Pages:
Author

Topic: Madencilik İçin Elektrik Altyapısı (Detaylı Resimli Anlatım) (Read 1073 times)

jr. member
Activity: 154
Merit: 1
Quote
Nötr için değişiklik yapmadım ve gerek yokmuş. Bu şekidle sorunsuz çalışırmış. Enerjisa çalışanından bu şekilde bilgi aldım.

EnerjiSA nasıl bir kafada bilemem ama Nötr sistemin can damarı dır
En önem verilecek kısım nötr dür
Nedenine gelecek olursak 3F 1N şeklinde bakalacak olursak sısteme, kablolamada ısınan daima nötr dür eger nötr kablosu yeteri kalınlıkta değilse veya birleştirme yerleri iyi bağlanmamış ise sistemde aksaklıklar yapabilir kablo koruması eriyebilir hatta yanabilirde bu yüzden kullanılacak kablonun kalın olması gerekır
hero member
Activity: 2170
Merit: 612
Online Security & Investment Corporation
Nötr için değişiklik yapmadım ve gerek yokmuş. Bu şekidle sorunsuz çalışırmış. Enerjisa çalışanından bu şekilde bilgi aldım.

Geçtiğimiz günlerde inşaatı yeni bitmiş bir binanın ana tesisatını inceledim. 3x16 + 10 kablo vardı.
Bu demek oluyor ki 3 tane 16mm kalınlığında faz ve bir tane 10mm kalınlığında nötr var.
Yani nötr daha kalın olması gerekseydi niye 10mm yapsınlar ki ? Üstelik bu kablo binanın ana tesisatı.
Bu kablo ile 20 hane beslemişler.
member
Activity: 264
Merit: 12
tamda kara kara düşünürken iyi geldi bu makale

ortalama 10-11kw elektirik tüketimim var fakat notr kablosu ile ilgili birşey yapmadım saatten dükkana kablo çekmek imkansız gibi duruyor  kırma dökme işi çıkma ihtimali var cihazları çoğalttıysanız herhangi bir uygulama yaptınızmı notr için
hero member
Activity: 2170
Merit: 612
Online Security & Investment Corporation

ASIC veya GPU farketmez aynı sistemi uygulayabilirsiniz.
member
Activity: 102
Merit: 10
baştan sona okudum ve aynısını yapmaya karar verdim.

Yalnız ben gpu mining yapıyorum ekran kartları ile senin uyguladığın adımların aynısını kullansam uygun olur mu ?

birde

https://ip.bitcointalk.org/?u=https%3A%2F%2Fi.hizliresim.com%2FjQQz5g.jpg&t=587&c=SFkiOuUEE-Q7yA

bu çoklayıcının tam adı nedir internette bulamadım tek tek mağazalara gitme şansım yok vaktimde bol internetten en iyisini tek tek toplayıp eve sipariş etmek istiyorum.
member
Activity: 78
Merit: 10
bastan sona okudum, hem gozum korktu hem de ilgi cekti, tesekkurler.
hero member
Activity: 2170
Merit: 612
Online Security & Investment Corporation
Güvenlik işi büyük sorun. Bizim burda sanayi bölgesi gece hırsız dolu. O yüzden güvenliği olan yerden kiralama yaptım. Tesisat konusunda gelince de kabloları yenileyip 16 lık kablo kullanın derim. Ben şuanda en büyük kablo çaıpm 6 mm. Ama gerekirse kablo çapını arttıracağım.
full member
Activity: 231
Merit: 101
ev için  5k kW sınır ve sözleşmeyi aşarsak ceza ilgimi cekti. Ben 4x1080ti 4x1070 2x1080 1x1060 lı 2 li bir rig kullanıyorum bunun harici malum ev aletleri ilave 3 tv 2 bilgisayar ve 24k lık inverter klima var. 1000-1200 elektirik geliyor ayda bu acaba normal mi yoksa ben sınırıaştıgım için extra mı ceza veriyorum. gelen faturada herhangi ceza veya sınır ile ilgili bir detay görmedim
 
newbie
Activity: 23
Merit: 18
Emeğinize sağlık, süper bir anlatım olmuş, oldukça faydalı bilgiler edindim.

