Pages:
Author

Topic: Maliye, SPK ve MB Bitcoin benzeri kripto paranın ismini koymaya çalışıyor. - page 2. (Read 453 times)

member
Activity: 504
Merit: 10
umachit.fund
Geçirebildikleri kadar geçirecekler yani. Bu işlemlere başladılarsa çok fazla vakit kaybeden vergilendirmeleri yapacaklardır. Devletin sıcak paraya ihtiyacı var, çok bile geç kaldılar bu adım için  Embarrassed
hero member
Activity: 896
Merit: 519
bitcoin bir dijital para birimidir. devletin burada yapması gereken şey al sat platformları için gerekli vergi düzenlemesini yapmaktır. eğer bunu emtia veya menkul kıymet olarak düşünürse bitcoini çok dar bir kalıba sokar.



Bitcoin para birimi falan değildir nereden öğrendiniz bu bilgiyi. Ben desem ki şöye bir şey icat ettim para olarak kullanacağız destekçi olarakta binlerce kişi bulsam bunun para olduğuna sen mi inanırsın devlet mi inanır. Devletler para birimi olarak kabul etmediler ederlerse zaten uzun bir yol var önümüzde.
member
Activity: 138
Merit: 11
Bence hiç uğraşmasınlar %45 le falan direk paramıza el koysunlar vergi adı altında büyük şirketlerin vergilerini bir kalemde silip her şeyi vatandaşa yüklüyorlar hatta nefes alma vergisi çıkarsınlar en güzeli bu bence
full member
Activity: 840
Merit: 111
Hey yavrum hey bu veri ne?? kazancımızın yarısı gidecek!!

-Sanki araba alıyoruz zaten o konuya hiç girmek istemiyorum 30 bin liralık araba olmuş 75 bin tl.

-Destekleyici yenilikçi çözümler üretmek yetine "NASIL VERGİ ALIRIZ?" zihniyeti olduğu sürece biz hep kaybeder vergileri düzenleyenler ceplerini doldurur!

-Her şeye evet diyen bu zihniyet oldugu sürece bunlar normaldir yakında nefes-metre takarlar alıdığımız nefesten bile vergi alırlar!

-Vegi kaçırmak iyi bir şey değil ama anormal düzeyde devlet vergi alırsa ben dahil herkes vergi kaçırma yolları arar.

-Devletin önde gelenleri trilyonlarca vergi kaçakcılığı yapıp ses çıkaran yok çıkaran olursa hemen sustururlar ama bizim burda bir kaç bin lira kazancımıza göz dikmelerine lanet olsun!

-%18' e kadar normal düşünüyorum ama üstü olursa vay halimize.
member
Activity: 252
Merit: 10
daha öncelerden söylemıstım devlet vergı almak için her türlü yolu deneyecektir diye ve bu olaya el attılar ... nerden para gelıyorsa oraya vergı koyuyorlar..
sr. member
Activity: 308
Merit: 253
Himmet Karadağ’dan kripto para açıklaması
http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/himmet-karadagdan-kripto-para-aciklamasi-2130297

"Borsa İstanbul'un Yönetim Kurulu Başkan Vekili Himmet Karadağ, Kripto paraların Borsa İstanbul'da işlem görmesinin söz konusu olup olamayacağı sorusuna "Olabilir, ama mevcut kripto paralar değil. Mevcut paralarda dayanak varlık olmadığı için manipülasyona açık" dedi. Karadağ, "Blockchain teknolojisini kullanacak olan ve bir dayanak varlığı olan kripto paralar üzerinde çalışıyoruz. Adı BISTcoin olabilir" dedi."
member
Activity: 112
Merit: 10
Bence emtia kabul edip gelir vergisi ve KDV isteyecek. Daha yakın çözüm.
full member
Activity: 434
Merit: 107
bitcoin bir dijital para birimidir. devletin burada yapması gereken şey al sat platformları için gerekli vergi düzenlemesini yapmaktır. eğer bunu emtia veya menkul kıymet olarak düşünürse bitcoini çok dar bir kalıba sokar.

sr. member
Activity: 672
Merit: 277
CAT.EX Exchange
Hey yavrum hey sanki araba alıyoruz xD Ulan kabahat bizde ki hep koyun gibi herşeye meeee diyoruz.
member
Activity: 546
Merit: 10
Bir an önce adını koymaları gerekli. 3-5 tane kripto para borsasından değil, bankaların da desteği ile direkt banka hesabımıza dolar vaya TL olarak bitcoin veya diğer kriptoları çekebilmemizin önü açılması gerekir. Tabiki bunlar aşama aşama olur fakat en azından bir yerden başlamak lazım.
sr. member
Activity: 505
Merit: 252
Ne demek %35 gelir vergisi + % 18 KDV . Birde ÖTV eklerlerse gelirin zarar %60-70 uçacak .

