bu başlık altında iki tane yorumum bulunuyor ve ikisi de proje ile alakalı değil. ilk yorumum başlığı açan arkadaşın yazdıklarına karşıydı. kısaca "türkçe kullanmadıkları için yahşi bir projeymiş." olarak gösterilmesine itirazımdı. ikincisi ise buraya yorum yapan arkadaşın türkçenin dil bilgisi kurallarına uymamasına yapılan itiraz yorumuydu. benim yaptığım iki yorumu alt alta koyarsak birbirlerine zıt gibi durabilir.
her neyse, menapay projesinden yetkili bir abi kalkıp burada yazılanlara yorum yazmayacaksa batsın, kül olsun gitsinler:))
whitepaperlarında iş planı içinde türkiye de var. hani türkiye'yi sallamamak gibi bir durum yok. "Önceliğimiz MENA bölgesi olduğundan,
başlangıçta tüm ürünlerimiz Arapça, Türkçe ve İngilizce seçenekleriyle
başlayacak."
bu yüzden bir zahmet local bölüme de gelsinler!!!
şimdi de aklıma takılan birkaç soru var. projenin scam olmadığına eminim ama istediklerini gerçekleştireceklerini pek sanmıyorum. ama sanki aynı sektörde bulunan arkadaş çevresi toplanmış da iş yapmış gibi duruyor. sorular:
"Türkiye küresel olarak 17. en büyük ekonomisidir ve gelişmiş ve
geniş kapsamlı bir bankacılık ve finans sistemine sahip olmasına rağmen 40
milyondan fazla insan banka kullanmamaktadır..."bu bilgiye ne kadar güvenmeliyiz? tuik 2017 verilerine göre 0-17 yaş arasında yaklaşık olarak 20 milyon insan olduğu belirtiliyor. bu sayının büyük çoğunluğunun zaten kendi başlarına bankacılık işlemlerini yapamayacağı ortada. bunun yanında türkiye bankalar birliğinin 2017 yılı verilerine göre türkiye'de 23 milyon kişi aktif olarak internet+mobil bankacılığını kullanmış. belli bir yaş üzeri kişiler fatura yatırmak için bankada kuyruk oluşturuyor. kısaca demek istediğim "türkiye'de 40 milyonda fazla kişi banka kullanmıyor." sözü bana gerçekçi gelmedi. ekipten birileri bu yazıyı okursa lütfen kaynak belirtsin bana.
https://www.tbb.org.tr/Content/Upload/istatistikiraporlar/ekler/862/Dijital-Internet-Mobil_Bankacilik_Istatistikleri-Eylul_2017.pdf"MenaCash'ın piyasadaki toplam kaynağı, MenaPay Vakfı'nın banka
hesaplarındaki her zaman ABD dolarına eşit olacaktır."başımızı belası tether:)) peki bu paranın denetimini kim yapacak? bununla ilgili bir yazı göremedim. keşke "birkaç tane uluslararası kuruluş tarafından yapılacak denetimlerle hesaplar kontrol edilecektir." gibi bir şey yazsaydınız.
Güvenlik sorunları ve yüksek enflasyon riski olduğu için, bölgedeki insanlar genellikle
paralarını ülkelerin ulusal bankalarında tutmayı tercih etmiyorlar." bölgedeki bankacılık sektörü hakkında bilgim yok ama bu bankalarda döviz hesabı yok mu? illa sizin dolar'a endeksli paranızı tutacağına bankadan dolar alsa olmaz mı? haa, islamın şartları sağlamıyordu değil mi bu bankalar? belki de adamların kayıtdışı takılıyor ve bu durum işlerine geliyor. sizin platforma geçip neden kayıt altına girsinler?
"Kimlik Doğrulama
MenaPay Platformunda yasa dışı faaliyetlerin gerçekleştirilmediğinden emin olmak ve
müşterilerimize güvenli bir ağ sunmak için, platform bir kimlik doğruşama prosedürü
uygular. Toplam 100 MenaCash işlem hacmine ulaşan tüm kullanıcılar, satıcılar ve bayiler
detaylı bir KYC sürecine tabidir."toplamda 100 menapay harcama yaparsam kyc sürecine mi girmiş oluyorum? x bankasına bilgilerimi verdiğim zaman en azından arkasında devletin kontrolü olduğunu düşünerek hareket ediyorum. abi size ne diye güveneyim? 100 menapay için uğraştırma beni ya. satıcı ya da bayi dediğiniz kişiler yapsın.
"MenaPay Dashboard
Müşterilerinin ödeme geçmişi, ödeme sıklığı ve alışveriş eğilimleri verilerine
kullanıcı bazında ulaşabilirler."büyük ihtimalle bütün alışveriş platformlarında böyle bir sistem vardır. yani ben titreşimli yüzük aldığım zaman ahmet de görecek mehmet de. biraz gizliliğe önem verip pazarlamaya bu kadar önem vermeseniz.
"Günümüzün ödeme sistemleri olarak Bitcoin ve Ethereum gibi halka açık
paltformlarla ilgili sorun, kredi kartı veya nakit olarak kullanımı kolay
olmayışlarıdır. Ethereum ile ödeme işleminizin gerçekleşmesi için kahve
dükkânında yarım saat veya birkaç dakika beklemeniz gerekir. İşlem bittiğinde
kahveniz çoktan soğuyacaktır. Çoğu blockchain tabanlı para birimi, geleneksel
ödeme yöntemleriyle karşılaştırıldığında yavaştır."
ilk dönemleri saymazsak artık bitcoin'in bir ödeme aracı olarak kullanıldığını söylemek için bu işlerden çok uzak olmamız gerekiyor. okuyan da sanacak ki her yerde btc ile alışveriş yapmak isteyenler var ama hantallık yüzünden cinnet getiriyor. şu an btc kullanmak sadece kripto piyasasını daha popüler hale getiriyor.
"MenaChain başlangıçta 100'den fazla TPS'yi destekleyecek şekilde
tasarlanmıştır, ancak sonraki yıllarda bu satının artması için platform geliştirilmeye
devam edilecektir."büyük ihtimalle bu projeyi ya da bu yazıyı yazan kişiler çok eski dönemlerde kalmış kişiler. verdiğim linke lütfen bakınız. bu yaptığınız resmen yatırımcıları kandırmaktır.
https://bitcointalksearch.org/topic/wow-cryptocurrency-vs-visa-transaction-per-second-tps-comparison-4722160"MenaPay'in MENA'ya odaklanmasının diğer nedenlerinden biri de, bölgedeki
yüksek itibarlı ve iyi bilinen bize destek veren liderlerin ve yatırımcıların gücüdür."anlaşıldı.
MENA Nedir?
Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi 18 ülke ve yaklaşık 441 milyon insandan
oluşur. Bölgede resmi olarak iki dil konuşuyor. 359 milyon insan (bölgenin %81'i)
Arapça konuşmakta ve 81 milyon insan Türkçe konuşuyor. Bölgenin %93'ü İslam
dinine inanıyor.stellar'ın şeriata uygunluk sertifikası bulunuyor. sizler böyle bir sertifikayı almayı planlıyor musunuz? yoksa dedikleriniz gibi "şu var, bu var biz de islamız" ayrıca stellar ödeme aracı olarak sizin bulunduğunuz bölgelere gelirse ne olacak?
ekipte yer alan bazı bilgiler: Bora Çetinoğlu
• Teknoloji Projelerinde Seri Girişimci
• Yazılıma ve Kriptoparalara Hayranhayranlık ne demek? seri köz getir kardeşim ne demek? ne yapıyor mesela? nasıl bir serilik!!!
"seri köz getir karşiim"Kazım Akalın
• Teknoloji ve medya projelerinde yatırımcı
• Kriptopara Hayranı
yine bir hayran!
kaynak ise ülkemiz için üzücü:
https://www.
wikizero.pro/wiki/en/Demographics_of_Turkey
bu projenin gerçekleşeceği mena bölgesinde nasıl bir yasal süreç var? gel baba bankamızın yerine otur mu diyecekler yoksa prens/prenses vs. kabile devletlerinin istekleri şeklinde mi olacak? cevap bile vermeyeceğinizi düşünerekten saygılarımla.