yok abi ben bu margin trade olayını çözemedim.
bu bitshares ne zaman pozisyon açsam tersine hareket ediyor. %20 yükselmiş düşer artık diye satış pozisyonu açıyorum yükseliyor. hah tamam düştü yükselir artık diye long pozisyonu açıyorum daha da düşüyor bende mi bir cenabetlik var anlamadım. şu işi biri doğru düzgün anlatabilir mi lütfen. kurudum kaldım.
Arkadaşım, aslında mantık olarak normal trade yapmaktan fark yok temelde.
Yani verdiğin örnekte margin trade olarak değilde, normalde elinde BTS olmuş olsa ve %20 yükseldi düşer artık diye elindekini satarsan nasıl zarar edeceksen, bunda da aynı şekilde zarar ediyorsun. Veya tersine BTS yükselecek diye alsan ve düşerse nasıl zarar ediyorsan aynı şekilde.
Burada tek fark margin trade ile yaptığın zaman 2,5 katı işlem yaptığın için zararın ve karın da o nispette fazla oluyor. Misal benim bir önceki postuma bak konuda ki, 1.38BTC 0.7BTC ye kadar düşmüştü. Margin trade yapmış olmasaydım nasıl olsa düşer diye elde tutar, belki o kadar zarar etmezdim (ki düşmüştü de sonradan). Fakat margin'de likidasyon fiyatı olduğundan belli bir seviyeyi geçtiği anda otomatik zararın kadarını kapatıyor. Zaten o nedenle yazdım baktınız umduğunuz gibi gitmiyor, gerekirze az biraz zararına kapatın diye.
Ayrıca margin trade ile
satış yaparken şunu da göz önünde bulundurun, en önemli nokta bence. işlem yaptığınız coin fiyatına göre satış yapabileceğin adet belirleniyor.
Yani diyelim ki sen margin hesabına 0.5BTC attın, yaklaşık 1.25BTC lik işlem yapabilirsin. Diyelim ki CLAM marketinde işlem yapacaksın. Şu anda CLAM fiyatı 0.002 ise 625 CLAM satışa koyabileceksen,
fiyatı 0.0022 olduğu anda satış koymaya kalksan yaklaşık 580 adet satışa koyabilirsin. Daha sonra pozisyon kapatırken de adete göre kapattığını göz önünde bulundurursan, vaktinde alış-satış yapabilmenin bayağı karlı olduğunu görebilirsin. Margin tradeye açık bir markette çok fazla yükseliş-iniş yapan bir coin için geçerli bu.
Yani demek istediğim, illa o anki fiyata göre işlem yapman şart değil, şu anda misal ETH 0,0267 seviyesinde şimdi margin trade ile 1.25BTC ile ETH den 47 ETH'yi 0,0290 dan satışa koyan, ETH o fiyata kadar çıkar da satışını yaparsan, tekrar düştüğünde 0,0260 seviyesinden tekrar 47 ETH alıp posizyonun kapattığında, bu örneğe göre en üst nokta olan 0,029 iken satış posizyonu açıp 43 ETH satmaktan daha fazla kar edersin. Aksi durumda ETH o seviyeye kadar çıkmazsa zaten işlemin gerçekleşmediği için, zararın olmaz. Umarım anlatabilmişimdir.
Ama temelde en önemli nokta, margin trade için yanlış zamanda işlem yapmamak, baktın yanlış hesaplamışsın terse gidiyor erkenden çıkmak. Tabii bunlar benim görüşüm, fikir olur diye yazdım, yatırım tavsiyesi değildir.