Herkes kısmen haklı, evet doğru adamlar her şekilde kazar çünkü kendisi kazarken senin elindeki cihazdan daha fazla kazanıyor, canı çıkınca da sana satıyor, evet doğru, sonuçta herşeyin bir maliyeti var, gelen gidenden azsa teorik olarak yapmak aptalcadır ama bu adamlar da biliyorlar ki onlar bırakırsa herkes bırakır ve o zaman kimse için iyi olmaz.
Tam olarak öyle değil aslında, miner cihazlar üretilirken canı çıkarılmıyor cihazlar üretim anında yazılımsal olarak kilitleniyor ve soft work denilen bir modla test ediliyor size ulaştığında da ilk kullanıcısı siz iseniz bir süre siz de soft modda çalıştırıp ilk konfigürasyonu yapıp tam performans çalıştırmaya başlıyorsunuz. Diğer yanıldığınız nokta o adamlar bırakırsa sen de bırakmazsın tam tersi o adamlar bırakırsa senin yolun açılır zorluk düşer block bulma şansın artar. Madenciliğin karsız hale gelmesi küçük çapta madenciler için zarar yazıyor her gün büyük çaplı farmlar ve özellikle hardware sahibi cloud mining sistemi üzerinden kontrat satan şirketler şu anda voleyi vuruyor çünkü mining'den elde edilen bitcoin oranı her geçen gün artarken bu hash gücünü peşin satıp paraları aldıkları için kardalar bu yüzden cihazları kapatmalarına gerek kalmıyor ama bireysel kazan adam cihazı peşin almış parasını peşin vermiş elektriği de peşin ödediği için her geçen gün zarar yazıyor, çünkü her geçen gün üretebildiği bitcoinin para karşılığı sabun gibi eriyor ama firma bitcoin fiyatı düştü elektrik giderlerimizi karşılamıyor diyerek kullanıcıların maliyet kesintilerini arttırıyor.
Eğer büyük madencilik şirketleri bir bir batarsa bitcoin mining işi batmaz aslında tam tersi bireysel madencilerin işine gelir. Hashrate düştüğünde bitcoin bitmiyor zorluk otomatik olarak düşerek daha düşük hash gücüyle kazılabilir hale geliyor
Bitmainin sattığı ve kullandığı cihazlar arasında kendi lehine manipülasyon yaptığı iddiaları giderek daha çok dillendiriliyor, cihazları satmadan önce kendileri kullandıkları da (test için demiyorum) bilinen bir durum, belki canını çıkartmıyorlar ama pratikte garantisi var denilemeyecek olan (yasal mecburiyetten bahsetmiyorum) bu cihazları yeterince kullanıp öyle satıyorlar.
Ayrıca kripto piyasasının hali hazırda bulunduğu noktada madenciliğin kullanıcılara kalacağı tezine de katılmıyorum, güzel ama rasyonel olmayan bir düşünce. Bitcoin bu anlamda merkezsiz değil hocam, büyük sermayenin elinde ve kimse bu konumdan vazgeçmez.