Başlıktaki ifadeye katılıyorum ama içerikteki fikre katılmıyorum.
Margin işlemlere açılan tüm coinler, borsalar bugüne kadar iflah olmadığı doğru. Malesef bnb'de bundan nasibini aldı. Kaldıraca, faize bulaşanın beli doğrulmuyor nedense. Bu ikisi arasında malesef olumsuz bir korelasyon var.
İçerikteki fikrinize katılmıyorum çünkü; 10-100 btc'si olan her insan bu tarz margin işlemlerinden anlamaz. Bunu istisna olarak söylemiyorum, genel olarak anlamazlar. Çünkü aslında kripto işi ile uğraşan çoğu insan trader değildir. Yatırımcıdır. Margin, vaadeli, kaldıraç, kredi oranları vs vs... çoğu yatırımcı bunları anlamaz ve takip etmeye vakti olmaz.
Ama ha şunu diyebilirsin. Anlayan bir traderin 100 btcsi olsa 10x ile 1000 btc lik işlem yaparsa hacim oluşturur dersin. Ama kardeşim maalesef btc piyasaları bile o kadar derin hacme sahip değil. Şurada 1000 bnb bile bozarken piyasanın dengesi bozuluyor. Böyle belirli bir gurubun elinde 10x li düşündüğümüzde bile mantıklı değil bu fikir.
İyi forumlar...
Ek olarak, öyle hemen 10 BTC ile 100 BTC'lik hacim yarattı demek kolay değil. Marjin trade A'dan Z'ye risklerle doludur. E ben BTC 3000$ iken long açsaydım sonuna kadar beklerdim falan diyenler var. Ve bunlar bilgisizlik örnekleri. Marjin gerçekten nedir, nasıl pozisyon açılır, işlem ücretleri nelerdir vs bilmek lazım. Kalemder üstadın dediği gibi öyle 100 BTC ile 1000 BTC işlem açmak kolay değil bu bir. O kadar büyük rakamı işi bilmeyen biri oynamaya kalksa dakikasında ters yönde iğneyi atıp alırlar cebinden parasını bu iki.
1 BTC'lik x10 ile açtın long'u BTC'de %20 arttı diyelim. Ne kadar satmadan beklersiniz? 100K olana kadar mesela? Bekleyemezsin çünkü işlem ücreti ile anaparan her gün küçülür. Bir gün BTC 100K olabilir ama senin long'da para biter. Ve bir de manipülatif pozisyon hareketleri var. Piyasada fiyat çok oynamasa bile bazen marjin işlemlerinde büyük hızlı iniş-çıkışlar olur. Bunlara yakalandınız mı oyun biter.
Yani demem o ki kolay değil. Kısa vadede BTC boğayı geciktirir, zorlaştırır ama engelleme zor.