Eğer Bitcoin emtia olarak belirlenirse ve böyle bir vergi gelirse Türkiye'deki hiç kimse borsalardan para çekmez banka hesabına
member
Activity: 154
Merit: 15
Ne demek %35 gelir vergisi + % 18 KDV . Birde ÖTV eklerlerse gelirin zarar %60-70 uçacak .

belki %10 toki vergisiyle cila da atmak isterler  Grin gram vergi kaptırmam. paşa paşa elden satarım btc lerimi ya da alacagım mülkü kripto para ile alırım
legendary
Activity: 1078
Merit: 1059
FROSTING
Ne demek %35 gelir vergisi + % 18 KDV . Birde ÖTV eklerlerse gelirin zarar %60-70 uçacak .
member
Activity: 252
Merit: 10
Son günlerin flaş konusu Bitcoin ve benzeri kripto paraları devlet de incelemeye aldı. Öncelikle kripto paralardan kazanç elde edenleri vergilendirmek için harekete geçildi. Ancak vergi kanunlarına göre bir kazançtan vergi alınması için o kazancın adının konulması gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk’ün verdiği bilgiye göre Maliye Bakanlığı da kripto paraya isim konulması için bir yandan Sermaye Piyasası Kurulu diğer yandan ise Merkez Bankası’na danışarak isim konusunda yardım istedi.

Gazete Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre üç kurum da bir araya gelerek kripto paraya isim konulması için çalışmalara başladı. Yakın zamanda da bu çalışmanın sonu açıklanacak. Ancak Ertürk, kurumların değerlendirmeleri ile ilgili ipuçları da verdi.

SPK, MENKUL KIYMET OLMASINA KARŞI

Kripto paraya isim verilmesinin vergileme için ana koşul olduğunu belirten Ertürk, üç isim üzerinde durduklarını kaydetti. Bunlardan ilki Bitcoin’in bir ‘emtia’ olarak kabul edilmesi. İkincisi ‘menkul kıymet’ ve üçüncüsü de ‘para’ olarak adlandırmak.

Ertürk, SPK’nın menkul kıymet tanımına karşı çıktığını belirterek, SPK’nın tavrını özetle şöyle açıkladı: “SPK, Bitcoin’in kendi menkul kıymet tanımına uymadığını belirtiyor. Öncelikle menkul kıymetin dayalı olduğu bir gerçek ürünün olması gerektiğini belirttiler.”

Merkez Bankası uzmanlarının ise paranın bir devlet daha doğrusu bir devletin merkez bankası tarafından ve yine fiktif de olsa bir değer kaşılığında basılmış olması gerektiğinden yola çıkarak Bitcoin’e ‘para’ denilemeyeceğini ifade ettiklerini söylüyor.

EMTİA’YA DAHA YAKIN

Merkez Bankası ve SPK’nın tutumu Türkiye’nin kripto parayı bir emtia olarak kabul edeceği işaretlerini güçlendiriyor. Ertürk de Kanada örneğini vererek bu ülkenin Bitcoin’i bir emtia olarak gördüğünü hatırlatıyor. Henüz net olmamakla birlikte Gelir İdaresi’nin eğiliminin bu yönde olduğu sonucunu çıkarabiliriz buradan.

EMTİA OLURSA GELİR VERGİSİ VE KDV VAR

Bitcoin’in isminin konulması neden bu kadar önemli? Çünkü Maliye’nin bir şeyden vergi alması için onun isminin konulması şart. Bu isim konulduktan sonra tabii ki bu durumdan kazanç sağlayanlar vergilenecek. Ertürk, şu anda ağırlık kazanan görüş olarak eğer Bitcoin bir emtia olarak değerlendirilirse bu durumda iki türlü vergilenebileceğini belirtiyor. Kişi eğer bir kez Bitcoin alıp satmış ve buradan bir gelir elde etmişse bu kazanç ya değer artışı kazancı veya arizi kazanç olarak vergilenecek. 2017’de 24 bin liradan fazla arizi kazanç elde ediyorsanız bunu beyan edip vergisini ödemek zorundasınız. Eğer sürekli Bitcoin alıp satıyorsanız ve buradan gelir elde etmişseniz bu durumda gelir vergisi beyannamesi verip kazancınızdan Gelir Vergisi ödemek zorundasınız. Bu verginin oranı yüzde 15’ten başlayıp 35’e kadar gidiyor. Hemen hatırlatalım, yüzde 18 KDV de ödenmek zorunda.

BİR KERE ALIP SATANLAR 24 BİN LİRAYI GEÇMELİ

Emtia olarak kabul edildiğinde Bitcoin’i bir kez alıp satıp gelir elde edenler için bu kazanç arizi kazanç sayılabilecek. Arizi kazancın beyan edilip vergi ödenmesi için 2017’deki kazancın 24 bin lirayı aşması gerekiyor. 24 bin lirayı aşan kısım diğer gelirler gibi yıllık beyanname ile beyan edilerek vergilendiriliyor. Bu tutar aşılmaz ise bayana ve vergiye tabi değil.

KİMLER VERGİLENECEK?

Madenciler

Sermaye ve emek karısımı bir faaliyet sürdürmektedir. Emek agırlıklı bir faaliyet olması ve soncunda gelir elde edilmesi “ticari kazanç” olarak nitelendirilmesini gerektirmektedir.

Takas Platformları

Türkiye’de aktif ancak organize olmayan 3 kurum tarafından alım satım islemine aracılık etmektedirler. Islem basına aldıkları komisyon bedelleri kurum kazancını olusturmaktadır.

Kullanıcılar

Alım-satım kazancı elde eden bu kisilerin vergilendirilmesi için kripto paraların düzenleyici ve denetleyici kurumlar tarafından (çogunlukla TCMB ve SPK) tarafından tanımının yapılması gerekmektedir.

NE OLARAK KABUL EDİLİRSE VERGİSİ NASIL HESAPLANACAK

Finansal Varlık

Beraberinde menkul kıymet veya diger sermaye piyasası aracı olarak degerlendirilmesi, deger artıs kazancı olarak vergilendirilmesini gerektirmektedir.

Para

Para olarak tanımlanması durumunda GVK’nın kavradıgı gelir unsurlarından herhangi birine girmeyecegi düsünülmektedir.

Emtia

Emtia olarak tanımlanması durumunda al-sat kazançları ticari faaliyet olarak degerlendirilerek ticari kazanç hükümlerine göre vergilendirilecek.

PARADIR DENİRSE KAZANAN VERGİ ÖDEMEYECEK

MENKUL KIYMET OLURSA GELİR VERGİSİ VAR, KDV YOK

Eğer Bitcoin bir menkul kıymet olarak kabul edilirse bu durumda gelir vergisi ödenmek zorunda. Ancak bu kez kazanç değer artışı kazancı olarak değerlendirilecek ve önemli bir husus da emtiadan farklı olarak KDV ödenmeyecek. Menkul kıymet sayılmasının çok sayıda sorunu da beraberinde getireceğini ifade eden Ertürk, özellikle platformların hangi ülkelerde kurulu olduğuna ve bu ülkelerle Türkiye arasındaki anlaşmaların durumuna dikkat çekiyor. Menkul kıymet kazançlarından vergi alınması için kanunun sağladığı diğer koşulların sağlanması da şart tabii. Diğer yandan Bitcoin gelirinin Türkiye’den mi yoksa başta bir ülkeden mi elde edildiği yönünde henüz bir görüş birliği oluşmuş değil. Son olarak Merkez Bankası’nın şimdilik karşı çıktığı Bitcoin’in bir para olarak değerlendirilmesi durumunda tıpkı Euro veya dolar alıp sattığınız gibi değerlenip herhangi bir vergi alınmayacak.

MENKUL KIYMETTE 11 BİN TL SINIRI

Bitcoin’in menkul kıymet olarak kabul edilmesi durumunda gelir vergisi beyannamesi verilmesi ve vergi ödenmesi için kazancın 2016’da 11 bin lirayı aşması gerekiyor. 11 bin liranın altı için beyana, vergiye gerek olmuyor.
Pages:
Jump to: