Yaklaşık 1 yıl önce forumda Covid-19’un seyrine dair konuşmalar yapmaya başladık. 6-7 aydır ise bizim de hayatımızın merkezine oturmuş durumda. Bu kadar uzun süredir hayatımızda olmasına rağmen ise bu konuda ne kadar bilinçliyiz, kendimizi ne kadar koruyabiliyoruz tartışılması gereken ayrı bir konu.
Hepimizin bildiği gibi bu pandemi sürecinde sağlığımızı korumak için yapmamız gereken belli başlı şeyler var. İnsanlar ile aramıza mesafe koymak, kişisel hijyenimize dikkat etmek, kalabalık ortamlara girmemek gibi gerekliliklerin yanında belki de en önemlisi maske kullanımı.
Son dönemde maske fiyatlarının iyice ucuzlaması ile piyasada hiçbir işe yaramayan kumaş parçalarını görmeye başladık. İnsanlar 50 tanesini 10 liraya aldığı için sevinir hale geldi ama virüs filtreleme konusunda hiçbir işe yaramayan şeyler aldıklarının farkında değiller. Şimdi gelelim konumuza.
Maske seçerken nelere dikkat etmeliyiz?N95, FFP2, FFP3, cerrahi maske gibi çeşitli kavramlar bulunuyor. Bizi en az yoracak şekilde sokağa çıkarken takmamız gereken maskeler cerrahi maske. Bu maskenin asıl olayının bizdeki virüsün başkasına geçmesini engellemek olduğunu unutmamakla birlikte kaliteli bir maske takınca verdiği güven hissini deneyen arkadaşların da söyleyeceğine eminim.
Maske seçerken en dikkat edilmesi gereken konu maskenin kumaşının türü. Maskenin kumaşında çok düşük mikron değerlerini bile filtreleyebilecek bir
Meltblown katmanı olması şart. Bununla birlikte maske en az 3 kat olmalı.
Bu noktada piyasadaki kaliteli maskeler 2’ye ayrılıyor. SMS denilen kumaş kullananlar (Spunbond ve Meltblown karışımı) ve bir katmanı Meltblown olup diğer iki katmanı Spunbond kumaş olanlar. Eğer orta katmanı Meltwblown kumaş olan bir maske kullanırsanız maskeyi kestiğiniz zaman bu katmanı açık bir şekilde görebilirsiniz. İşte bu katman sizi virüsten büyük oranda koruyacak olan katmandır.
Önemli bir diğer konu ise burun telinin sertliği. Eğer maske burnunuza iyi bir şekilde oturmuyorsa ve aşağı düşüyorsa size hiçbir faydası yoktur. Çok sert teli olan maskeler ise uzun süreli kullanımda ciltte tahrişlere yol açıyor. Bunun için de maske aparatı kullanabilirsiniz.
Maskenin ip uzunluğu – elastiklik derecesi de kullanım süresi uzun olacaksa rahatlığınız için çok önemli oluyor. Ayrıca yanak açıklığı olan bir maske kullanmanın da size hiçbir filtreleme sağlamayacağını da unutmayın.
Maskenin ön yüzeyine elle temas etmemek ve belirli bir süre kullandıktan sonra yenilemek de oldukça önemli.
Bu 6-7 aylık süreç içerisinde piyasadaki hemen hemen bütün Meltblown filtresi olan maskeleri de denediğimi söyleyebilirim. Burada sayımız fazla değil ve sağlığımızı korumak için hepimizin dikkat etmesi, çevremizdekileri de uyarması gerekiyor. Kendi çevremdeki herkese bu kaliteli maskeleri kullandırarak üstüme düşeni yaptığımı düşünüyorum. Bu süreçte edindiğim bilgileri sizinle de paylaşmak istedim
Maske önerisi konusuna gelecek olursak şu anda tercih edilebilecek belli başlı markalar var. Bu maskelere internetten erişim oldukça kolay. Çevrenizdeki eczaneler ya da marketlerden ulaşmanız ise biraz daha zor görünüyor.
1. Benim şu ana kadar kullandığım favori maskem B-Good marka. Kutu içerisinde 10 adet 5’li paket çıkıyor. Yani her çantanıza, arabanıza vb. yerlere açılmamış paket halinde maske bırakabiliyorsunuz. Ortada meltblown filtresi bulunan bu maskenin lastik uzunlukları ve yüzü kapatma oranı “benim için” en iyi olan maske. Eczaneler kar marjı düşük olduğu için çok fazla satmıyor, biraz araştırıp bulmanız gerekebilir.
2. 2. sıraya koyacağım maske ise Evony marka. Özellikle lastiklerinin çok rahat olması, birçok markette 10’lu paketler halinde satın alınabiliyor olması ulaşılabilirlik açısından da öne geçiriyor. Kumaşı spunbond ve meltblown karışımı olan bir maskedir. Ayrı katmanları göremezsiniz.
3. Roll Maske: Oldukça eski ve kaliteli bir marka olmakla birlikte piyasada sahtelerinin olduğuna dair söylentiler mevcut. Bu yüzden dikkatli almak gerekiyor. Tek tek paketlenmiş olması ise en büyük artısı.
4. Goodcare: Evony ile aynı diyebiliriz. Hatta daha memnun kaldım diyebilirim.
Akyel, Mardenim, LCW, Are, Melantis gibi farklı markaların da meltblownlu maskeleri piyasada mevcut. Fakat bu markalarda kalite sabit olmadığı ve her seferinde farklı bir şeyler karşılaşabildiğimiz için sadece isimlerini geçiriyorum
Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Hepimize sağlıklı günler dilerim