Tek sorun yarın bir gün kapasite artırımı yapacağınızda ne olacak? Altyapı buna müsaade etmez ise ikinci bir yer mi kiralamak gerekecek? Yoksa sanayide bir yer mi bulmak gerekecek? Haydi bulduk diyelim güvenliği nasıl sağlayacağız?
hero member
Activity: 2170
Merit: 612
Online Security & Investment Corporation
6mm kalınlığındaki ana kablo 38.4A, 8400 WATT destekliyor. Biz maksimum 32A, 7000 WATT kullanacak şekilde alt yapı hazırlıyoruz ve tabiki maksimum kapasiteye hiçbir zaman çıkmadan kullanmaya özen göstereceğiz.

38.4A, 8400 WATT FAZ HATTI
38.4A, 8400 WATT FAZ HATTI
38.4A, 8400 WATT FAZ HATTI
NÖTR HAT
TOPRAK HATTI

Her bir 38.4A, 8400 WATT faz hattından iki adet 16A, 3500 WATT güç alabileceğimiz şekilde priz montaj ettik. Her bir faz hattında 1400 WATT fazladan gücümüz var. Bu gücü ise havalandırma motoru için kullanmak üzere ayırdık. Kullanacağımız havalandırma motoru trifaze sistem olup 750 WATT - 1500 WATT arası güç tüketimi değerine sahip. İki farklı motor tipinden hangisini seçeceğimizi henüz karar veremedik. İlerleyen günlerde bu belli olacak. Bu yüzden biz hesaplamalarımızda 1500 WATT kullanacağız gibi düşünmek zorundayız. Her bir priz için 3500 WATT tüketim hesapladık ancak her bir prizden 3500 WATT kullanmayacağımız için boşta bıraktığımız 1400 WATT güç tabiki ideal olacaktır. Sisteme maksimum yüklemeyi hiçbir zaman yapmayacağız.

6 adet prizimiz oldu. 96A, 21000 WATT maksimum gücümüz mevcut. 6.4A, 1400 WATT gücü ise havalandıma sistemi için ayırdık. Bir adet S9 için 1372 WATT enerji gerekiyor. Biz sistemi zorlamamak adına bir adet S9 için 1450 WATT enerji tüketimi var şeklinde hesap yapacağız ki sistemimiz maksimum yükte çalışmasın. Bu durumda 14 adet S9 koyabileceğiz

Resimli açıklamalar çok aydınlatıcı eline sağlık..Yalnız aklıma takılan bişi var ana hattın 4x6 kablo hat trifaze..6 lık kablo 38A taşıyabiliyorsa sen her fazdan 38A alman için sistemin trifaze olması lazım..S9 ların psu su monofaze sen prizlere 1 faz-1 nötr çekmekle 220V elde ediyorsun..Bu şekilde 3 tane fazdan 38A+38A+38A değil,totalde 38A çekebilirsin..Her bir fazdan 38A çekersen Nötre 114A bindirirsin tek kablo 6 lık 114A taşımaz diye BİLİYORUM..Bende zamanında aynısını yapmak istedim kabloyu kalınlaştırmaktansa diye ama elektrikçi olmaz dedi..Çektiğin sistemde tüm elemanlar trifaze çalışacaksa sorun yok ama sen monofaze kullanacaksın..Eğer elektrikçi bana yalan söylediyse bilemem.. Smiley


Bu hususta yaptığım araştırmalar sonucunda eğer 9 kw üzerinde güç kullanacak olursam sadece nötr kablosunu değiştirmem gerektiğini öğrendim.
30 metrelik 16 mm mavi antikron kablo işimi görecek.
hero member
Activity: 2170
Merit: 612
Online Security & Investment Corporation
Gamak marka AGM 80 4a model motora BVN marka seyrek hücreli fan takıldı. Ses izolasyonu yapıldı. Motoru ASIC cihazların olduğu yere iç kısma konumlandırdık.
Taktığımız fan 5000 metreküp hava çekiyor. Motor ise 0,55 kw elektrik tüketimi yapıyor.

Havalandırma kanalları aracılığı ile dışarıdan taze havayı çekerek ASIC cihazların üzerine doğru üfletiyoruz.
Dışarıdan hava çekerken toz tutucu filtre kullandık ki içeriye toz girmesin.

ASIC cihazlar ile motor arasında 2 metre boşluk var.

ASIC cihazlarıdan çıkan sıcak havanın da kendiliğinden dışarı çıkması için iki adet 60 cm X 60 cm boşluk bıraktık.
Bu boşluklara toz tutucu filte koyduk ki dışarıdan içeriye toz girmesin.

Şuanda 5 tane ASIC cihaz çalışıyor. Cihazların üzerindeki çiplerin ısı değeri 45-60 derece arası değişiyor.
Gündüz daha sıcak, akşam daha serin oluyor çipler.

10 adet ASIC cihaz daha eklemeyi düşünüyorum.
Eğer sıcak hava doğal yolla dışarıya çıkmaz ise ayrıca egsoz fanı görevi görsün diye bir adet 3500 metreküp aspiratör fan satın aldım.
Şuanda bu fan çalışmıyor. İhtiyaç olursa çalıştıracağım.
220-240 watt arası enerji tüketimi değerine sahip.

Şimdilik üçüncü depom hazır. Bu depoyu geçici olarak kullanma amaçlı oluşturdum. Kavurucu yaz sıcaklıklarında 15 cihaz için yetersiz geleceğini düşünüyorum.
Tabi bunun için çok fazla araştırma yapmak gerekiyor. Canım memleketimin insanları bilgi sahibi olmadığını gördüğünde hemen kazıklama politikasını benimsiyor.
Pek doğal olarak şuanki depoyu oluştururken iyice bir kazıklandım diyebilirim. Öyle az da değil.
Büyük ölçüde de havalandırma sistemini yapan firmanın vicdansızlığı diyebilirim.
sr. member
Activity: 504
Merit: 256
İgotek bu forumda sizin konularınız verdiğiniz emek cidden takdire şayan.. Tebrikler harika bir çalişma...
hero member
Activity: 2170
Merit: 612
Online Security & Investment Corporation
Bazen ASIC aha kazançlı oluyor bazen de gpu daha kazançlı oluyor.

Baikal X10 sipariş verdiğim gün 25 USD günlük kazan görünüyordu. Cihazlar hala gelmedi ve kazanç günden güne düşerek günlük 14 USD'ye düştü.
Ancak Baikal söz verdiği 4 algo dan 2 tanesini bugün duyurdu ve günlük 14 USD kazanacağımız cihaz şuanda günlük 270 USD bırakıyor.
15-20 gün içerisinde cihazların teslim edilmesini bekliyoruz. Bu kadar sürede çok fazla düşüş olacağını da sanmıyorum. Yani bir-iki ay gibi kısa bir sürede roi olma ihtimali yüksek.
Tabi bu yeni algoritmalar gelmese idi böyle bir durum söz konusu değildi. Zarar olacaktı.

GPU sistemlerde ise kazanç düşse dahi bir miktar düşer. Sonra ger iyükselir. Ama ASIC de olduğu gibi abartı düşüşler olmaz. Ben az da olsa hep kazanayım riske girmeyim dersen GPU. Riski göze alırsan yükske kazanç için ASIC
newbie
Activity: 13
Merit: 0
Son sınıfta olan bir elektrik mühendis adayı olarak, zevkle okudum. Şu an evimde bende zcash madenciliği yapıyorum. Hayalimi gerçekleştirmiş siniz. Darısı benim başıma. Yazılarınızın devamını bekliyorum, deneyimlerinizi lütfen eksik etmeyin Smiley


hocam hangi şehirdesiniz, genelde öğrenciler madenciliğe uzaklar, duyunca sevindim

Düzce Üniversitesi'nde okuyorum hocam Smiley

Son sınıfta olan bir elektrik mühendis adayı olarak, zevkle okudum. Şu an evimde bende zcash madenciliği yapıyorum. Hayalimi gerçekleştirmiş siniz. Darısı benim başıma. Yazılarınızın devamını bekliyorum, deneyimlerinizi lütfen eksik etmeyin Smiley

