. Bir satoshiden daha küçük birimlerin ortaya çıkması toplam bitcoin sayısını yada 1 bitcoin'in değerini değiştirmez.

Bu söylediklerinin hepsini biliyorum. Merkeziyetsizlikten kasıt ne, 21 milyonla sınırlı olması ne bunları elbette biliyorum.

Para da -yersen- değer saklama aracıdır. Altının onsunu baz alırsan dünyanın en güvenilir Amerikan doları bile bu işlevi yerine getiremiyor. Bir şeyin teknik olarak öyle olması "fiili" olarak da öyle olduğu anlamına gelmiyor.

Nakamato'nun makalesini pek çok kişinin okumadığını ve onun ne demek istediğini de pek çok kişinin anlamadığı da görüyorum.

O makalede yazılım, ekonomi, teknik ve felsefe var. Muhtemelen bunların hepsine dair ciddi şeyler okudu ve akademik olarak da belirli bir kariyeri olduğunu düşünüyorum.

Hala durduğum yerdeyim. Merkezi bir yapı ve "fiili" olarak da sınırsız. Bu dediklerimi de zaman teyit edecek.
legendary
Activity: 2352
Merit: 2592
Chancellor on Brink of Second Bailout for Banks
January 13, 2021, 03:40:14 PM
#14
Teknik olarak 21 milyondan öteye geçemez Ama bu herkesin bildiği bir ezber.


20 liram var. Bu 20 liranın her biri 20*100 kuruştan oluşuyor. TL'nin de kuruştan küçük birimi yok. Yarın biri dese ki 100 "birim" 1 kuruş etsin.
TL değerlenmeye devam etsin. Kendi aramızda o "birime" karşılık yine başka şeyler oluşturalım. Bu böyle devam eder. Paradoksal olarak da arzı sürekli artmış olur.

Bitcoin'in merkezi olmamasıyla ilgili savınızdan başlarsak bitcoin'lerin tamamına sahip olsanız dahi bu size ağ üzerinde bir söz hakkı vermez sadece bitcoin fiyatını belirleyen kişi siz olursunuz. Bitcoin ağı merkeziyetsizdir, bitcoin bu ağ üzerinde transfer edilebilir birimin adıdır hatırlatayım. Bitcoin ağının merkeziyetsizliğini madenciler ve node'lar sağlar. Eğer bitcoin ağı POS tabanlı bir ağ olsaydı bitcoinlerin çoğuna sahip olmak ağın merkeziyetsizliğine zarar verebilirdi. Neyse ki hala ağ yapısı POW, bu yüzden kimin kaç bitcoine sahip olduğunun bir önemi yok.

Bir kişi ağın merkeziyetsizliğini bozmak için çok büyük miktarda enerji harcamaya hazır olabilir (bunun basit halini %51 saldırısı olarak tanımlıyoruz). Ne elde edebileceğini iyi hesaplaması gerekir.

Bitcoin arzının sınırsız olmasıyla ilgili savınıza gelirsek 1 liraya 1 elma satın aldığınızı düşünelim. Elinizdeki elmayı dilerseniz 10.000 parçaya bölebilirsiniz bu hala elinizde bir elma olduğu gerçeğini değiştirmez ve fiyatı hala 1 liradır. İhtiyaç duyulursa gelecekte 1 Satoshi'den daha küçük birimler ortaya çıkarılabilir. Bir satoshiden daha küçük birimlerin ortaya çıkması toplam bitcoin sayısını yada 1 bitcoin'in değerini değiştirmez.
Pages:
Jump to: