Öncelikle belirteyim karadenizliyim orman mantarlarını çok severim. Sonbaharın gelmesiyle birlikte ormanlarımızda bol bol lezzetli mantarları bulabiliyoruz. bugün sabah 9 öğlen 13 arasında bir arkadaşımla birlikte keşife çıktık ama yağmursuz bir ay geçirmemiz sebebiyle mantar bulamadık. bir kaç gün yağmur olursa ve ardından güneş açarsa güzel mantar bulabiliriz diye düşünüyorum. Sizin veya ailenizden birilenin toplayıp yediği mantarlar var mı?
İstanbul Fatih ormanı civarında bulabileceğiniz mantar çeşitleri. (Görseller bana ait değil, google üzerinden bulduğum fotoğraflardır)
1 - Kanlıca --Yöresel isimleri : Çıntar, Çintar, Melki, Çam melkisi
Yine kanlıca mantarı iki çeşiti vardır Fotoğrafta gördüğünüz renk en sık karşılaşılan çeşitidir ama bunun alt kısmının bordo olanı vardır asıl lezzetli ve değerli olanı budur.
Kanlıca mantarı çam ağaçlarının altında biriken pür(çam ağacı iğnesi) altında olur ve hafif şişkinlik yapan toprak ile pür arasında kalır. düz bir yerde bile olsanız görmeniz mümkün değil mutlaka yanınızda tırmık ve benzeri bir alet olması gerekir.
Sezonluk olarak mantarın kilo fiyatı değişken. Çok bol bulunabilen bir sezonda 10-20 TL olabilirken zar zor bulduğunuz dönemlerde kilosu 50-60 TL arasında değişir. şu an semt pazarlarında ve bahçeköy, kemerburgaz civarında 35 TL kilo fiyatı.
Kanlıca mantarı faydaları :
http://www.milliyet.com.tr/pembenar/kanlica-mantarinin-faydalari-2760328Bulabileceğiniz noktalar : Çam ağaçları altı, köknar ağacı altı ve çimenlik bölgelerde çalılara yakın olan yerler.
Tereyağı, soğan ile kavurması müthiş olur, üzerine kaşar rendeleyip fırına koyarsanız yine güzel olur
bulduğunuz yerde iki ateş yakıp közlerseniz harika olur .)
2 - Şemsiye mantarı :
Adından anlaşılacağı üzere ince bir gövdesi ve üzeri kahverengi pütürlü bir şapkası vardır ve oldukça geniştir. Genel olarak inek, keçi ve benzeri hayvanların otladığı sahalarda ve insanların bitkileri ezmediği bölgelerde olur. çok narindir yerinden çıkarmaya uğraşmadan bıçakla kesilmelidir. Soğan, tereyağı ile kavurması harika olur.
Aslında çok fazla mantar çeşiti var ama yenilebilir ve lezzetli olan mantarları yazdım. Yine ülkemizde nadir bulunan Trüf, Kuzugöbeği ve Fesleğen mantarları bulunmaktadır. özellikle kuzu göbeği mantarını toplaması zahmetlidir ama kilo fiyatı 80TL den 800 TL ye kadar çıkmaktadır.
Kuzu Göbeği;
yine önemli uyarı yanınızda veya ailenizde mantardan anlayan birisi yoksa toplamanız ve tüketmenizi önermem çünkü gerçekten çok tehlikeli iş.
Bugün mantar toplayamadım ama kocayemiş (dağ çileği) topladım ve yedim. Şöyle fotoğrafını paylaşayım.