Fırsat buldukca yazıyorum. Aslında keşke bu tarz bilgileri daha kolay bulabilsek. Genellikle yüzeysel bilgi var her yerde.
Standart haline gelmiş şeylerin bu şekidle detaylı bilgisine mutlaka ihtiyaç duyuluyor. Özellikle profesyonel anlamda madencilik yapmak isteyen herkese lazım.
Zaten bu tarz teknik bilgilere hakim olmayan kişilerin yapmaması gerekir madenciliği.
Şuanda havalandırma sistemlerini araştırıyorum. Motoru seçtik ve ses izolasyonu yaptırıyoruz motrun dış kısmına.
Detayları paylaşacagım.
4 gözle bekliyoruz hocam. Birde size sorum olacak. Asic sistemlere harcıyacağınız paraya denk, gpu mining sistemler ile eth, zcash vs mağdenler kazsanız, daha mı karlı olur?
hero member
Activity: 1078
Merit: 696
Son sınıfta olan bir elektrik mühendis adayı olarak, zevkle okudum. Şu an evimde bende zcash madenciliği yapıyorum. Hayalimi gerçekleştirmiş siniz. Darısı benim başıma. Yazılarınızın devamını bekliyorum, deneyimlerinizi lütfen eksik etmeyin Smiley


hocam hangi şehirdesiniz, genelde öğrenciler madenciliğe uzaklar, duyunca sevindim
hero member
Activity: 2170
Merit: 612
Online Security & Investment Corporation
Son sınıfta olan bir elektrik mühendis adayı olarak, zevkle okudum. Şu an evimde bende zcash madenciliği yapıyorum. Hayalimi gerçekleştirmiş siniz. Darısı benim başıma. Yazılarınızın devamını bekliyorum, deneyimlerinizi lütfen eksik etmeyin Smiley

Fırsat buldukca yazıyorum. Aslında keşke bu tarz bilgileri daha kolay bulabilsek. Genellikle yüzeysel bilgi var her yerde.
Standart haline gelmiş şeylerin bu şekidle detaylı bilgisine mutlaka ihtiyaç duyuluyor. Özellikle profesyonel anlamda madencilik yapmak isteyen herkese lazım.
Zaten bu tarz teknik bilgilere hakim olmayan kişilerin yapmaması gerekir madenciliği.
Şuanda havalandırma sistemlerini araştırıyorum. Motoru seçtik ve ses izolasyonu yaptırıyoruz motrun dış kısmına.
Detayları paylaşacagım.
newbie
Activity: 13
Merit: 0
Son sınıfta olan bir elektrik mühendis adayı olarak, zevkle okudum. Şu an evimde bende zcash madenciliği yapıyorum. Hayalimi gerçekleştirmiş siniz. Darısı benim başıma. Yazılarınızın devamını bekliyorum, deneyimlerinizi lütfen eksik etmeyin Smiley
hero member
Activity: 2170
Merit: 612
Online Security & Investment Corporation
Hocam peki bu sözleşme gücü muhabbeti nedir? Gerçi senin orası dükkan farklı olabilir ama mesela gecen eve gelen elektirik faturama baktım 7000w yazıyordu. Arttırmak için ekstra proje vs isteniyor galiba?


Sözleşme gücünü tedaş belirliyor. Evler için normalde 5kw sözleşme gücü vardır. Bu sözleşme gücünü arttırabiliyorsunuz.
Tabi ki de altyapıızın o gücü kullanmaya yetecek şekilde olması gerekir.
Bir de ödediğiniz abonelik teminat bedelini daha yüksek ödüyorsunuz. Sözleşme gücü ne kadar yüksekse ödeyeeğiniz bedel o kadar yüksek olur.

Eğer sözleşme gücün aşan bir kullanımınız olursa cezai bedel yansıtılır faturaya.
newbie
Activity: 48
Merit: 0
Hocam peki bu sözleşme gücü muhabbeti nedir? Gerçi senin orası dükkan farklı olabilir ama mesela gecen eve gelen elektirik faturama baktım 7000w yazıyordu. Arttırmak için ekstra proje vs isteniyor galiba?
Pages:
Jump to: